Zamieszczone przez str33t
[O1] Wymiana akumulatora w Octavce
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana akumulatora w Octavce
Jak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?
-
-
Re: Wymiana akumulatora w Octavce
Zamieszczone przez kajacekJak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Nie chce niepokoic Cię, ale ja wymieniałem akumulator i zapaliła się kontrolka airbagu, usunięcie 50 zł.
Nastepne wymieniałem tak, że do klem podłączłem krokodylkami drugi akumulator (+na+,-na -) i dopiero odłączałem zużyty. Tym sposobem napięcie ciągle było na kompie. Tak robię ja amator.
Komentarz
-
-
Również nie zauważałem u siebie jakichkolwiek niepokojących oznak podczas odłączania akumulaora. Poza tym dla zachowania zasilania podczas przekładania aku można posłużyć się tym nowym i nim zmostkować za pomocą dodatkowych przewodów.
[ Dodano: Czw 13 Paź, 11 11:08 ]
Zamieszczone przez przemek88Northeusz,I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz