piotrek_os, w ASO kupi taniej.
wtmiana filtra oleju i jego lokalizacja
Zwiń
X
-
koran10, filtr się odkręca, nie ściąga. To taka drobna różnica. Są do tego specjalne klucze(łańcuchowe, taśmowe itp. - na alledrogo i w Castoramach tego od groma). Odkręcasz w lewo, zakręcasz w prawo. Przed zakręceniem nowego filtra wlej do niego jakieś 1/2 pojemności oleju, żeby pompa miała co zassać na pierwszy ruch i przesmaruj delikatnie uszczelkę gumową filtra olejem, który zalejesz do silnika. Na pewno będzie łatwiej go odkręcić następnym razem noi przy zakręcaniu uszczelka się nie podwinie.. Tak robią mechesi. Są też tacy, którzy wbijają śrubokręt w filtr i tak go odkręcają.Ja osobiście preferuję kluczyk.
Co do fotek, to jest to jedna z najprostszych rzeczy jakie się robi przy aucie, więc nie wiem,czy jest sens się bawić w sesję zdjęciową.
Gdybyś miał problem z odkręceniem, to zerknij np tutaj:
Witam. Mam passata B4 rocznik 1996.Prosta z pozoru wymiana filtra okazała sie tregedią. Odkręciłem korek spustu na misce olejowej, spuściłem olej i zabrałem się za odkrecanie filtra oleju. Najpierw próbowałem ręcznie ale ani drgnął.Okazało się że odkrecenie go kluczem do filtra jest chyba nie do ...
Komentarz
-
-
filtr oleju jest z przodu silnika dostep od gory. jak zdejmiesz pokrywe silnika to stojac twarza do auta filtr znajduje sie po prawej stronie taka czarna plastikowa obudowa. od gory jest wzor nakretki takiej duzej chyba nr 32 ale piewien nie jestem. nie dziurawiny tylko odkrecamy bo tu juz jest tylko wklad.Mowa dana nam jest po to, żeby wyrażać myśli
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janko30filtr oleju jest z przodu silnika dostep od gory. jak zdejmiesz pokrywe silnika to stojac twarza do auta filtr znajduje sie po prawej stronie taka czarna plastikowa obudowa. od gory jest wzor nakretki takiej duzej chyba nr 32 ale piewien nie jestem. nie dziurawiny tylko odkrecamy bo tu juz jest tylko wklad."Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
ok. a pokrywa odkreca sie w prawo czy w lewo??? bo walcze juz pół godz i w rzadna strone nie idzie :x
[ Dodano: Nie 07 Sie, 11 11:55 ]
chodzi mi o pokrywe filtra oleju na klucz 32
[ Dodano: Nie 07 Sie, 11 13:47 ]
wystarczy kupic porządny klucz 32 (nasadka + przedłużka) i do dzieła. odkrecamy w lewo ( choc na pokrywie widzimy strzałke w prawo???!!! ja juz po wymianie oleju i filtra.. dzekuje wszystkim za pomoc
Komentarz
-
Komentarz