Przedstawiam Wam nowe narzędzie mojej produkcji za pomocą, którego można w łatwy sposób rozkodować informacje zawarte w numerze VIN. Są to: weryfikacja VIN (sprawdza sumę kontrolną czyli poprawność VIN)
producent
model
rok modelowy
silnik
wyprodukowany w
numer auta
poduszki powietrzne
Dodatkową funkcjonalnością narzędzia jest tłumaczenie na ludzki język kodów wyposażenia (baza zawiera 12 139 różnych kodów). Pozwala również sprawdzić podstawowe informacje o silniku (wg kodu silnika, w bazie znajduje się 668 rodzajów silników stosowanych w grupie VW) takie jak: pojemność
moc [KM]
ilość cylindrów
data stosowania
Kolejną funkcjonalnością narzędzia jest łatwy sposób na generowanie kodu naszego samochodu do programu ETKA. Dzięki temu ograniczamy wyniki wyszukiwania do interesujących nas części co daje Nam gwarancję, że części pasują dokładnie do naszego auta
Narzędzie działa poprawnie tylko i wyłącznie dla modeli Octavia 1 i 2. Z uwagi na fakt, że sposób kodowania numerów VIN został zmieniony w okolicach 2000 roku (dodano informacje o modelu i rodzaju zastosowanego silnika), narzędzie podaje komplet informacji dla Octavii z rocznika modelowego 2000 i młodszych.
Narzędzie napisane jest w EXCELu. Do jego poprawnego uruchomienia wymagana jest włączona obsługa makr. Makra są bezpieczne i wolne od wirusów.
Hasło do archiwum zip: ciszaOCP
Będę wdzięczny za opinie i komentarze na temat działania narzędzia. W razie wykrytych błędów lub braków proszę o informacje w tym temacie
Witam.
Tak na szybko to zauważyłem, że program generuje inne kody oznaczenia wyposażenia niż te znajdujące się u mnie na naklejce. Część się zgadza, a część nie.
Co do ETKI to program np. w silniku podświetla mi "wał korbowy, korbowód, łożyskowanie" od wszystkich pojemności silników. Poczynając od 1.4, a kończąc na 2.0. Nie wiem czy tak być powinno, ale wydaje mi się, że nie.
To tyle. Oczywiście dane wprowadziłem poprawnie.
program generuje inne kody oznaczenia wyposażenia niż te znajdujące się u mnie na naklejce. Część się zgadza, a część nie.
narzędzie nie generuje kodów wyposażenia. Można je uzupełnić bazując właśnie na swojej naklejce. Ogólnie mówiąc, wszystkie pola oznaczone żółtym tłem trzeba wprowadzić ręcznie.
W przypadku kodów wyposażenia i silnika zastosowałem mechanizm sprawdzający poprawność kodów.
Zamieszczone przez mecenasik
Co do ETKI to program np. w silniku podświetla mi "wał korbowy, korbowód, łożyskowanie" od wszystkich pojemności silników. Poczynając od 1.4, a kończąc na 2.0.
hmm teoretycznie, po poprawnym wprowadzeniu danych silnika, skrzyni, rocznika modelowego i kodu modelu powinien wyszarzyć niepasujące części. Tak było w moim przypadku.
Jak wyglądało rozkodowanie VIN? Wszystko zgadzało się z rzeczywistością :?:
Jak wyglądało rozkodowanie VIN? Wszystko zgadzało się z rzeczywistością :?:
Tak.
Ale sprawdzę jeszcze raz jutro. Nie chce mi się teraz już odpalać drugiego kompa.
Tu nie mam Excela.
[ Dodano: Wto 26 Lip, 11 20:24 ]
A więc tak.
Wszystkie dane wprowadziłem na 100% poprawnie. Zauważyłem chyba jeden błąd w rozkodowaniu silnika. Otóż widnieje tam, że mam u siebie rozrząd typu SOHC, a powinno chyba być OHC - chyba, że to jest to samo.
Co do błędnego podawania danych w ETKA to może dlatego tak się dzieje, że w kodzie generowanym przez program znajdują się błędne kody wyposażenia mojego samochodu. Nie wiem czy można je usunąć, czy wstawić poprawne?
kody wyposażenia trzeba wpisać ręcznie, zgodnie z tabliczką. Powinno pomóc, bo dzięki temu ETKA wie dokładnie jakie masz wyposażenie i trafniej dobiera części. Na dzień dzisiejszy rozpoznawanie wyposażenia np. po numerze VIN może dokonać jedynie ASO lub sprytni koledzy z forum (narzędzie nie posiada takiej funkcjonalności). Może kiedyś uda się 'wbić' w ich bazę ... może
"Cisza" W jakim formacie powinna bys wpisana data z Production date dd.mm.rrrr czy inny oraz czy Country code to kraj w którym był kupoiony u Dealera npo. JHolandia wpisac NL?
Pytam aby mieć cały poprawny kod do etki.
"Cisza" W jakim formacie powinna bys wpisana data z Production date dd.mm.rrrr czy inny oraz czy Country code to kraj w którym był kupoiony u Dealera npo. JHolandia wpisac NL?
Pytam aby mieć cały poprawny kod do etki.
pzdr, Piotr
mam nadzieję, że nic się nie zmieniło od czasu stworzenia tego narzędzia, ale z tego co pamiętam datę wpisujemy w formacie ddmmyyyy np 10012014, a kod kraju powinien być 3-cyfrowy (i tu się przyznaję, że nigdy go nie wpisywałem i nie wiem jak powinien wyglądać).
Może któryś z kolegów pomoże :wink:
Komentarz