[O1] Wymiana akumulatora w Octavce

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • olejek
    Ambiente
    • 2006
    • 121

Zamieszczone przez str33t
    Zamieszczone przez skalar
    ja przejscówek wcale nie przerabiałem.
    A działa Ci ręczne poziomowanie? Jeżeli tak to może jakieś nowsze te przejściówki. Kolega kupił taką na allegro i trzeba było dolutowywać trzy kabelki od silniczka regulacji...

[ Dodano: Sob 12 Maj, 12 12:53 ]
    looker, w Twoim przypadku może byc tak, że podłączysz ksenon i nic nie będzie gasło :wink:

WAŻNE! potrzebujesz wtyczek 8-mio pinowych. 6 było w octach przed liftem (chyba już spałem, jak wczoraj to pisałem). Sorry za błąd.
    silniczki mi nie dzialają (sory za nie dopisanie) choć próbowałem tak:
    http://keeprockin.art.pl/‎
  • kajacek
    Drive
    • 2005
    • 66

Jak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
    W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
    Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
    Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
    Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: Wymiana akumulatora w Octavce

Zamieszczone przez kajacek
      Jak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
      W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
      Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
      Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
      Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?
      Jak wczoraj pisałem . Możesz kupić i spokojnie samemu zmienić, możesz jechać do fachowego serwisu/sklepu, gdzie przy okazji pomierzą parametry ładowania i pracy instalacji i gdzie wymiana jest w cenie aku. Przy samodzielnej zmianie nic Ci nie zniknie z komputera, jedynie godzinę będziesz musiał ponownie ustawić. I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus. Sama wymiana żadnych problemów nie powinna sprawić. Jedynie jak masz alarm, który ma możliwość blokowania wyjki, to wyłącz ją na czas podmiany, bo czasami się włącza po odpięciu klemy.
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• obrus
        Elegance
        • 2011
        • 783
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

W każdym normalnym aucie skasuje Ci się co najwyżej przebieg dzienny, średnie spalanie, stacje w radiu. Tak więc ja bym na Twoim miejscu zmieniał sam.

Komentarz

• dziadekk
          Rider
          • 2011
          • 355
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie chce niepokoic Cię, ale ja wymieniałem akumulator i zapaliła się kontrolka airbagu, usunięcie 50 zł.
          Nastepne wymieniałem tak, że do klem podłączłem krokodylkami drugi akumulator (+na+,-na -) i dopiero odłączałem zużyty. Tym sposobem napięcie ciągle było na kompie. Tak robię ja amator.

Komentarz

• obrus
            Elegance
            • 2011
            • 783
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja w swoim turze odłączałem akumulator na kilka godzin i poza kontrolką od wspomagania (która zaraz po ruszeniu zgasła) i skasowaniu stacji radiowych, nic się nie działo.

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

Zamieszczone przez dziadekk
              Nie chce niepokoic Cię, ale ja wymieniałem akumulator i zapaliła się kontrolka airbagu, usunięcie 50 zł.
              Kolega ma O1 a tam po odłączeniu akumulatora skasują się przebiegi i zegarek ewentualnie radio nic więcej

Komentarz

• przemek88
                Rider
                • 2009
                • 613

Northeusz,
                I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus.
                może się nie znam ale czy to nie powinno być na odwrót? Jeśli się mylę to przeprasza

Moja Octavia 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Również nie zauważałem u siebie jakichkolwiek niepokojących oznak podczas odłączania akumulaora. Poza tym dla zachowania zasilania podczas przekładania aku można posłużyć się tym nowym i nim zmostkować za pomocą dodatkowych przewodów.

[ Dodano: Czw 13 Paź, 11 11:08 ]
                  Zamieszczone przez przemek88
                  Northeusz,
                  I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus.
                  może się nie znam ale czy to nie powinno być na odwrót? Jeśli się mylę to przeprasza
                  Jak najpierw odkręcisz minus, to później przy odkręcaniu plusa nie będzie masy, więc nie będzie iskierek . Jakbyś odkręcał najpierw plus, przy podłączonym minusie to mogą wystąpić efekty dodatkowe. Taka sama zasada przy podłączaniu, tyle że odwrotna.
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

Pracuję...