Eco Diesel

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1234
    Classic
    • 2010
    • 2

Eco Diesel

Gratulacje dbaj o nią bo warto szerokości i bezawaryjności,
  • Deckard-x
    Classic
    • 2009
    • 7

Eco Diesel

Witam,

Posiadam Skode Octavia 1.9 TDI MK 2. Autko nie jest juz takie nowe (7 lat) ale sprawuje sie doskonale. Mieszkam w angli (autoryzowany serwis w UK jest naprawde drogi) dlatego serwis robie na wlasna reke ale mam bardzo dobrego mechanika i zawsze kupuje orginalne czesci. W zwiazku z szalejacymi cenami paliwa zastanawiam sie czy nie sprobowac tankowac Eco Diesla czyli poprostu oleju rzepakowego/roslinnego. Koszt jest o prawie 40% nizszy tylko zastanawiam sie czy to nie zniszczy silnika. Sporo czytalem na ten temat i wiem ze robi siespecjalne przerobki jednak zwiazane jest to z temperatura paliwa. Eco D ma to do siebie iz w niskiej temperaturze gesnieje bardzo szybko i nalezy go w zbiorniku podgrzac do odpowiedniej temperatury. Moze ktos z was probowal jezdzic na Eco D ?

Moj obecny przebieg to prawie 100K mil (160K KM). Tygodniowo potrafie zrobiec do 1000 mil czli naprawde sporo moglbym zaoszczedzic w skali roku.

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Eco Diesel

Zamieszczone przez Deckard-x
      Witam,

Posiadam Skode Octavia 1.9 TDI MK 2. Autko nie jest juz takie nowe (7 lat) ale sprawuje sie doskonale. Mieszkam w angli (autoryzowany serwis w UK jest naprawde drogi) dlatego serwis robie na wlasna reke ale mam bardzo dobrego mechanika i zawsze kupuje orginalne czesci. W zwiazku z szalejacymi cenami paliwa zastanawiam sie czy nie sprobowac tankowac Eco Diesla czyli poprostu oleju rzepakowego/roslinnego. Koszt jest o prawie 40% nizszy tylko zastanawiam sie czy to nie zniszczy silnika. Sporo czytalem na ten temat i wiem ze robi siespecjalne przerobki jednak zwiazane jest to z temperatura paliwa. Eco D ma to do siebie iz w niskiej temperaturze gesnieje bardzo szybko i nalezy go w zbiorniku podgrzac do odpowiedniej temperatury. Moze ktos z was probowal jezdzic na Eco D ?

Moj obecny przebieg to prawie 100K mil (160K KM). Tygodniowo potrafie zrobiec do 1000 mil czli naprawde sporo moglbym zaoszczedzic w skali roku.
      zalej cos takiego to zobaczysz ile "zaoszczedzisz" - na wlewie masz nawet napisane, zeby czegos takiego nie wlewac. Jak chcesz oszczednosci to kup se jakiegos starego diesla....i wtedy bedzie jezdził na czym wlejesz
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• navigator
        Rider
        • 2009
        • 583
        • Volkswagen

Posiadam Skode Octavia 1.9 TDI MK 2. Autko nie jest juz takie nowe (7 lat) ale sprawuje sie doskonale.
        i tego się trzymaj.... :szeroki_usmiech

W zwiazku z szalejacymi cenami paliwa zastanawiam sie czy nie sprobowac tankowac Eco Diesla czyli poprostu oleju rzepakowego/roslinnego. Koszt jest o prawie 40% nizszy tylko zastanawiam sie czy to nie zniszczy silnika.
        wg producenta zniszczy.... :szeroki_usmiech

Moze ktos z was probowal jezdzic na Eco D ?
        nie, nie próbowałem i nie zamierzam (w myśl nieprzystosowania silnika do spalania takiego paliwa) :szeroki_usmiech

na paliwie ca 40%.... :szeroki_usmiech

zrobisz jak uważasz.... :szeroki_usmiech
        >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• bradley
          L&K
          • 2008
          • 1465

Nie wiem jak w UK ale w Polsce Eco diesel to zwykly diesel i tak jak kazdy olej napedowy zgodnie z normami ma do 5% dodatkow OR. Natomiast BIO to wlasnie jest paliwo na bazie OR.
          VW Vento 1.9TDI 1Z ++
          Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
          Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• navigator
            Rider
            • 2009
            • 583
            • Volkswagen

Zamieszczone przez bradley
            Nie wiem jak w UK ale w Polsce Eco diesel to zwykly diesel i tak jak kazdy olej napedowy zgodnie z normami ma do 5% dodatkow OR. Natomiast BIO to wlasnie jest paliwo na bazie OR.
            mniejsza o semantykę, wszakże

zastanawiam sie czy nie sprobowac tankowac Eco Diesla czyli poprostu oleju rzepakowego/roslinnego.
            czyli po naszemu raczej BIO
            >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

e tam, panikujecie
              kiedyś czytałem test w jakiejś gazecie, jeździli golfem V w tdi(chyba 1.9) i tankowali tylko olej do smażenia(chyba roślinny) i nawet sporo zrobili km
              i ten zapach... :P
              a te osiągi :diabelski_usmiech

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez abstinent
                e tam, panikujecie
                kiedyś czytałem test w jakiejś gazecie, jeździli golfem V w tdi(chyba 1.9) i tankowali tylko olej do smażenia(chyba roślinny) i nawet sporo zrobili km
                i ten zapach... :P
                a te osiągi :diabelski_usmiech
                i ta świadomość posiadania najszybszej frytkownicy w mieście
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Jak w UK chcesz oszczednosci robic na paliwie, to wroc do Polski :lol:

Rozumie, ze zalamka jest tankowac po Ł1,4, to teraz odnies to do realiow w innych krajach i przestan kombinowac :twisted:
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2487
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

odpowiedź jest prosta, tankuj to tańsze paliwo, ale każdy zaoszczędzony grosz, czy ja to tam się w UK nazywa, odkładaj do skarbonki z napisem "na remont/wymianę silnika", bo PD nie są przystosowane do spalania takiego szajsu, lub lepiej szitu i na bank coś się posypie w układzie paliwowym, tym bardziej, że robisz sporo km/mil.
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

Pracuję...