No ja wymieniam tak jak servis zaleca jeżdze różnie zależnie od nastroju i sytuacji na drodze czyli olej co 15 tyś razem z filtrem oleju , a co 30 tyś filtr powietrz ale zmienie to i filtr powietrza będe teraz wymieniał co 15 tyś. Jeżdze na Quaker State
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Byłem wczoraj w serwisie na wymianie oleum pierwszy raz od zakupu czeszki w końcu marca. Wlano mi Castrol SLX II LL, a wymieniam co 15000 (przebieg 75000). Poprzednio też był zalewany tym olejem z tego co zauważyłem na zawieszce w silniku i w fakturach z poprzednich wizyt w serwisie poprzedniego właściciela.
Byłem wczoraj w serwisie na wymianie oleum pierwszy raz od zakupu czeszki w końcu marca. Wlano mi Castrol SLX II LL, a wymieniam co 15000 (przebieg 75000). Poprzednio też był zalewany tym olejem z tego co zauważyłem na zawieszce w silniku i w fakturach z poprzednich wizyt w serwisie poprzedniego właściciela.
bez sensu, ten olej ZTCW jest sporo drozszy - wymienia sie go rzadziej!
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Wiem, że ASV jest VP, ale taki wlali. Z drugiej strony nie widziałem co wlewali :? , ale na fakturze jest napisane że Castrol jak podałem wyżej . Cena za 1l w serwisie 55pln. Chyba jednak od następnego razu będę sam przywoził materiały eksploatacyjne do serwisu....
EDIT:
jeszcze raz sprawdzę, jaki olej jest na fakturze, bo w tej chwili nie jestem juz pewien (może to był zwykły longtec?). Ale pewność będę miał dopiero dzisiaj wieczorem, a napiszę w poniedziałek.
Ja swoj co 10 000 jezdze na Castrol GTD magnatec 10w/40.wraz z wymiana oleju wchodzi nowy filtr,sruba do miski olejowej.mam czas do wymiany ale to bedzie trzecia wiec plukanie silnika bedzie.
pozdrawiam
L&K moja pierwsza Miłość
Hamulce ATE PD + Klocki TRW
KYB Excel G
bezduszny, można i tak przynajmniej jest pewien że nie bedzie cieknąć a z tego co słyszałem niemcy mają kuku na punkcie zanieczyszeń olejem ale nie jestem pewny do końca
bezduszny, Tak wymienia sie srubke, lub obowiazkowo powinno sie wymienic przynajmniej uszczelke, taka miedziana. Jak ktos tego nie robi, to dwie, trzy wymiany jest dobrze, a potem dokreca sie coraz mocniej, az na koncu urywa sie gwint na srubie oraz w misce i mamy zabawe :diabelski_usmiech
Tak jak mowicie tu groza starszne kary za cieknacy olej robia wszystko aby zapobiegac wycieka a taka srubka z uszczelka to 1 euro ;-) mimo to to jest obowiazek warsztatu jak zmieniasz.jezeli ktos zglosi ze naprawiasz auto na ulicy czy parkingu pod blokiem (chodzi o naprawy silnika najczesciej) tez wylapiesz pare euro kary a najgorzej jak bedzie wyciek oleju to odcholuja cale auto a koszty lawety to granica 300euro plus parking i naprawa.Do tego zabieraja dowod rejestracyjny, beda ogromne koszty naprawde nie warto tu oszczedzac.
pozdrawiam
L&K moja pierwsza Miłość
Hamulce ATE PD + Klocki TRW
KYB Excel G
sopel, Bo to jest wlasnie pierwszy blad. Po to ten korek jest wymyslony od wiekow, zeby pozwilic grawitacji dzialac. Wysysanie uzywa sie tylko w momencie, gdy korek jest zapieczony lub nie ma czasu na jego naprawe.
Komentarz