(spozniony) 1 przeglad techniczny po NIE dokladnie 15.000 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • patryk-kmw
    Classic
    • 2013
    • 3

Kleber tylko HP2 znikal w oczach w aucie o mocy 75KM, Barum jakies dziwne na mokrym byly. Pirelli nie mialem
  • deportivo
    Classic
    • 2011
    • 7

nawiazujac do odpowiednika "Faktu" mam pytanie:

Za 300 km masz przegląd, ale planujesz jeszcze wypad nad morze? Dodatkowe 700 kilometrów może pozbawić twoje auto gwarancji. Dlaczego? Sprawdziliśmy jaki zapas kilometrów i czasu dają nam producenci i dlaczego jasno nie informują o tym swoich klientów

mam 10100 km przejechane. niedlugo wybieram sie w delegacje zagraniczna prywatnym autem w kraje beneluxu (w jedna str ok 1200-1300 km). i bede tam co najmniej 2-3 miechy siedzial.

w zwiazku z tym pytania:
    - czy ktos robil przeglad po 15/30k w zagranicznym ASO majac woz na gwarancji PL ?
    - czy da sie dogadac z ASO i poczekac, ze jednak jak wroce, to wedy mi zmienia olej...

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez deportivo
      - czy da sie dogadac z ASO i poczekac, ze jednak jak wroce, to wedy mi zmienia olej..
      nie ma najmniejszego problemu z tym, ja robiłem przegląd jak miałem najechane ponad 3000km ponad te 150kkm wymagane i nie było żadnego biadolenia a i usunęli usterkę na gwarancji.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• winni77
        RS
        • 2009
        • 2183
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

- czy ktos robil przeglad po 15/30k w zagranicznym ASO majac woz na gwarancji PL ?
        Ja robiłem w UK. Tylko trzeba przypilnować żeby wszystkie rubryki wypełnili, tzn. pomóc w tłumaczeniu.
        Mój "Batmobil"

Komentarz

• S3 CHRIS
          Elegance
          • 2006
          • 979
          • Octavia I (1U2)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

deportivo, nie ma zadnych tolerani przebiegowych wiec lepiej zrobic szybciej niz za pozno a ty nie masz QG1 czyli long life co mac 30 tys?
          ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• deportivo
            Classic
            • 2011
            • 7

S3 CHRIS, no wlasnie mam QG1, czyli cytujac ksiazeczke serwisowa:

"Aby przeglady samochodu mogly byc wykonywane wg zmiennego okresu QG2, do silnika koniecznie trzeba stosowac wylacznie olej, ktory spelnia w/w specyfikacje".

Olej zadany przez ASO mam kupiony i juz dolewalem go 1-2 razy.

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

deportivo, bez problemu zrobisz przegląd tam gdzie będziesz. Zostajesz przy QG1 czy zmieniasz interwał przeglądów na stały?

Komentarz

• deportivo
                Classic
                • 2011
                • 7

nie wiem, co lepsze. wiec ide tam "gdzie tlum". co wybrali forumowicze 8) ?

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

deportivo, po prostu zrób przegląd przed wyjazdem i masz sprawę z głowy
                  dodatkowo mozesz kupic olej typu Long Life i poprosic ASO o przestawienie na QG2 czyli wg, wskazań kompa pokładowego, lecz nie później niz raz na 2 lata.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• t271828
                    Elegance
                    • 2008
                    • 928

Zamieszczone przez Big
                    deportivo, po prostu zrób przegląd przed wyjazdem i masz sprawę z głowy
                    Czytales artykul?

"Co więcej, chcąc być zapobiegliwym i zrobić przegląd przed wyznaczonym przez serwis lub komputer pokładowy auta przebiegiem też mamy związane ręce. Tolerancja działa bowiem w dwie strony."

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez t271828
                      Czytales artykul?
                      głupoty do kwadratu !!!
                      Po pierwsze nikt nie może mi zabronić zrobienia wcześniej przegladu.
                      Po drugie jeśli zrobię przegląd wczęsniej i kolejny zgodnie ze wskazaniami komputera to mieszcze sie w interwałach przegladowych i NIKT nie jest w stani mi niczego zarzucić !!
                      Po trzecie sezon ogórkowy i dziennikarzyny wyciagają takie "mega sensacje" zeby mieć o czymś pisać.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• Dzida
                        RS
                        • 2006
                        • 2253

nie wiem, co lepsze. wiec ide tam "gdzie tlum". co wybrali forumowicze 8) ?
                        To może zrób tak. Jedź do tego Beneluxu, bez stresu i śmigaj aż szafa zawoła że już czas pojawić się w ASO. Zrobisz przegląd tam gdzie akurat będziesz i gitara. Na całym zachodzie Europy ludzie jeżdżą wg QG1 i nikt nie panikuje że "już już trzeba olej wymieniać"

Komentarz

• EFENDI
                          Drive
                          • 2010
                          • 97

Zamieszczone przez Big
                          Zamieszczone przez t271828
                          Czytales artykul?
                          głupoty do kwadratu !!!
                          Po pierwsze nikt nie może mi zabronić zrobienia wcześniej przegladu.
                          Po drugie jeśli zrobię przegląd wczęsniej i kolejny zgodnie ze wskazaniami komputera to mieszcze sie w interwałach przegladowych i NIKT nie jest w stani mi niczego zarzucić !!
                          Po trzecie sezon ogórkowy i dziennikarzyny wyciagają takie "mega sensacje" zeby mieć o czymś pisać.
                          Podzielam opinię Biga.
                          Bzdury, bzdury bzdury, powinni dodac jeszcze tylko, ze jesli kandydat X lub Y zostanie prezydentem, zrobi z tym porządek!Sezon ogórkowy w połączeniu z kampania odmużdza dziennikarzy.
                          W przeciwieństwie do nich, zadałem sobie trud i sprawdzilem warunki gwarancji.Jezeli jest mowa o nieprzekraczaniach ustalonych warunkow tj. przebieg lub czas np rok/dwa lata to miniimum logiki z szkoły podst rozwiewa wątpliwości.
                          OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• eaglemirek
                            RS
                            • 2010
                            • 14107
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja serwisuje w Czechach bo - mam bliżej, taniej, i bardziej im wierze niż ASO w PL.
                            W książce masz wszystko powbijane i wydruk części, wykonanych prac tyle że po Czesku :diabelski_usmiech

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• S3 CHRIS
                              Elegance
                              • 2006
                              • 979
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

S3 CHRIS, no wlasnie mam QG1, czyli cytujac ksiazeczke serwisowa:

"Aby przeglady samochodu mogly byc wykonywane wg zmiennego okresu QG2, do silnika koniecznie trzeba stosowac wylacznie olej, ktory spelnia w/w specyfikacje".

Olej zadany przez ASO mam kupiony i juz dolewalem go 1-2 razy.
                              czyli max 30 tys czemu martwisz sie o przeglad ??
                              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• obrus
                                Elegance
                                • 2011
                                • 783
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzień dobry.
                                Mam pytanie nieco z innej beczki:
                                Zbliża mi się przeglad po 15.000 i znajomy nastraszył mnie, że po podłączeniu komputera (VCDS) zostają ślady widoczne dla ASO w postaci logów, co grozi utratą gwarancji. W sumie nie robiłem większych modyfikacji (w turze nie ma co liczć na wodotryski), jednie co zostało, to zmniejszona jasność świateł w trybie dziennym i samodzielnie założone bolero zamiast niefabrycznego radia, zakładanego w ASO. Nowe radio oczywiście musiałem dodać do listy urządzeń i skasować błędy, natomiast nie robiłem żadnych przeróbek. Z innych modów to wymiana kierownicy, gałki biegów, lampki oświetlenia wnętrza, halogeny jako atrapy (1400 zł za podłączenie woła ASO :shock: .)

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 10960
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez obrus
                                  że po podłączeniu komputera (VCDS) zostają ślady widoczne dla ASO w postaci logów
                                  bzdura, jeśli chodzi o te kosmetyczne zmiany co masz zrobione, to oni pewnie nie zauważą nawet, także spoko
                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                  poprzednie modele:
                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...