wiem, wiem, ostatnio właśnie było o kostce stacyjki u kogoś (podobne objawy) i wymiana usunęła usterki
Dylematy przedzakupowe dot. O2
Zwiń
X
-
Dylematy przedzakupowe dot. O2
Witam
Jako ze nadszedl czas gdy musze zakupic szybko samochod chcialbym was zaprosic do dyskusji ktora konfiguracja O2 jest najelpsiejsza
1) O2 Family Plus 1.8 TSI
+ silnik osiagi
- silnik spalanie
+ jest na stocku
2) O2 Elegance 1.4 TSI
+ silnik lepej skrojony do miasta
+ maxi doti
+ climatronic
+ skladane lusterka
- silnik gorszy na trase
3) O2 Mint/Ambiente 1.6 TDI.
+ spalanie
- wyposazenie
Moje roczne przebiegi to ok. 25 tys (60% miasto 40% trasa). Z tym ze na trasie chcialbym jezdzic bezpiecznie.
Jak to jest z tymi 1.8 w kwestii spalania - bedzie studnia bez dna?
pozdrawiam,
rafus
-
-
Zamieszczone przez rafus122) O2 Elegance 1.4 TSIfajne wyposażenie ---> bedziesz cieszył się jazdą.
Zamieszczone przez rafus12- silnik gorszy na trase
Zamieszczone przez rafus12O2 Mint/Ambiente 1.6 TDI.PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
Re: Dylematy przedzakupowe dot. O2
Zamieszczone przez rafus121) O2 Family Plus 1.8 TSI
2) O2 Elegance 1.4 TSI
3) O2 Mint/Ambiente 1.6 TDI.
BTW zamiast 1.6 TDI to juz lepiej wziac 1.6MPI+LPG - koszty paliwa te same, osiagi te same, drogich awarii brak
Komentarz
-
-
a ja tak z innej beczki . Bo oprócz octavii używam Fiata Fiorino 1.3 MJ do celów zawodowych - niedługo skończę leasing i będę coś chciał kupić. Przebiegi roczne ok 40tys - to czy według Was warto wtedy celować w Diesla ( np Fabię ) czy w tej kasie załapać się na Toura ( z lpg) o ile jeszcze będą .service by Auto Tar
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafus12- silnik gorszy na traseZamieszczone przez rafus12Z tym ze na trasie chcialbym jezdzic bezpiecznie.
Spalanie - przy różnicy w wysokości 1,5l/100km (bierz po uwagę, że jak się ma konie to się depcze, jak sie depcze to się spali :diabelski_usmiech ) przy 25tys przebiegu rocznie i przy obecnych cenach benzyny dolicz sobie na wstępie min. 2tys zł do kosztów użytkowania 1.8tsi. Nie ma też co się czarować i liczyć kropelki, 1.4 w korkach łyknie i 11l/100km, wszystko zależy jak i gdzie się jeździ.
Jak Ci bardziej zależy na wyposażeniu, to bierz 1.4tsi. Jak będziesz liczył na dużo wyprzedzania, to 1.8tsi bo maxi-dot czy składane lusterka Ci nie zrekompensują ubytku kucy pod maską. Chociaż 40% trasy to, bardzo zaokrąglając, 1tys km w miesiącu, 250km w tygodniu - więc nie jest znowu tak dużo, żeby liczyć się z koniecznością agresywnego wyprzedzania dla zaoszczędzenia minut.
Przejedź się jednym i drugim, to będziesz wiedział czego naprawdę chcesz.
Komentarz
-
-
Jeśli jeździsz po mieście i nie stoisz w korkach to bierz 1.8TSI.
Jeśli dużo pyrkasz w miejscu to 1.4TSI
Realne spalanie w mieście 9-11l.w korkach z odcinka do 15l zima 20l
W trasie 6,5-9l
Z baku nigdy nie miałem >10l nawet w zimę auto pod chmurką.
Ja bym uderzył do forumowych sprzedawców może zostanie ci na paliwo do 1.8
LinkNie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
przy takich przebiegach bralbym 1.8 tsi, zawsze bezpieczniej bedzie sie wyprzedzac na trasieA roznica w spalaniu pomiedzy 1.4tsi nie jest taka duza
Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
sam mam diesla a przebiegi roczne jeszcze mniejsze....tylko, że ja kupowałem uzywane auto ja k się trafił (odpukac) dobry egzemplarz z TDI to go łyknąłem :diabelski_usmiech niemniej jednak szukałem benzyny 2.0 TFSI 150Km ....
Jeżeli chodzi o twój dylemat co do walorów silnikowych to w ciemno brałbym 1.8 TSI jednakże jeżeli bierzeżesz pod uwagę wersję wuyposażenia, a dodatkowo nie potrzebujesz Bóg wie jakich osiągów to opcja z silnikiem 1.4 TSI 122km i wersja elegance jak najbardziej TAK :wink:
ps. rób jak uważasz, uważaj jak robisz :P pozdrowinka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez picia136Psycho Dad Kąkrety?
63 Skoda Octavia FAMILY PLUS - model akcyjny 1,8TSI (150KM) M6 Hatchback 5 Benz 75 100
128 Skoda Octavia RM2012 Ambiente 2,0TDI CR DPF (140KM) M6 Hatchback 5 Diesel 87 200
Różnica 12 100 zł = 2 240l benzyny po 5,40 20160km przejechanych za darmo przy spalaniu 9l na 100 czyli rok za darmo jazdy ...
Najtańsze 1.8TSI z najtańszym 2.0 TDI 140KM wg tej strony linkNie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Dobry kumpel brał Octavię w październiku zeszłego roku. (nówka od Daniela).
- Mialo być 1.4 TSI Kombi Ambiente z paroma dodatkami.
- Mówię mu weź 1.8 i tak masz VAT do odliczenia.
- Oj nie to drożej sratrata. . .
- Mówię mu weź 1.8 większy fun z jazdy a spalania nie odczujesz.
- Oj nie bo drożej sratatata
Wziął 1.4 TSI.
Widzimy się w kwietniu, pytam jak maszyna? Odpowiedź: Wiesz co Dzida, miałeś rację trzeba było wziąć 1.8. . .
jakieś dodatkowe pytania?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaWidzimy się w kwietniu, pytam jak maszyna? Odpowiedź: Wiesz co Dzida, miałeś rację trzeba było wziąć 1.8. . .
jakieś dodatkowe pytania?
zawsze dobrze doradzi.
ja jak patrzę na spalanie mojego klekota to teraz będąc przed takim dylematem brałbym coś co dobrze będzie śmigać z LPG
Komentarz
-
-
rafus12, kup sobie auto z mocnym silnikiem, bedziesz pan zadowolonysuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftelemenateur, Tylko ze z nowych to nie ma co brac, bo taka Skoda to ma w ofercie jedynie silnik 1.6 ktory mozna zagazowac, a nie ma jakiegos normalnego 2.0 16V albo czegos 6cylindrowego bez FSI i calej reszty tego syfu ekologicznego
bardzo źle, myślę że wprowadzenie 2-3 silników które dzielnie spisywały by się na gazie byłoby dla skody strzałem w dziesiątkę.
Keraj, też kiedyś tak myślałem, tylko klekot, żaden gaz. Są jednak naprawdę sensowne autka co na gazie śmigają aż miło a oszczędności przy tankowaniu za 2.5 litr a 5zł benzyna na litr są spore.
Lepiej drugi raz choćby na tygodniowe wakacje pojechać niż przepalić bene przez dziurę, ale nie o tym dyskusja.
Wracamy do tematu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez elemenateurbmyślę że wprowadzenie 2-3 silników które dzielnie spisywały by się na gazie byłoby dla skody strzałem w dziesiątkę.
Keraj, też kiedyś tak myślałem, tylko klekot, żaden gaz. Są jednak naprawdę sensowne autka co na gazie śmigają aż miło a oszczędności przy tankowaniu za 2.5 litr a 5zł benzyna na litr są spore.
Lepiej drugi raz choćby na tygodniowe wakacje pojechać niż przepalić bene przez dziurę, ale nie o tym dyskusja.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz