Myjnia parowa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • danmar
    Classic
    • 2010
    • 9

Myjnia parowa

Autko fajnie wygląda i z pewnością fajnie jeździ. Gratki.
  • mani0
    Rider
    • 2008
    • 643

Myjnia parowa

Muszę nieco odświeżyć tapicerki w autku (plamki, zapach, ogólnie nieświeżo jest) - zainteresowała mnie myjnia parowa ze względu na dostęp do miejsc trudnodostępnych.
    Czy ktoś korzystał z takich usług? Jak wrażenia?

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

Panowie, ktoś korzystał? Nie ma nikogo kto ma doświadczenie w tym temacie?
      Widzę, że temat na forum nie znany, a w necie też nie koniecznie.

Komentarz

• sebas101
        Drive
        • 2009
        • 58

Ja ostatnio skorzystałem z pakietu Prestige (czyszczenie zewnętrzne, wewnętrzne i odświeżanie przewodów klimy) w myjni w Zielonej Górze.
        Po samym zabiegu byłem bardzo zadowolony, ale..
        Po dwóch dniach na tapicerce powychodziły mi takie białe plamy, pojawiały się one już wcześniej po kontakcie tapicerki z wodą (np padający deszcz i otwarte drzwi).
        Myślę, że przyczyną powstawania tych plam jest ciulowy środek do prania, z którego korzystał poprzedni właściciel auta.
        Doraźnie usuwałem je pianką do tapicerki, ale zawsze wracały.
        Miałem nadzieję, że para usunie ten problem, ale niestety tak się nie stało.
        Z uwagi na powyższe słabo przekonany jestem do wartości czyszczących pary, przynajmniej jeżeli chodzi o tapicerkę.

Komentarz

• mani0
          Rider
          • 2008
          • 643

Byłem na myjce parowej, uprałem kilka elementów, m.in. podsufitkę i odświerzyłem trochę wnętrze. Efekt bardzo zadowalający. Minęło dopiero parę dni, więc nie jestem w stanie powiedzieć, jak się to będzie sprawowało w użytkowaniu i czy coś nie będzie wyłazić. Na razie jest ok. Mam tylko wrażenie, że szybki mi bardziej parują. Może nie wszystko jeszcze doschło, albo inna przyczyna jest.
          Zamieszczone przez sebas101
          Doraźnie usuwałem je pianką do tapicerki, ale zawsze wracały.
          Ostatnio własnie usłyszałem, że pianka to najgorsze zło, jeśli chodzi o brud na tapicerce. Działanie pianki po prostu ogranicza się do wtarcia brudu głębiej. I zawsze po reakcji z wodą, mokrym ubraniem, ten bród wyłazi.
          Z uwagi na powyższe słabo przekonany jestem do wartości czyszczących pary, przynajmniej jeżeli chodzi o tapicerkę.
          Czyszczenie nie przebiega czystą parą, tylko parą ze środkiem piorącym, dodatkowo z odkurzaniem.

Komentarz

• giiiienek
            Ambiente
            • 2007
            • 242

A potem podsufitki odpadają (odklejają) się i wisza nad głowami.

Komentarz

• TFil
              Classic
              • 2008
              • 37

Ja myłem na myjni parowej z zewnątrz i tapicerkę wewnątrz - bardzo dobre wrażenie, tapicerka nie była zbyt mokra, dało się normalnie wsiąść i jechać (chociaż minimalnie wilgotna była). Mycie z zewnątrz dało też super efekt - pracownik myjni tłumaczył mi, że efekt z zewnątrz był taki fajny, bo myjnia parowa zmywa dokładnie wszystkie stare warstwy wosku, syf itp. Myślę, że co jakiś czas warto.

Komentarz

• SZYMON
                Ambiente
                • 2008
                • 114

Jeśli chodzi o myjnie parową polecam ekologiczną myjnie parową (tak się nazywa filia)
                Coś rewelacyjnego zewnątrz po umyciu samochód był czysty przez tydzień a lakier wyglądał jak bym dopiero co z salonu go odebrał po tygodniu (oczywiście normalnego użytkowania codziennego)
                opłukałem go na ręcznej myjni i autko dalej świetnie wyglądało.
                Jeśli chodzi o wewnętrzne mycie to tutaj również w niczym nie ustępuje. Polecam tą firmę ponieważ nie dość że wywabiają wszystkie plamy to nie ma problemów w późniejszym wyglądzie tapicerki.
                Plusem na pewno będzie również szybsze schnięcie całego środka, taniej niż na zwykłej myjni.

Komentarz

• mani0
                  Rider
                  • 2008
                  • 643

Zamieszczone przez giiiienek
                  Znaczy kolejna miejska legenda...

Komentarz

• bobolino
                    Rider
                    • 2010
                    • 392

Nie koniecznie. Jeżeli pociągniesz odkurzaczem parowym podsufitkę, to może zacząć "puchnąć", kiedy nie jest dobrze wysuszona.
                    Latem nie ma problemu, bo otwierasz szyby i wszystko paruje na zewnątrz. Ale teraz nasiąknięta podsufitka oddaje wilgoć do góry i między materiałem, a dachem utrzymuje się wilgoć. A potem to sie skrapla na podsufitkę i może nasiąkać.

Komentarz

• phoneman
                      RS
                      • 2008
                      • 3374
                      • Octavia I (1U2)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A od czego klimatyzacja :?:
                      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• giiiienek
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 242

Zamieszczone przez mani0
                        Zamieszczone przez giiiienek
                        Znaczy kolejna miejska legenda...
                        No nie wiem czy legenda oczywiście nie po każdym praniu ale tak się zdarza, może za dużo chemii w połaczeniu z temperaturą. Jestem tapicerem i już nie w jednym samochodzie widziałem wiszące flaki, chociaż octavi jeszcze nie. Ale z podsufitką obchodziłbym się ostrożnie.

Komentarz

• mani0
                          Rider
                          • 2008
                          • 643

giiiienek, nie będę sie spierał, bo dopiero pierwszy raz prałem w taką pogodę. mam nadzieję nie doświadczyć opisywanej przez Ciebie sytuacji na własnej skórze, znaczy podsufitce.

Komentarz

• Kaziunciu
                            Drive
                            • 2010
                            • 85

Ok miałe okazje skorzystać z myjki parowej, powiem tak nie jest żle aczkolwiek, temperatura jaka wychodzi z dyszy sięga sam nie wiem ile ale jest to grubo ponad 140 stopni wg producenta ma 180, takze problem pojawia sie w momencie kiedy lakier jest schlodzony można go łatwo sparzyć, takze tego typu myjnie tylko w dobrze nagrzanych miejscach. Jestem z Wrocławia gdzie woda jest dość twarda i minralizowana momentalnie w zakamarkach na uszczelkach pojawił sie osad na szczescie moje auto jest białe wiec nie było tego tak widać. Generalnie myjka jak myjka auto umyje niewielką ilością wody. Jak na razie wiekszych wad nie zauważyłem. Ale przeraża mnie ta tempratura ktora wychodzi z dyszy. Mycie musi byc wykonywane przez kogoś z wyobraźnią

Komentarz

• Biszczu
                              RS
                              • 2011
                              • 5567

Ja ostatnio skorzystałem z pakietu Prestige (czyszczenie zewnętrzne, wewnętrzne i odświeżanie przewodów klimy) w myjni w Zielonej Górze.
                              gdzie jest ta myjnia - chyba nie pod Carrefourem
                              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

Pracuję...