zamontuj 5kW webasto z zdalnym sterowaniem - zimą będziesz wsiadał do zupełnie innego samochodu
a jaki to jest koszt?
używany komplet z pilotem (z logo skody ) można kupić za 1800-2000 pln
zamontować sobie samem lub dać 500 pln za montaż
zestaw nowy od 3600 pln w górę zależnie od wyposażenia
No ja właśnie patrzyłem na Allegro i zestaw (z używanym piecem) można kupić za 1300zł ( http://moto.allegro.pl/webasto-do-ka...710660027.html )... Kurczę, może to jest dobry mod? Ile trzeba grzać auto przy -20stC, aby załączyła się dmuchawa i odmroziła szyby? Czy faktycznie maksymalny pobór paliwa to 0,7l/h? Czy dmuchawa napędzana jest akumulatorem samochodu i czy ma jakiś wyłącznik chroniący przez rozładowaniem?
mod jest jedyny w swoim rodzaju, IMO żadne pierdoły nie są w stanie sprawić wiekszej przyjemności - zimą masz zupełnie inny kilmat w aucie - nie znam nikogo kto powiedział by że był to zbędny wydatek (oczywiście z posiadaczy takowego urządzenia)
dmuchawa włącza się jak temperatura wody na wyjsciu z pieca przekroczy 15'C
czas odmrożenia szyby to kwestia tego jak masz ustawioną dmuchawę, u mnie dmuchawa na 1 i przy -20'C operacja trwa ok 15-20min
nie zauważam zwiększonego zużycia paliwa zimą, część tego co zje agregat oszczędzam po jedwabistym rozruchu silnika o temp 80-85'C nie czekając 15km na uzyskanie normalnej temp. pracy
0,7l jest nie do uzyskania bo urzadzenie nigdy nie pracuje przez godzinę na pełnej mocy, gdyby tak było to zagotowało by te kilka litrów wody w obiegu - wg moich obserwacji jedno "dobre podgrzanie" to wydatek ok 150 g paliwa
webasto po uruchomieniu pobiera z akumulatora ok 50W energii + dmuchawa pojazdu, ma zabezpieczenie przed całkowitym rozładowaniem akumulatora, przy spadku napiecia zasilania poprostu się wyłącza, po takiej akcji prądu powinno wystarczyć na odpał - używam ogrzewania 6 lat i jeszcze mi się nie zdażyło żeby rozładować aku (dobrze jest mieć akumulator o większej pojemności - no i oczywiscie sprawny) - za to zdażyło mi się być jedynym kierowcą który o własnych siłach z uśmiechem i odmrożonym autem odjechał z parkingu (ok 40aut) przy temp poniżej -25'C
i jeszcze jedno - sterowanie: IMO dobry pilot jest niezbędny, żadne zegarki i programatory psujace wygląd oryginalnego wnętrza.
edit:
opis dotyczy obserwacji z eksploatacji Webasto ThermoTop 5,2kW zamontowanego we własnej skodzie i vw z silnikami ALH i ALE
przeleciałeł pierwsze posty i nie zauwazyłem jednego. jezeli liftback to wycieraczka szyby tylnej!!! nie bedziesz sie pieprzył w dostawianie silniczkó itd. listwy boczne, pakiet optimum dywaniki a reszta powoli i po swojemu
Oczywiście ,że "nic" nie daje !!!!!!!!! :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Poz tym, że cieszy oko i "poprawia" estetyke gołej maski od spodu
no mi jednak w zimę dłużej trzyma temperaturę, więc chyba coś daje
tak - kolega marektbg zakladal samodzielnie jumbo boxa - wiec mozesz go zapytac.
ja juz zakupilem 3-ramienna kierownice obszyta skora (nowka) za 350 zl, nowe halogeny za 150 zl oraz siatki do bagaznika za 79 zl. Teraz przymierzam sie do listw progowych, ale te moze kupie u dealera gdzie kupuje auto, zeby od razu je tam zamontowac, podobnie z mata wygluszajaca silnik - bo to tez chce kupic skoro kosztuje w sumie niewiele.
[ Dodano: Pon 08 Sie, 11 08:02 ]
pewnie bylo na forum, ale nie moge znalezc stad pytanie:
czy jak dokupuje sobie radio powiedzmy na alledrogo (np. Swing 2din) to musze tez dokupic jakas tam ramke do jego instalacji w aucie?
Komentarz