jak mam sprawdzic? radio jest podlaczone i dziala. mysle za nawet jak go odlacze i ponownie podlacze to tez bedzie dzialac (nb. juz go kiedys wyjmowalem i po ponownym podlaczeniu o zaden kod mnie nie prosil). jak moge sprawdzic czy to jest ten kod?? pytanie moze glupie ale moze masz na nie, andrzej111, odpowiedz
Szukałem ale nie znalazłem ( może jestem mało zdolny ) . Poradźcie jaki olej powinien być w skrzyni biegów ( manualna ) ? Jak często wymieniać i lie wlać ?
Dzięki z góry za pomoc .
Witam
Wymienialem olej jakies 2 miechy temu ale juz nie pamietam symbolu. Najlepiej podjedz do serwisu Skody lub VW i dobiora po nr nadwozia. Mi najtaniej wyszlo w salonie VW Plichta jak dobrze pamietam 40,50pln za litr, a potrzeba dwa.
To nie boli, nie gryzie ani nic innego złego się nie dzieję. A na forum jest przynajmniej porządek. Bo ostatnio to cały czas te same tematy się przewijają.
olej skrzyni biegów przewidziany jest zasadniczo na caly okres eksploatacji pojazdu okresowo dobrze jest sprawdzic i ewentualnie uzupełnić poziom oleju. W skodzie Octavia w skrzyni manualnej miesci sie około 2 litry oleju. najlepiej i najpewniej uzyc oleju oryginalnego VW/Skoda do manulanych skrzyn biegów w oryginalnym opakowaniu jak na foto
Polecane są Castrol TAF-X 75W-90 i Motul Gear 300.
Osobiście zmieniłem po ok. 300 tys. km na Castrola, biegi chodzą jak masełko.
Myślę, że optymalnie jest zmieniać co 150-200 tys. km.
Ciekawe jak skrzynia chodzi na MTF.
Zamieszczone przez octaviaRK
najlepiej i najpewniej uzyc oleju oryginalnego VW/Skoda
to co jest w środku zależy od tego z kim mają umowę. Zapewne Castrol albo Mobil. Ja wolę pewne sprawdzone produkty.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
konkon, a jak duża jest różnica w zmianie biegów przed i po wymianie oleju :?:
Ja mam ostatnio problemy ze zmianą biegów, mianowicie lewarek mocno chaczy przy zmianie biegów ale nie dokońca winię za to samą skrzynkę.
Misiekoctavia, ciężko powiedzieć o ile ale jestem bardzo zadowolony i wiem że skrzynia ma świeży olej. Poza tym ok. 130 zł z wymianą to nie majątek.
Patrząc na parametry dziś wahałbym się co zalać- Castrola TAF-X, z którego jestem zadowolony czy raczej Motula Gear 300.
Konrad OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części
Wczoraj wymieniłem . Spuściłem 1,5l zuzytego ( czarny jak z silnika ) . Wlałem też 1,5l i już przelewało się przez poprzeczny otwór wlewowy . Wg Etzolda powinno być 2,0l .
Olej Castrol 75W-90 . Teraz na trasę i sprawdzić biegi i hałas .
Komentarz