gruto, ja również uważam te gumy za najlepsze na jakich jeździłem - czuć, że sporo kosztują, ale też sporo potrafią
O2 FL 1.6 TDi CR - opinia
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez wielbjeździłem tą 1,9-wiątką w O2 i Caddy i nie było tak źle. Jutro jadę na jazdę próbną i zobaczę.
pozdrowinka
Komentarz
-
-
Witam
Ostatnio miałem okazję pojeździć przez 3 dni Octavią 2FL z silnikiem 1,6 TDI z przebiegiem 50tyś km - auto zastępcze na czas naprawy mojej O1. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to bardzo niskie spalanie - przynajmniej w porównaniu do mojej O1 z 1,6 BFQ. Po 3 dniach jeżdżenia po mieście (trójmiasto) i pokonaniu 320km wystarczyło że dolałem 18 litrów ON do odbicia. Nie wiem czy 1,9 TDI ma podobnie bo nigdy nie jeździłem. Na obwodnicy trójmiasta można zejść poniżej 4,5l jadąc przepisowe 120km/h. W mieście w korkach nie widziałem na komputerze więcej niż 8,5l/100km (jazda w korku od sopotu do gdańska wrzeszcza). Oczywiście porównywanie auta do mojej O1 nie ma sensu, dzieli je zbyt duża przepaść. Jeśli chodzi o silnik to chodzi jak na TDI cicho, jednak ucho przyzwyczajone do benzyny nie da się oszukać. Moim zdaniem komputer pokładowy sugeruje zmianę biegu na zbyt niskich obrotach - ewidentnie kulturalniej i ciszej jest w okolicach 2 tyś obrotów. Poza tym słuchając się komputera przy zmianie biegów nie poczujemy w ogóle mocy, auto po prostu nie przyspiesza. Jednak dynamiczna jazda tym autem nie jest niemożliwa, samochód dostaje wyraźnego kopa jak załącza się turbina.
Jeśli chodzi o inne aspekty to auto zapewne niczym nie różni się od innych O2FL więc nie ma sensu się rozpisywać poza tym, że zaczynam poważnie się zastanawiać nad wygłuszeniem swojej O1, bo w O2FL jest o wiele ciszej podczas jazdy.
Pozdrawiam
Sławek
Komentarz
-
-
kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BADYLZamieszczone przez wielbjeździłem tą 1,9-wiątką w O2 i Caddy i nie było tak źle. Jutro jadę na jazdę próbną i zobaczę.
pozdrowinka
Po drugie w silniku DIESLA liczy się Momęt i jego charakterystyka a nie moc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wielboj nie pomagacie :shock: jutro jadę na spotkania z dilerami a im dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie.
A co byś chciał Usłyszeć na tak ogólnie postawione pytanie ?
jakie są twoje preferencje Co do silnika ? jak jeździsz i na co kładziesz największy nacisk?
Silniki 1,6 i 2,0 CR to w zasadzie ten sam silnik ze zmienioną pojemnością - a innych silników nie ma więc jeśli chcesz Diesla w Skodzie to nie masz większego wyboru.
Pociesze Cię jeszcze tym że przy zamawianiu nowego auta jest dość długi czas oczekiwania na 1,6 gdyż Skoda wyczerpuje już limit na te silniki u dostawcy!!!
Jednym silnik będzie odpowiadał innym nie
Ja jestem w tej drugiej grupie bo nie ma to jak dobry PD
Komentarz
-
-
Po 1,5 roku użytkowania jestem z silnika zadowolony - żadnych problemów, co prawda mało jezdzę ale co zrobić spalanie dosyc niskie, ciężko uzyskać spalanie fabryczne, ale można się przynajmniej zbliżyć - w trasie bez problemu 4,5 litra nie ślimacząc się za innymi, w mieście różnie, średnio 6 litrów, chociaż w dużych korkach to nawet 8-9 z włączoną klimatyzacją. W samochodzie cicho, samochód dosyć sprawnie przyspiesza, nie ma większego problemu z wyprzedzaniem. Ogólnie wybrałbym silnik ponownie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ahgePo 1,5 roku użytkowania jestem z silnika zadowolony - żadnych problemów, co prawda mało jezdzę ale co zrobić
Komentarz
-
-
Kontrolka nigdy mi sie nie zapaliła, kilka razy odczułem wypalanie filtra polegające na:
- zwiększone obroty
- chwilowe większe spalanie
- troche mniej mocy
ale to dosłownie przez cały okres użytkowania zauważyłem takie objawy może z 5 razy
Generalnie dpf wypala się bez udziału i często wiedzy kierowcy
Komentarz
-
-
Jak ktos pisze ze to ledwo jedzie to smiac mi sie chce.
Jedzie jak wszystkie stare 1.9TDI montowane w OII, czyli w normie do przemieszczania z punktu A do B. Za chwile bedzie mozna zrobic program i tez bedzie ok.
A co ze jedzie 1s gorzej niz 1.4TSI, no coz, niech jezdzi, mnie to dynda osobiscie. 1.9TDI mial wystarczajaca dynamike i nie bylo problemu z wyprzedzaniem.
Jak ktos szuka osiagow bolidu F1, to nie kupuje Octavii :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak ktos pisze ze to ledwo jedzie to smiac mi sie chce.
Bardzo Dobrze powiedziane
każdy jest inny i ma inne preferencje Dla jednego liczy się spalania/koszt zakupu/kultura pracy/norma emisji
I dla takiej osoby silnik 1,6 TDI CR jest niemal idealny
Natomiast jeśli ktoś bardziej preferuje dynamikę Auta to raczej nie TDI a TFSI i nie Skoda Tylko.......
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wb-soZamieszczone przez MaicroftJak ktos pisze ze to ledwo jedzie to smiac mi sie chce.
Bardzo Dobrze powiedziane
każdy jest inny i ma inne preferencje Dla jednego liczy się spalania/koszt zakupu/kultura pracy/norma emisji
I dla takiej osoby silnik 1,6 TDI CR jest niemal idealny
Natomiast jeśli ktoś bardziej preferuje dynamikę Auta to raczej nie TDI a TFSI i nie Skoda Tylko.......superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz