O2 FL 1.6 TDi CR - opinia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gryffin
    Classic
    • 2013
    • 3

gruto, ja również uważam te gumy za najlepsze na jakich jeździłem - czuć, że sporo kosztują, ale też sporo potrafią
  • wielb
    Ambiente
    • 2011
    • 188
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Witam
    Siedziałem z pół godziny i nie znalazłem żadnego tematu dotyczącego Skody Octavi z silnikiem 1.6 TDI CR DPF/77 kW (105 KM). Planuję ułatwić trochę życie sobie i mojej Fabi i kupić tym razem Octavię.

Proszę o jakieś opinie na temat O2FL z takim silnikiem.
    O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• Scirocco2
      Classic
      • 2009
      • 37

Slaby, ale duzo zalez od stylu jazdy jak zamierzasz jezdzic eco i przepisowo to moze da rade, do normalnej jazdy jest niestety za slaby do takiego auta jak Octavia

Komentarz

• locaj85
        Rider
        • 2009
        • 482

teoretycznie ma takie same osiągi jak 1,9 tdi bxe... chyab ze uważasz, ze te też są słabe.

Kolega ma taki silniczek w Altei XL czyli cięższym aucie z DSG i spisuje się, co mnie zdziwiło po jeździe próbnej octavią, całkiem nieźle.

Komentarz

• abstinent
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 4842
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

wielb, no to poszukaj jeszcze raz :lol:

Komentarz

• wielb
            Ambiente
            • 2011
            • 188
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Scirocco2, nie wiem co wegług Ciebie znaczy normalna jazda :szeroki_usmiech
            Generalnie chodzi o to żeby moało palił i to jest podstawa w tym momencie.

locaj85, jeździłem tą 1,9-wiątką w O2 i Caddy i nie było tak źle. Jutro jadę na jazdę próbną i zobaczę.

Komentarz

• BADYL
              RS
              • 2011
              • 2396
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez wielb
              jeździłem tą 1,9-wiątką w O2 i Caddy i nie było tak źle. Jutro jadę na jazdę próbną i zobaczę.
              Kumpel ma firmową O2 FL ale z silnikiem 1.9 auto daje spokojnie radę, a skoro moc w 1.6 jest ta sama to w mojej opini spoko :wink: Poza tym jest to diesel CR cichy, a odczucie mocy potęguje fakt, ze auto zbiera się od dołu więc Carolco jedź na tę jazdę i sam oceń, a później zdaj relację na forum :diabelski_usmiech

pozdrowinka
              nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• toomasz
                Elegance
                • 2010
                • 909
                • Volkswagen
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

JA jeszcze przed zakupem mojej obecnej O2FL 1,4tsi, byłem na jeździe próbnej własnie 1.6TDI i powiem, ze byłem zadowolony, pod względem pracy i dynamiki, gdy trzeba było przycisnąć, to dawał radę.

Komentarz

• sgasiorowski
                  Drive
                  • 2009
                  • 49

Witam

Ostatnio miałem okazję pojeździć przez 3 dni Octavią 2FL z silnikiem 1,6 TDI z przebiegiem 50tyś km - auto zastępcze na czas naprawy mojej O1. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to bardzo niskie spalanie - przynajmniej w porównaniu do mojej O1 z 1,6 BFQ. Po 3 dniach jeżdżenia po mieście (trójmiasto) i pokonaniu 320km wystarczyło że dolałem 18 litrów ON do odbicia. Nie wiem czy 1,9 TDI ma podobnie bo nigdy nie jeździłem. Na obwodnicy trójmiasta można zejść poniżej 4,5l jadąc przepisowe 120km/h. W mieście w korkach nie widziałem na komputerze więcej niż 8,5l/100km (jazda w korku od sopotu do gdańska wrzeszcza). Oczywiście porównywanie auta do mojej O1 nie ma sensu, dzieli je zbyt duża przepaść. Jeśli chodzi o silnik to chodzi jak na TDI cicho, jednak ucho przyzwyczajone do benzyny nie da się oszukać. Moim zdaniem komputer pokładowy sugeruje zmianę biegu na zbyt niskich obrotach - ewidentnie kulturalniej i ciszej jest w okolicach 2 tyś obrotów. Poza tym słuchając się komputera przy zmianie biegów nie poczujemy w ogóle mocy, auto po prostu nie przyspiesza. Jednak dynamiczna jazda tym autem nie jest niemożliwa, samochód dostaje wyraźnego kopa jak załącza się turbina.

Jeśli chodzi o inne aspekty to auto zapewne niczym nie różni się od innych O2FL więc nie ma sensu się rozpisywać poza tym, że zaczynam poważnie się zastanawiać nad wygłuszeniem swojej O1, bo w O2FL jest o wiele ciszej podczas jazdy.

Pozdrawiam
                  Sławek

Komentarz

• Ayu
                    RS
                    • 2009
                    • 4154

wielb, Rekin Chelobojad ma takie auto, napisz do niego.

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez sgasiorowski
                      samochód dostaje wyraźnego kopa jak załącza się turbina
                      :lol:

Komentarz

• LUKI
                        RS
                        • 2005
                        • 5776

wielb,

tak na szybko
                        kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• wb-so
                          Classic
                          • 2011
                          • 9

Zamieszczone przez BADYL
                          Zamieszczone przez wielb
                          jeździłem tą 1,9-wiątką w O2 i Caddy i nie było tak źle. Jutro jadę na jazdę próbną i zobaczę.
                          Poza tym jest to diesel CR cichy, a odczucie mocy potęguje fakt, ze auto zbiera się od dołu więc
                          pozdrowinka
                          Po pierwsze Od kiedy CR-y zbierają się od dołu ???
                          Po drugie w silniku DIESLA liczy się Momęt i jego charakterystyka a nie moc.

Komentarz

• wielb
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 188
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

oj nie pomagacie :shock: jutro jadę na spotkania z dilerami a im dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie.

Komentarz

• wb-so
                              Classic
                              • 2011
                              • 9

Zamieszczone przez wielb
                              oj nie pomagacie :shock: jutro jadę na spotkania z dilerami a im dłużej czytam tym mam większy mętlik w głowie.

A co byś chciał Usłyszeć na tak ogólnie postawione pytanie ?
                              jakie są twoje preferencje Co do silnika ? jak jeździsz i na co kładziesz największy nacisk?
                              Silniki 1,6 i 2,0 CR to w zasadzie ten sam silnik ze zmienioną pojemnością - a innych silników nie ma więc jeśli chcesz Diesla w Skodzie to nie masz większego wyboru.
                              Pociesze Cię jeszcze tym że przy zamawianiu nowego auta jest dość długi czas oczekiwania na 1,6 gdyż Skoda wyczerpuje już limit na te silniki u dostawcy!!!

Jednym silnik będzie odpowiadał innym nie
                              Ja jestem w tej drugiej grupie bo nie ma to jak dobry PD

Komentarz

• witachu
                                L&K
                                • 2011
                                • 1319

a czy ten silnik jest montowany tez w nowych superbach? bo sąsiad dostał takiego jako słuzbowe i własnie powiedział mi ze taki silnik w nim jest, i troche się zdziwiłem :|
                                OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                (znajdź również na fb)

Komentarz

• ahge
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 64

Po 1,5 roku użytkowania jestem z silnika zadowolony - żadnych problemów, co prawda mało jezdzę ale co zrobić spalanie dosyc niskie, ciężko uzyskać spalanie fabryczne, ale można się przynajmniej zbliżyć - w trasie bez problemu 4,5 litra nie ślimacząc się za innymi, w mieście różnie, średnio 6 litrów, chociaż w dużych korkach to nawet 8-9 z włączoną klimatyzacją. W samochodzie cicho, samochód dosyć sprawnie przyspiesza, nie ma większego problemu z wyprzedzaniem. Ogólnie wybrałbym silnik ponownie.

Komentarz

• xtremesystems
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 2254
                                    • Hyundai

ja mam z kolei ten silnik w fabii. jak przelkniesz ze nie ma takiego przyspieszenia od 0-100 jak tsi to polubisz ten silnik. nie wiem jak na octavie ale na fabke ten silnik jest dosc mocny

Komentarz

• PieTrzaK
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1323
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jak najbardziej jest montowany

Komentarz

• witachu
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1319

PieTrzaK dzięki kolego za info, w takim razie będę musiał się przejechać tym superbem zobaczyć jak radzi sobie ten silnik z taką masą
                                        OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                                        (znajdź również na fb)

Komentarz

• Carolco
                                          Ambiente
                                          • 2010
                                          • 116

Zamieszczone przez ahge
                                          Po 1,5 roku użytkowania jestem z silnika zadowolony - żadnych problemów, co prawda mało jezdzę ale co zrobić
                                          A jak jest z filtrem cząstek stałych? Co jaki mniej więcej czas trzeba go przepalać? Jak to wygląda ogólnie? Jesteś np. w mieście, zapala się kontrolka i... co dalej?

1.4 TSI MINT

Komentarz

• ahge
                                            Drive
                                            • 2009
                                            • 64

Kontrolka nigdy mi sie nie zapaliła, kilka razy odczułem wypalanie filtra polegające na:
                                            - zwiększone obroty
                                            - chwilowe większe spalanie
                                            - troche mniej mocy
                                            ale to dosłownie przez cały okres użytkowania zauważyłem takie objawy może z 5 razy
                                            Generalnie dpf wypala się bez udziału i często wiedzy kierowcy

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Jak ktos pisze ze to ledwo jedzie to smiac mi sie chce.

Jedzie jak wszystkie stare 1.9TDI montowane w OII, czyli w normie do przemieszczania z punktu A do B. Za chwile bedzie mozna zrobic program i tez bedzie ok.

A co ze jedzie 1s gorzej niz 1.4TSI, no coz, niech jezdzi, mnie to dynda osobiscie. 1.9TDI mial wystarczajaca dynamike i nie bylo problemu z wyprzedzaniem.

Jak ktos szuka osiagow bolidu F1, to nie kupuje Octavii :twisted:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• wb-so
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 9

Zamieszczone przez Maicroft

Bardzo Dobrze powiedziane
                                                każdy jest inny i ma inne preferencje Dla jednego liczy się spalania/koszt zakupu/kultura pracy/norma emisji
                                                I dla takiej osoby silnik 1,6 TDI CR jest niemal idealny

Natomiast jeśli ktoś bardziej preferuje dynamikę Auta to raczej nie TDI a TFSI i nie Skoda Tylko.......

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez wb-so
                                                  Zamieszczone przez Maicroft

Bardzo Dobrze powiedziane
                                                  każdy jest inny i ma inne preferencje Dla jednego liczy się spalania/koszt zakupu/kultura pracy/norma emisji
                                                  I dla takiej osoby silnik 1,6 TDI CR jest niemal idealny

Natomiast jeśli ktoś bardziej preferuje dynamikę Auta to raczej nie TDI a TFSI i nie Skoda Tylko.......
                                                  e tam, tdi też są dynamiczne :wink:
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...