Witam wszystkich ,
Mam wg mnie dość spory problem.
Rozlał mi się olej silnikowy w bagażniku , niestety nikt mądry nie poinformował mnie , że z baniek 1l olej może być tylko w pozycji stojącej bo uwielba się odkręcić.
Niestety bańka mi się przewróciła i wylało się około 0,5 litra oleju.
Pranie chemiczne , jakiś dziwne odplamiacze do plam z oleju nie zdały egzaminu, olej cały czas "wyłazi".
Tu moje pytanie - czy kogoś spotkała taka przykra historia?
Czym to diabelstwo zmyć z tapicerki?
Moje pomysły się skończyły niestety :roll:
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
oolsztyniak, kup może używaną tapicerkę bo pewnie zalaną masz pokrywę od koła zapasowego.
pokrywa zalana tylko troche i to w prawym górnym rogu więc to nie jest aż tak uciążliwe.
Jak uda się jakoś to "sprać" to wsadze kawałek szmaty między pokrywe koła a tapicerke i tyle.
Zamieszczone przez Biszczu
spróbuj zastosować Vanish do dywanów z gorącą wodą
próbowałem i to taki dość "drogi" , nic nie dało
Zamieszczone przez AdamB
kup może używaną tapicerkę
to też rozważam , jeśli nic nie pomoże.
Zamieszczone przez AdamB
A próbowałeś płyn do mycia naczyń z mocno ciepła wodą? Potem spłukać ciepłą wodą. Oczywiście wszystko na zdemontowanej tapicerce.
tego jeszcze nie
czytałem też gdzieś , żeby posypać solą albo mąką bo podobno troche "wyciągają" ale ile w tym prawdy ... :roll:
Może to ekstremalnie zabrzmi, ale spróbuj w takim bądź razie SORBENTU (na BP stoi przy dystrybutorach). Strażacy używają go do neutralizacji wycieków po wypadkach
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
dużo wody i rożnych płynów (nawet płyn do garów), a na koniec warto benzyną wycierać plamę -będzie trochę śmierdziało ale benzyna tez rozcieńczy olej - łatwiej się go pozbyć
Jest na Śląsku firma Voigt,która produkuje środki chemiczne.Do tłuszczów mają płyn "Brudpur"Trzeba to rozcieńczyć wodą i moczyć zabrudzony materiał.Likwiduje tłuste plamy,wyciąga tłuszcz do roztworu.Po użyciu można przeprać materiał w ogólnodostępnym płynie do prania(dla zapachu).
Ja to kupuję w Makro,bywa też w niektórych sklepach z chemią gospodarczą.
powiedzmy
Dzis pierwszy etap - mianowicie płyn do mycia naczyć w ogromnej ilości + gorąca woda. Zobaczymy jaki będzie efekt.
Jak rezultat będzie mizerny lece po sorbent i inne pierdoły chemiczne.
A jak to nic nie da czeka mnie szukanie nowej tapicerki :?
Znam spraye do mycia silnikow (tak tez sie nazywaja), maja za zadanie laczyc sie z olejem i zawieraja emulgator ktory powoduje, ze to co powstanie zmyje sie z woda. Mozna takze material przestrzelic pod duzym cisnieniem Karcherem (te lepsze maja chemie i podgrzewanie).
Powiem tak , woda z płynem do mycia naczyń sprawdziła się w ja wiem 80% więc źle nie jest.
Pogoda teraz do dupy więc nie moge znowu tego prać bo mi nie wyschnie ale jak pogoda się poprawi to ponowie próbe z płyynem i wodą. Mam troche sorbentu więc w razie co sypne też i tym
Do tego dojdzie płukanie kercherem , myśle , że coś to da
Dzięki wszystkim za pomoc , co kilka głów to nie jedna :szeroki_usmiech
Komentarz