sonda lambda a wymiana układu wydechowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• sonda lambda a wymiana układu wydechowego

Zamieszczone przez RODROG
    mam 1,9 tdi 110 KM rok 2001 max moment w/g hamowni to 243Nm przy 2263obr.
    Te 243Nm to jest maxymalny wynik po virusie ? :shock:
    Ja mam 237Nm przy 2055obr/min. a to jest tylko zwykla seryjna 110ka. :roll:

sonda lambda a wymiana układu wydechowego

Witam,
    czy ktoś może orientuje się, ile sond lambda jest w Octavii 1.8t (AUM) z 2003 roku i jak są one umiejscowione.
    Przymierzam się do wymiany układu wydechowego i zastanawiam się czy i ewentualnie jakie pułapki czychają z tego tytułu :roll:

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

ako, ja mam 2.0 benzyne i mam 2 sondy lambda. Jedna jest umieszczona w kolektorze - widac ja jak sie dzwignie maske, natomiast druga jest za katalizatorem ( tzn sonda ekologicza). U ciebie zapewnie jest podobnie, ale lukne w etce i dam znac

[ Dodano: Wto 25 Lip, 06 14:01 ]
      wg. Etki posuiadasz 2 sondy lambda:
      - przed katalizatorem w kolektorze nr czesci : 021 906 262 B
      - za katalizatorem nr czesci: 021 906 262 C
      DACAR.team

Komentarz

Nico21, dzięki za informację.

Do rozwiązania zostaje druga część problemu - na co należy zwrócić uwagę przy wymianie układu wydechowego. Z piewszą sondą nie będzie problemu (kolektora póki co nie wymieniam), z drugą, hmmm - chyba nie do końca można ją ot tak wywalić bez szkody dla pracy silnika...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Sondy musisz zostawic. Poprostu trzeba je wspawac w nowy wydech. Jak bedziesz to robil w firmie to beda wiedziec, jak u pana henia w stodole, to faktycznie moze byc problem :diabelski_usmiech

Ile masz przebiegu - bo moze juz sondy nie masz :diabelski_usmiech Djczas pokazywal mi jego sonde po 150kkm :szeroki_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

Maicroft, sona moze nawet przy 60kkm siąść, nie trzeba czekac dłużej - u mnie tak było. Jesli vag nie skazuje zadnych problemów z sonda to mozna śmigac dalej
            DACAR.team

Komentarz

W takim razie nie powinno być problemu :lol:

Auto ma 40kkm przebiegu, a wydech będę robił na 99% w Eltec.

Dzięki za info.

Komentarz

• jkapitan
                Drive
                • 2006
                • 59

ako, W AUM faktycznie są dwie sondy, co do wymiany to ja bym najpierw sprawdził współczynnik zużycia. Ja ma 190 kKm przejechane i sondy są ok. Z tego co wiem to koszt zakupu dwóch sond to jakies 300 PLN. Starzenie sondy przed kolektorem sprawdzasz na kanale 034 przy 2000 RPM, Dynamic factor powinien zawierac sie w granicach 0,5 do 2,5. Czym niższy jest tn współczynnik tym bardziej sonda jest zużyta.
                Regards
                Ps. jeżeli chcesz więcej szczegółów to na PW, sondy widac ale jak wjedziesz na kanał bo sa dokłądnie przy katalizatorze
                Załączone pliki

Komentarz

Pracuję...