torx
"Pakiet na bezdroża"
Zwiń
X
-
"Pakiet na bezdroża"
Witam !
Mam małe pytanie - czy auto wyposażone w ten pakiet różni się od serii tylko płytą pod silnikiem, czy może czymś jeszcze ? mam na myśli elementy zawieszenia.
Zamierzam zafundować sobie taki "pakiecik" i nie wiem czy oprócz płyty jeszcze jakieś koszty czekają.
A może ktoś wie, gdzie poza ASO można kupić sobie taką płytę ( kompletną) ?
Pozdrawiam !!!Etykieta zastępcza. Podpis w trakcie renowacji
-
-
Kupujac nowe auto dostajesz inne sprezyny z przodu i z tylu. Do tego plyta pod silnik. Mozliwe ze inne sa tez amortyzatory.
Czy jest sens zakladac, pewnie zadajesz sobie takie pytanie. Powiem, ze jak nie uzywasz auta jak wyscigowki, tylko auta ktore ma jezdzic z punktu a do b, to zakladaj Zawsze mozna zalozyc potem sztywniejsze zawieszenie a plyta zostanie
Komentarz
-
-
Maicroft a co z tulejami zwiększajacymi prześwit? Czy zamawiając nowe auto z pakietem są tylko inne sprężyny? Bo mnie się wydaje, że podkładki też wchodzą w skład pakietu. Jak je montowałem to miałem do wyboru same podkładki, lub komplet podkładki + sprężyny i płyta.
Do wyboru są tulejki 10 i 20mm
pzdrGarret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
Wczoraj będąc na serwisie olejowym u Gramatowskiego rozmawiałem z posiadaczem octavki, który załatwił.............4 miski olejowe :shock: przy przebiegu 110k. Autko nie jest obniżane - widziałem, bo stało przy mnie. Niedowierzając spytałem kolesia z serwisu - potwierdził. Właściciel przyjechał zamówić metalową osłonę i tuleje do podniesienia autka. A przy płaceniu podeszła pani, która także dopytywała się o miskę olejową - tylko nie usłyszałem czy o nową, czy naprawioną.
Komentarz
-
-
bezduszny
Nie wiem po co zamawiać taki pakiet. Sporo kosztuje a najważniejszą jego częścią jest płyta pod silnikiem.
Podniesienie zawieszenia..... czy cos zmieni te 2 cm przy poruszaniu się w jakimś bardzo delikatnym terenie ?
Na pewno te zmiany odczuje się na dobrej drosze przy wyższych prędkościach... większe bujanie, trudniejsze opanowanie przy nagłych manewrach itp.
Moim zdniem, jak już wybierasz sie gdzieś po za miasto (wyskok z kochanką :diabelski_usmiech lub na ryby).... wsadź solidną osłonę z płyty (można zrobić na zamówienie). Jak nawet nadziejesz sie nią na jakiś kamień to samochód na niej zawiśnie... a nic nie uszkodzisz.
Sam mam taką wstawioną i już kilka razy sie na niej zawiesiłem.... na głupim wypadzie do lasu z psem.
Komentarz
-
Zamieszczone przez bezdusznyNie wiem po co zamawiać taki pakiet. Sporo kosztuje a najważniejszą jego częścią jest płyta pod silnikiem.
Podniesienie zawieszenia..... czy cos zmieni te 2 cm przy poruszaniu się w jakimś bardzo delikatnym terenie ?
I nie chodzi tu tylko o delikatny teren;-) Ja poprzednio kilka razy przytarłem o podłużne wybrzuszenie w asfalcie od bujania się przy większej prędkosci :x , oraz przy ostrym hamowaniu :evil: Ponieważ mam nowe amory (bo nowe autko) i nie chcę ich teraz wymieniać na twardsze (zrobię to dopiero przy okazji normalnej wymiany wynikajacej ze zużycia) to przy okazji przeglądu tanim kosztem (ok. 230zł) podniosłem przód. Od tego czasu ani razu nie przytarłem. Uwierz - w większosci przypadków jazdy po asfalcie to pomaga, a i przy wyjazdach w plener jest lepiej;-) Auto zaliczyło też jeden wyjazd do Bukaresztu i naprawdę zwiększony prześwit się przydał;-)
Co do prowadzenia się : cóż praw fizyki się nie oszuka- wyżej umiejscowiony środek cieżkości ma znaczenie, aczkolwiek seryjny zawias to taka łódka, że buda 2 cm wyżej nie pogarsza tego w jakiś zauważalny sposób :lol:Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Komentarz
-
-
A ja mam takie ot pytanie:
Czy ktos kto posiada w/w płyte byłby wstanie narysowac i zwymiarowac te dwa uchwuty z przudu oraz jak jest mocowana a tyłu , przy belce ta płyta :?:
Moze nie bedzie trzeba wydawac tyle kasy tylko sobie samemu cos takiego zrobic - ostatnio cos mnie naszło zeby samemu robic jakies przerobki przy swojej czesce :twisted:
Komentarz
-
-
bezduszny, Masz takie tulejki, bo ja mam w jednym aucie tulejki w drugim pakiet. Czy buja bardziej, nie ma prawa :!: Jedynie srodek ciezkosci auta podniosl sie o te 2cm.
wojti, Masz Octe 2, tam zupelnie inaczej wyglada ta plyta i jej mocowanie - juz to ogladalem :twisted:
Garret, Springi na bezdroza sa juz wyzsze o te 2cm. Jak zalozysz tulejki to masz jeszcze 2cm wyzej. Nexus przez pomylke ma zalozone te springi i auto stalo wyzej :idea: niz na ori sprezynie i tulejce :idea:
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez Maicroftbezduszny, Masz takie tulejki, bo ja mam w jednym aucie tulejki w drugim pakiet. Czy buja bardziej, nie ma prawa Jedynie srodek ciezkosci auta podniosl sie o te 2cm.
A osłona spełnia swoje zadanie. Oryginalna kosztowac miała coś około 850 pln i była prawde powiedziawszy jakaś lipnie wyglądająca.
Kupiłem na allegro taką osłonę za 90 PLN z tworzywa ABS. Na podstawie tego mechanik przygotował mi solidną osłonę i przytwierdził mi ją.
Kosztowało mnie to w sumie ze 350 PLN ale ta finalna jest solidna.
Komentarz
-
bezduszny, A no widzisz RS, teraz sprawdz jakie amortyzatory i sprezyny ma RS, a jakies seria 8) Zauwazysz, ze jedne sa ustawione na komfort, dlatego mozna na czyms takim szybko dobic, a Twoje zawieszenie na osiagi kosztem w pewnym sensie komfortu.
Np Octa II ma zupelnie inaczej rozwiazane mocowanie silnika i miska olejowa juz nie ryje po ziemi jak w Octavi I
Komentarz
-
-
Ja zamontowałem sobie ten "pakiecik". Kosztowało mnie to w ASO 1400,- z montażem(płyta pod miskę - solidna stalowa , tuleje podnoszące całość o ok.2cm i elementy montażowe). Robiłem to w ASO bo samochód mam na gwarancji - nie wiem czy "inne" wykonanie nie spowodowałoi by utraty gwarancji. Dzisiaj właśnie przekonałem się że to była dobra inwestycja bo przywaliłem na wiejskiej dróżce w kamień (za zakrętem) i gdyby nie ta płyta to miska zrobiła by "papa"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez nico21A ja mam takie ot pytanie:
Czy ktos kto posiada w/w płyte byłby wstanie narysowac i zwymiarowac te dwa uchwuty z przudu oraz jak jest mocowana a tyłu , przy belce ta płyta :?:
Moze nie bedzie trzeba wydawac tyle kasy tylko sobie samemu cos takiego zrobic - ostatnio cos mnie naszło zeby samemu robic jakies przerobki przy swojej czesce :twisted:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
alfik
Zamieszczone przez Maicroftbezduszny, A no widzisz RS, teraz sprawdz jakie amortyzatory i sprezyny ma RS, a jakies seria 8) Zauwazysz, ze jedne sa ustawione na komfort, dlatego mozna na czyms takim szybko dobic, a Twoje zawieszenie na osiagi kosztem w pewnym sensie komfortu.
Np Octa II ma zupelnie inaczej rozwiazane mocowanie silnika i miska olejowa juz nie ryje po ziemi jak w Octavi I
Komentarz
-
bezduszny
Można też się pokusić o amory ze zmiennymi nastawiami. Nie wiem jak się na nich jeździ.... ale myślę o takich.
Komentarz
-
Witam,
Osobiście używam OI 4x4, która taki pakiet ma standardowo , i wydaje mi się, że prześwity są jeszcze większe niż te, o których mowa w paiecie na bezdroża. Ale muszę zaznaczyć, że podniesione zawieszenie nie chroni samochódu przez zaryciem spodem o wystające elementy drogi. Już kilkukrotnie zaczepiłem o studzienki, policjantów, itp. i chyba tylko dzięki osłonie pod silnikiem nie było uszkodzeń.
Komentarz
-
-
No i fajnie
Czyli trzeba będzie zapodac sobie te tulejki.
Ja co prawda rąbnąłem spodem tylko raz ( nie rozwalając michy), ale zimą jadąc po głębszym śniegu tylko czekałem aż porozwalam plastikowe seryjne osłony. Udało sie - nie rozwaliłem. Ale już mi się taka jazda znudziła.
W tym roku już 2 razy gasiłem auto ( zbyt późno zauważyłem garby z asfaltu :twisted: ) ale - nie walnąłem
Tak się tylko zastanawiam czy przy uderzeniu płytą w taki garb jadąc ok 100 km/h miska by ocalała ....
Było - nie było - dzięki za odpowiedzi W przyszłym miesiącu montuje pakiet.Etykieta zastępcza. Podpis w trakcie renowacji
Komentarz
-
-
bezduszny
Zamieszczone przez MisTak się tylko zastanawiam czy przy uderzeniu płytą w taki garb jadąc ok 100 km/h miska by ocalała ....
Komentarz
-
lec
nie ocalalaby, ja przy 60km/h walnalem w kamien ktory mocniej wystawal (hamowalem i mi przod dobilo), miska poszla.
Komentarz
-
Re: "Pakiet na bezdroża"
Zamieszczone przez MisWitam !
Mam małe pytanie - czy auto wyposażone w ten pakiet różni się od serii tylko płytą pod silnikiem, czy może czymś jeszcze ? .....
A może ktoś wie, gdzie poza ASO można kupić sobie taką płytę ( kompletną) ?
Ja mam płytę zrobioną przez blacharza z duralu (mocna i w miarę lekka), tulejki z przodu (+2cm) z tyłu spręzyny z pakietu na bezdroża (+1,5 cm).
Efekt: nie odczuwam pogorszenia prowadzenia auta a dużo mniejszy stress na dziurach i w zimie jest! Polecam takie rozwiąznie.Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
Komentarz