[O2] Okablowanie radio-antena. W którym miejscu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • j@ri
    Drive
    • 2010
    • 43

mnie kiedys gosc przez alle... oszukal na 35 zl i zglosilem na policje i kilka innych osob pewnie tez bo po kilku miesiacach przyszlo ze goscia zlapali i dostal zawiasy + grzywna jakas, ja dostalem zwrot z allegro ale warto wszystko zglaszac.
    oszustwo za 1 zl jest surowiej karane niz kradziez za 200 zl...
    mozecie zajrzec do kodeksu jak ktos nie wierzy
  • Octavia2Limited
    Rider
    • 2009
    • 322

W którym miejscu w O2 jest puszczone okablowanie od radia do anteny ?. Pytam bo wymieniam zwykłą antenę na rekina z AM/FM, GPS i będę musiał puścić okablowanie żeby podłączyć GPS do MFD2.
    * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
    * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• El Zygmunto
      Elegance
      • 2008
      • 838

W lewym progu

ale jak chcesz prowadzić nowy kabel to chyba najszybciej będzie puścić go w podsufitce - tylko owiń go co jakiś czas w gąbkę, żeby nie latał i nie walił w podsufitkę
      Moja była "Czarnula" O2 (swap 2.0 FSI)
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33422

Komentarz

Re: Okablowanie radio-antena. W którym miejscu?

Zamieszczone przez Octavia2Limited
        W którym miejscu w O2 jest puszczone okablowanie od radia do anteny ?. Pytam bo wymieniam zwykłą antenę na rekina z AM/FM, GPS i będę musiał puścić okablowanie żeby podłączyć GPS do MFD2.
        Ja bym GPS (jako oddzielną antenkę) wrzucił pod schowek (ten górny) na przedniej półce. W ASO mi podpowiedziano, iż demontuje się schowek co trwa chwilę i tam za schowkiem jest trochę miejsca - dla przypadku GPS będzie to dobry punkt odbioru (przysłonięty jedynie plastikiem od góry ) przy dzisiejszych czułościach odbiorników.

Wtedy nie będziesz musiał przeciągać kabli przez cały samochód (biegną chyba po lewej stronie samochodu - ja je widzę dopiero od momentu tylnego lewego słupka), gdyż FM podłączysz miast aktualnego bata.

U mnie kabel GPS już był przeciągnięty do tylnej półki przez poprzedniego właściciela zatem to był łatwiejszy przypadek.

Nie wiem jakiego masz rekina (czy takiego z bacikiem czy bez) i czy masz dwie anteny (dachowa + szybowa) w chwili obecnej. W jednym z założonych wątków o wymianie na rekina przedstawiłem trochę wniosków odnośnie odbioru tylko na rekinie takim najmniejszym rozmiarowo którego dodatkowo sam modyfikowałem celem wyciągnięcia maksimum możliwości.

Komentarz

• El Zygmunto
          Elegance
          • 2008
          • 838

innova,
          Octavia2Limited wyraźnie napisał, że wymienia antenę dachową więc pozostawienie kabla za/pod schowkiem niewiele pomoże
          opcja o której piszesz będzie najlepsza przy dołożeniu dodatkowej anteny GPS

Komentarz

Zamieszczone przez El Zygmunto
            innova,
            Octavia2Limited wyraźnie napisał, że wymienia antenę dachową więc pozostawienie kabla za/pod schowkiem niewiele pomoże
            opcja o której piszesz będzie najlepsza przy dołożeniu dodatkowej anteny GPS
            Właśnie,

wymienia antenę a nie kabel
            ja przedstawiłem wariant, w którym wymieni antenę bez rozkładania nowego kabla przez cały samochód

do GPS oczywiście oddzielny kabel ale to już będzie kabel około 60cm od radia do miejsca lokalizacji anteny GPS w półce przedniej, co jest bardzo prostym zagadnieniem i można samodzielnie wykonać.

nie załapałeś "patentu" a ja nie rozpisałem wszystkich szczegółów. Teraz myślę że rozwiązanie jest już bardziej przejrzyste.

Komentarz

• El Zygmunto
              Elegance
              • 2008
              • 838

innova
              zacznij od czytania tekstu ze zrozumieniem - naprawdę będzie łatwiej
              i wtedy nie będziesz musiał na siłę niczego udowadniać

też jestem zdania, że zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie jest najszybsze/najprostsze z jednym wyjątkiem:
              Zamieszczone przez innova
              wymienia antenę a nie kabel
              ja przedstawiłem wariant, w którym wymieni antenę bez rozkładania nowego kabla przez cały samochód
              dokłada dodatkową antenę, a nie wymienia

nie zmienia to jednak faktu, że Octavia2Limited wyraźnie się zapytał o miejsce prowadzenia kabla do anteny dachowej

Komentarz

innova
                zacznij od czytania tekstu ze zrozumieniem - naprawdę będzie łatwiej
                i wtedy nie będziesz musiał na siłę niczego udowadniać
                ja niczego nie udowadniam tylko staram się zrozumieć cel i zaproponować najłatwiejsze lub najfajniejsze rozwiązania. Pół życia chodzę i wymyślam różne rzeczy stąd nie mam nawyku słuchania poleceń bez analizy. Wynikiem przemyślenia jest często alternatywne rozwiązanie i stąd moje odpowiedzi są czasami odbiegające od odpowiedzi na wprost, o których wiem, iż wiele osób może jej udzielić.

Stąd jak zauważyłeś idąc trochę na skróty oraz wyprzedzając zdarzenia wskazałem prostsze rozwiązanie i w konsekwencji mniej kosztowe. Inną kwestią, która wzbudziła moje podejrzenie było to, iż Octavia2Limited może nie być zadowolony z efektu końcowego (nie wiem jakiego rekina chce zainstalować) więc lepiej jak sobie przetestuje to rozwiązanie na niskich kosztach (wyniki wcale zachwycające być nie muszą) a moja sugestia właśnie spełnia to kryterium. I tu zapewne też się ze mną zgodzisz.

Komentarz

• El Zygmunto
                  Elegance
                  • 2008
                  • 838

Pół życia chodzę i wymyślam różne rzeczy
                  ta czynność chyba Ciebie strasznie zmęczyła bo to kolejny temat, w którym próbujesz dyskredytować innych używając języka wprost z konwencji politycznej
                  musisz zrozumieć, że nie jesteś najmądrzejszy na świecie i nie zawsze musisz mieć rację
                  przemyśl sobie to w trakcie swojego chodzenia i wymyślania

dla mnie EOT
                  merytoryki w tym niewiele - tylko zaśmiecanie tematu

Komentarz

musisz zrozumieć, że nie jesteś najmądrzejszy na świecie i nie zawsze musisz mieć rację
                    dla mnie EOT
                    merytoryki w tym niewiele - tylko zaśmiecanie tematu
                    widzę że niewiele więcej masz do powiedzenia właśnie merytorycznie na co się powłujesz, zmierzajac wprost do bijatyki słownej

dla mnie to kolejny post, w którym ktoś nie może znieść faktu, iż wiem lub widziałem więcej albo znam temat. Dziękuję za słowa uznania i do usłyszenia/przeczytania w następnym poście.

Być może po przemyśleniach udzielisz mi odpowiedzi, w którym miejscu Ciebie albo kogokolwiek zdyskredytowałem, poza przypadkami, gdzie wyraźnie ktoś sobie na to zapracował wprowadzając czytelników w błąd z uwzględnieniem znaczenia słowa "świadomie" lub "interesownie". Przy okazji jak już na merytorykę się powołałeś, to spróbuj wskazać elementy swojej wypowiedzi powyżej, w której pomogłeś koledze lub podpowiedziałeś w sposób pomocny.

Komentarz

• El Zygmunto
                      Elegance
                      • 2008
                      • 838

dla mnie to kolejny post, w którym ktoś nie może znieść faktu, iż wiem lub widziałem więcej albo znam temat
                      no tym to mnie naprawdę rozbawiłeś
                      psychologiem też jesteś? skoro tak to marnym, tak samo zresztą jak i obserwatorem

to forum skupia ludzi, którzy mają sobie pomagać
                      każdy ma też swoje zdanie i należy je uszanować - to nie jest forum onetu czy "gazety, z całym szacunkiem dla wymienionych

znasz się na czymś? to świetnie - możesz pomóc
                      ale nie krytykuj kogoś za to, że zna inne rozwiązanie i nie narzucaj innym swoich przemyśleń
                      bo coś co dla Ciebie wydaje się najlepsze może być nie do przyjęcia dla kogoś innego, z różnych względów

powienieneś zauważyć, że merytoryka zarówno z mojej strony jak i Twojej skończyła się w pierwszych przez nas napisanych postach (które de facto się uzupełniały), a kolejne to tylko próba bezsensownych przepychanek
                      a autor tematu ma to wszystko w bo już na początku uzyskał odpowiedź na swoje pytanie :diabelski_usmiech

i nie do zobaczenia w kolejnym poście bo nie zamierzam bardziej zaśmiecać tematu...
                      jak dla mnie, nasze posty powinny zostać wykasowane - ale to moje zdanie

Komentarz

• Octavia2Limited
                        Rider
                        • 2009
                        • 322

Dziękuje za pomoc 8) . Zdecydowałem się na zwykłego rekina, GPS ukryje pod schowkiem na desce rozdzielczej.

Pozdrawiam :wink:

Komentarz

• heretyk
                          Rider
                          • 2009
                          • 549
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zla decyzja.
                          Kup oryginalna antene uzywke. moze odrobine wiecej roboty, ale efekt zdecydownaie lepszy.
                          Sa dwie opcje taka jak byla w O2, albo ta przejsciowac z koncowek O2 i poczatku O2FL czyli rekin z batem ( wystepowala rowniez w VW) Jak chcesz orginalne kable bo jakies mam. I tak ciekawostka. Oryginalnie FM idzie lewa strona. GPS, GSM prawa. Webasto nie wiem
                          Zostały mi czesci, po szkodniku:
                          VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
                          Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

Zamieszczone przez heretyk
                            Zla decyzja.
                            w którym miejscu decyzja jest zła,
                            napisz konkretniej, gdyż w takiej formie trudno się połapać który fragment decyzji jest poprawny oraz który jest zły Twoim zdaniem i dlaczego ?

inna sprawa przyszła mi na myśl: jeżeli masz wtyki antenowe i gniazda RAKU to pochwal się na forum (jeżeli tego nie zrobiłeś wcześniej) bardziej oficjalnie, to są trudno spotykane w sprzedaży (przynajmniej ja odniosłem takie wrażenie) elementy a wiele osób i warsztatów zapewne spotyka się z zapotrzebowaniem na te komponenty.
                            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                            Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Octavia2Limited
                              Rider
                              • 2009
                              • 322

heretyk napisał/a:
                              Zla decyzja.
                              Kup oryginalna antene uzywke. moze odrobine wiecej roboty, ale efekt zdecydownaie lepszy.
                              Sa dwie opcje taka jak byla w O2, albo ta przejsciowac z koncowek O2 i poczatku O2FL czyli rekin z batem ( wystepowala rowniez w VW)
                              Anteny o których napisałeś dają lepszy efekt, ale tylko w odbiorze stacji radiowych/zasięgu.
                              Jeśli chodzi o efekt wizualny na którym mi tak bardzo zależało i zawsze zależy to najlepszy efekt daje rekin (VW-AUDI).

Komentarz

• innova
                                Rider
                                • 2011
                                • 554

efekt wizualny
                                najlepszy efekt daje rekin (VW-AUDI)
                                moim zdaniem najlepiej prezentuje się rekin z Audi. Te z VW również stosowane przez skodę mają obciachową uszczelkę zewnętrzną. Obnażony i zmodyfikowany rekin VW (mogę go odsprzedać) pokazałem w wątku

jest tam też widoczny ten audikowski (poniżej).

Natomiast czytając tamten wątek, a w zasadzie wnioski można dojść do słusznego wniosku, iż rekin tego typu (bez bata) w przypadku FM może być uzupełnieniem anteny szybowej lub "drutowej", a nie podstawową i jedyną anteną (powody opisałem). Dobrze sprawdza się (samodzielnie) antena szybowa nawet własnego wykonania oraz typu "drutowego" (wspominałem o wymiarze i jego znaczeniu w kontekście zaników sygnału).
                                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• heretyk
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 549
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

heretyk napisał/a:
                                  Zla decyzja.
                                  Sa dwie opcje taka jak byla w O2, albo ta przejsciowac z koncowek O2 i poczatku O2FL czyli rekin z batem ( wystepowala rowniez w VW)
                                  Anteny o których napisałeś dają lepszy efekt, ale tylko w odbiorze stacji radiowych/zasięgu.
                                  Jeśli chodzi o efekt wizualny na którym mi tak bardzo zależało i zawsze zależy to najlepszy efekt daje rekin (VW-AUDI).
                                  Ja widze wyrazna roznice w zasiegu GPS pomiedzy antenami tymi pod schowkiem, a antenami na dachu. Dlatego ta pierwsza opcja uznalem za "zla decyzje". Zreszta mam fiola na punkcie oryginalnych rozwiazan. Rekin z batem (np. tym malym) a rekin z audi to dla mnie niewielka roznica optyczna.Dodatkowo mam wszyskto w jednym GSM FM I GPS. Oczywisice rzecz gustu. Duzym minusem montazu jak fabryka sa: wysokie koszty kabli oraz meczenie sie z przeciaganiem. Montaz na skroty nad nawigacja to rozwiazanie tanie, malo fachowe (jak dla mnie), co nie zmienia jednak faktu ze zakladalem takie juz w kilku samochodach. Nic personalnego, tylko chcialem nakreslic opcje
                                  Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• innova
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 554

Montaz na skroty nad nawigacja to rozwiazanie tanie, malo fachowe (jak dla mnie)
                                    i tutaj wchodzimy w obszar samego wykonania przez wykonującego (odnośnie fachowości), gdyż z użytkowego punktu widzenia montaż pod deską czy na dachu prowadzi do tego samego efektu: GPS będzie działał bez najmniejszego problemu (dokładnie tak samo jak antena na dachu), kwestii zasięgu użytkownik w ogóle nie odczuje (różnice w poziomach sygnału przy obecnym stanie pracy GPS o czym kilkukrotnie nadmieniałem są pomijalne). Kable akurat drogie nie są, zwłaszcza RG174 potrzebny do GPS, 2-4PLN za metr. Tylko po co je przeciągać przez samochód (co łatwe nie jest w niektórych przypadkach) skoro równoważne rozwiązania można uzyskać w 15min (w przypadku GPS)?

Pierwotnie w moim samochodzie ktoś zainstalował antenę GPS w bagażniku (z boku tylnej półki przy słupku klapy). działała bez najmniejszego problemu (chociaż miejsce znacznie mniej poprawne względem tego pod deską z przodu) ale oczywiście nie namawiam do takiego rozwiązania, gdyż ponownie ktoś przetargał kabel przez cały samochód, kiedy można to było prościej zrobić. Kabel oczywiście się przydał skoro już jest.

Jak dobrze zrozumiałem Ty masz takiego rekina z batem, tak ?

Komentarz

• heretyk
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 549
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Montaz na skroty nad nawigacja to rozwiazanie tanie, malo fachowe (jak dla mnie)
                                      i tutaj wchodzimy w obszar samego wykonania przez wykonującego (odnośnie fachowości), gdyż z użytkowego punktu widzenia montaż pod deską czy na dachu prowadzi do tego samego efektu: GPS będzie działał bez najmniejszego problemu (dokładnie tak samo jak antena na dachu), kwestii zasięgu użytkownik w ogóle nie odczuje (różnice w poziomach sygnału przy obecnym stanie pracy GPS o czym kilkukrotnie nadmieniałem są pomijalne). Kable akurat drogie nie są, zwłaszcza RG174 potrzebny do GPS, 2-4PLN za metr. Tylko po co je przeciągać przez samochód (co łatwe nie jest w niektórych przypadkach) skoro równoważne rozwiązania można uzyskać w 15min (w przypadku GPS)?

Pierwotnie w moim samochodzie ktoś zainstalował antenę GPS w bagażniku (z boku tylnej półki przy słupku klapy). działała bez najmniejszego problemu (chociaż miejsce znacznie mniej poprawne względem tego pod deską z przodu) ale oczywiście nie namawiam do takiego rozwiązania, gdyż ponownie ktoś przetargał kabel przez cały samochód, kiedy można to było prościej zrobić. Kabel oczywiście się przydał skoro już jest.

Jak dobrze zrozumiałem Ty masz takiego rekina z batem, tak ?
                                      Proponuje moderatrowi zamknac temat, jezeli Octavia2Limited nie ma wiecej pytan. W innym wypadku znow bedzie niepotrzebna polemika z kolega innova. Roznica w sile sygnalu jest widoczna, choc faktycznie nie dyskredytujaca na starcie. Kable kosztuja ponad 80 PLN sztuka. Jezeli zaklada sie przed FL to trzeba wymienic FM (inna wtyczka), dolozyc GPS i ew. GSM oraz webasto. Jasne mozne se nawet zastapic to kablem pradowym wyjdzie tanio. Ja napisalem o oryginlanych rozwiazaniach, ale tak jak wyraznie podkresilem to rzecz gustu i smaku.
                                      Tak, ja mam rekina z batem (narazie duzym ale moze bedzie maly:-) zakladalem GPS i GSM wec Twoje rozwiazania to kombinowanie jak kon pod gore, choc jasne GSM tez mozna zalozyc na przedniej szybie. Tu nie chodzi o wybranie co jest absoluntnie lepsze, tylko o przedstawienie opcji. Niech kazdy sobie przeczyta i sam wybiera.

Komentarz

Zreszta mam fiola na punkcie oryginalnych rozwiazan.
                                        Tylko po co je przeciągać przez samochód (co łatwe nie jest w niektórych przypadkach) skoro równoważne rozwiązania można uzyskać w 15min (w przypadku GPS)?
                                        Ty wkładasz sobie druty w rekina z Audi, inni wolą fabrykę.
                                        Popieram heretyka, każdy niech sobie sam wybierze
                                        Ja podobnie, jak on stawiam na fabryczne rozwiązania :szeroki_usmiech
                                        Co do kabli GSM/GPS to którędy dokładnie one idą? Bo mi sporo tego kabla została a miałem oryginalny, więc gdzieś poszedłem na skróty ;/

Komentarz

• heretyk
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 549
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez kross12
                                          Zreszta mam fiola na punkcie oryginalnych rozwiazan.
                                          Tylko po co je przeciągać przez samochód (co łatwe nie jest w niektórych przypadkach) skoro równoważne rozwiązania można uzyskać w 15min (w przypadku GPS)?
                                          Ja podobnie, jak on stawiam na fabryczne rozwiązania :szeroki_usmiech
                                          Co do kabli GSM/GPS to którędy dokładnie one idą? Bo mi sporo tego kabla została a miałem oryginalny, więc gdzieś poszedłem na skróty ;/
                                          Jak pamietasz ja mam Combi przed FL, ale z tego co wiem to: Radio idzie lewym progiem, GPS i GSM Prawym progiem. GSM logicznie wychodzi pod siedzeniem. GPS idzie za schowkiem(masakra bo trzeba nagrzewnice wyciagnac) i do navi.

Mnie tez zostalo troche zapasu, zawsze tak jest. Dodatkowo moze byc rozroznienie i kable do kombi moga byc odrobine dluzsze. Pisz na priv co z antena do columbusa. Zalwazylem ze radio dziala w polsce masakrycznie. Narazie przelozylem do drugiej dziury. jutro potestuje. Jak nie pomoze, to albo ta twoja przejsciowka albo druga antena.

Komentarz

• innova
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 554

Proponuje moderatrowi zamknac temat, jezeli Octavia2Limited nie ma wiecej pytan. W innym wypadku znow bedzie niepotrzebna polemika z kolega innova.
                                            Czego się obawiasz ???
                                            Obnażenia prawdy o swojej fachowości i profesjonalizmie ???

Rozgrzebałeś temat o GPS i teraz niewiele masz do napisania konkretnego, więc zastosowałeś standardowy unik w postaci rozproszenia się na wszystkie inne elementy, które akurat istotą problemu do rozwiązania nie były.

zatem wytłumacz po co komu chcesz instalować okablowanie GSM w dzisiejszych czasach ?
                                            To webasto rozumiem też dorzuciłeś żeby podkreślić jak ważny jest to element okablowania...przy czym samochody które go posiadają (rzadkość) po prostu takowe okablowanie posiadają.

Natomiast obaj koledzy jak widzę chcą wmówić wszystkim, iż kable oryginalne skody to są inne kable niż RG174 (w przypadku GPS oraz często FM, przy starszych dla FM jest inny kabel) i obu Panom widzę nie w smak, iż takie okablowanie można w sposób profesjonalny (z pewnością nie robota dla kolegi heretyka) różnymi metodami i używając do tego dokładnie takich samych i lepszych (skoda Leoniego nie używa niestety) kabli. No a z tymi prądowymi kablami to jak rozumiem pragnąłeś oddziaływać na podświadomość czytelnika, taka stara sztuczka marketingowa wciąż w użyciu.

Nie dość na tym, okablowanie takie można poprowadzić wzdłuż dedykowanych dróg kablowych i będzie równoważne z fabrycznym a kupując samodzielnie lepsze kable ( będzie nawet lepsze niż oryginał w myśl Waszej filozofii (wg mojej efekt będzie tylko minimalnie lepszy). Faktycznie pozostawiacie ciekawy wybór: wymiana pełnego okablowania albo dołożenie dodatkowego przewodu

nie wkładałem drutów w rekina od Audi tylko w rekina od VW (i to ze wzmacniaczem zresztą) - strasznie Cię widzę to zabolało że można coś zrobić inaczej niż fabryka zaproponowała

dla mnie to co proponuje fabryka skody jest nie do przyjęcia w wielu punktach i w żadnym wypadku argumentacja, że to co fabryczne to lepsze (w przypadku skody) mnie nie przekonuje. Jak wspomniałem wielokrotnie: opinie zależą od punktu odniesienia

no widzisz, heretyk tak stawia sprawy, iż pole wyboru ogranicza do skomplikowanych i drogich rozwiązań, o alternatywnych równie skutecznych a nawet skuteczniejszych pisząc, iż są mało profesjonalne. Próbuje w ten sposób poprowadzić (i to świadomie) czytelników w sobie tylko znanym kierunku

ja tymczasem nikomu nie wpajam, iż mój rekin jest najlepszy na świecie a wszystko inne jest nieprofesjonalne. Zawsze przedstawiam opinię w sposób niezależny doradzając skuteczne rozwiązania prowadzące do optymalizacji kosztów, wskazując też na słabe strony jeżeli są.

To że przy okazji wyszło, iż każdy samodzielnie w 30min przy zerowych kosztach inwestycyjnych może podłączyć sobie GPS i uruchomić nawigację a koledze heretykowi wyraźnie się to nie spodobało (też to że nie będzie przeciągania oryginalnych kabli przez cały samochód) i chce zamknięcia wątku to już inna sprawa...i faktycznie każdy sam sobie może ocenić co woli.
                                            _______________________________________

Komentarz

• heretyk
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 549
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

A nie mowilem

Komentarz

• innova
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 554

A nie mowilem
                                                no właśnie niewiele powiedziałeś konkretnego a padały pytania właśnie do Ciebie w tym wątku, dla przypomnienia:

1) czy masz złącza RAKU w ofercie ?
                                                2) jakiego masz rekina, z batem czy bez ?
                                                3) dlaczego umieszczenie anteny GPS pod deską z przodu O2 jest złym rozwiązaniem (nieprofesjonalnym wręcz) i dlaczego to nie spełni oczekiwań... skoro Twoi klienci odjechali zadowoleni z takiego rozwiązania?
                                                4) w czym kabelek RF oryginalny skody jest lepszy od takiego dostępnego na rynku a w szczególności od takiego lepszego o co nie jest trudno dla kogoś, kto poświęci 15min na zasięgnięcie opinii?
                                                5) po co komu kable od GSM w dzisiejszych czasach?

więc patrząc na to co "a nie mówiłeś" to niewiele powiedziałeś tak naprawdę

i żeby nie było, że ja przedstawiam tylko suche fakty w tym poście to zróbmy rachunek rozwiązania takiego jak zaproponował taki nielubiany przez Ciebie użytkownik jak innova oraz Twojego profesjonalnego rozwiązania (które jest równoważne z użytkowego punktu widzenia):

Koszt rozwiązania innova (prawa pierwotne do pomysłu oddaje ASO przy Połczyńskiej bo tam mi o tym rozwiązaniu wspomniano i od razu też przyznałem rację)

koszty zakupu: 0PLN (antena i kabel są najczęsciej w zestawie NAVI)
                                                koszty robocizny: można we własnym zakresie, zlecenie nie powinno przekroczyć 50-70PLN
                                                nakłady czasowe: około 30min

Koszt profesjonalnego rozwiązania wzór: heretyk

koszty zakupu:
                                                antena GPS oryginał najczęściej z odzysku (rekiny z FM to pomysł sprzed 5-8lat i jest już wypierany, pozostał na niektórych tylko modelach VW): nie mniej niż 80PLN
                                                kabel oryginalny (też zapewne wydarty z jakiegoś samochodu): 60PLN (info od użytkownika heretyk)
                                                ewentualne przejściówki: 20PLN
                                                Razem nie mniej niż: 150PLN (uwzględniając przykładowo dodatkowy upust)

koszt robocizny: w zależności od oferty usługodawcy ale za mniej niż 100PLN to raczej nikt się nie podejmie

nakłady czasowe: nie mniej niż 3h (koszt roboczogodziny każdy ustala sam)

podsumowując:
                                                "profesjonalne" wyłączenie samochodu z użytku na jeden dzień celem rozłożenia okablowania (i nie wiadomo jakimi przypadkowymi zniszczeniami to się skończy) kosztuje nas nie mniej niż 250PLN (w mega optymistycznym wariancie, gdyż finał tych kosztów jest nieprzewidywalny) a efekt wizualny mizerny, gdyż te rekiny z antenką FM wyglądają delikatnie mówiąc średnio.

jeżeli wprowadziłem omyłki w obliczeniach to proszę o poprawki. Bazowałem na szacunkach i wręcz starałem się nie zawyżyć kosztów w drugim rozwiązaniu.

no i wciąż nie wiem dlaczego antena GPS umieszczona pod deską rozdzielczą miałaby nie działać czy też realizować swoje funkcje nieprofesjonalnie :?:

no ale inna rzecz nurtuje mnie jeszcze bardziej: czy wnioskowanie o zamknięcie wątku forum jest odwzorowaniem profesjonalizmu :?:
                                                _______________________________________

Komentarz

innova, kolego nie wiem skąd Ty się urwałeś, ale nic nie wiesz w temacie a zabierasz głos, pomijając że w każdym poście się mądrzysz. Wydaje mi się że chcesz tutaj zabłysnąć wiedzą lub tylko zrobić takie wrażenie - jakieś kompleksy?

A teraz konkrety

koszty zakupu:
                                                  antena GPS oryginał najczęściej z odzysku (rekiny z FM to pomysł sprzed 5-8lat i jest już wypierany, pozostał na niektórych tylko modelach VW): nie mniej niż 900PLN
                                                  kabel oryginalny (też zapewne wydarty z jakiegoś samochodu): 60PLN (info od użytkownika heretyk)
                                                  ewentualne przejściówki: 20PLN
                                                  Razem nie mniej niż: 150PLN (uwzględniając przykładowo dodatkowy upust)
                                                  Antena 150 - nówka
                                                  Kabel GSM, GPS, Webasto - 80 szt. nówka
                                                  Przejściówki - nie wiem w OIIFL nic nie musiałem robić
                                                  Połamane plastiki, taśma do wiązki (oryginalna), opaski zaciskowe - 100zł
                                                  Razem: czas, benzyna i graty jakieś 500zł

Gdyby etka była bardziej precyzyjna rozbebeszyłbym wiązkę i założył nowe spinki do wiązki

zatem wytłumacz po co komu chcesz instalować okablowanie GSM w dzisiejszych czasach ?
                                                  Ja Ci wytłumaczę wszechwiedzący, moduły BT Premium łączą się w trybie rSap, a więc jest potrzebna dodatkowa antena. Poza tym Heretyk nikomu nic nie chce instalować

Natomiast obaj koledzy jak widzę chcą wmówić wszystkim, iż kable oryginalne skody to są inne kable niż RG174 (w przypadku GPS oraz często FM, przy starszych dla FM jest inny kabel) i obu Panom widzę nie w smak, iż takie okablowanie można w sposób profesjonalny (z pewnością nie robota dla kolegi heretyka) różnymi metodami i używając do tego dokładnie takich samych i lepszych (skoda Leoniego nie używa niestety) kabli.
                                                  Czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Obaj napisaliśmy że lubimy fabrykę, każdy ma inne zajawki, Maru123 wydaje kupę kasy na woski, Eriquez robi sobie L&K z Minciaka a my robimy jak fabryka przykazała. Nie podoba się - nie rób :!:
                                                  My po prostu nie idziemy na łatwiznę

To webasto rozumiem też dorzuciłeś żeby podkreślić jak ważny jest to element okablowania...przy czym samochody które go posiadają (rzadkość) po prostu takowe okablowanie posiadają.
                                                  Nie bierzesz pod uwagę że ktoś chciałby założyć sobie Webasto?

dla mnie to co proponuje fabryka skody jest nie do przyjęcia w wielu punktach
                                                  Cały czas jęczysz jaka Skoda jest gówniana, sprzedaj i kup sobie Audi.

koledze heretykowi wyraźnie się to nie spodobało (też to że nie będzie przeciągania oryginalnych kabli przez cały samochód) i chce zamknięcia wątku to już inna sprawa
                                                  Kolega napisał jak robi fabryka, widzisz coś w tym złego?

Koszt rozwiązania innova (prawa pierwotne do pomysłu oddaje ASO przy Połczyńskiej bo tam mi o tym rozwiązaniu wspomniano i od razu też przyznałem rację)
                                                  Tak jesteś zajebisty, nawet ciecie z ASO cię poklepują...Ludzie robią tak od lat, no błyszczysz wiedzą

Obnażenia prawdy o swojej fachowości i profesjonalizmie ???
                                                  Sądząc po Twoich postach w których głupoty wypisujesz nie dorastasz mu do pięt

efekt wizualny mizerny, gdyż te rekiny z antenką FM wyglądają delikatnie mówiąc średnio.
                                                  Mi się podoba

Więcej nie będę sie udzielał w tym temacie bo po co? PRZECIEŻ TY WSZYSTKO WIESZ I ROBISZ NAJLEPIEJ

Komentarz

Pracuję...