Zamieszczone przez str33t
[O1] Wymiana akumulatora w Octavce
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana akumulatora w Octavce
Jak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?
-
-
Re: Wymiana akumulatora w Octavce
Zamieszczone przez kajacekJak w temacie - muszę wymienić akumulator, bo stary się w końcu zużył po 7 latach użytkowania
W poniedziałek mam mieć nowy akumulator i będę go wymieniał - w związku z tym pytanie, jak przy wymianie zachowa się komputer pokładowy, bo przecież przez chwilę nie będzie miał żadnego napięcia...
Co może zginąć z pamięci komputera? Zależy mi przede wszystkim, aby nie zginęły dane o terminie serwisu, poza tym nie wiem, czy jeszcze coś się może stać przy całkowitym zaniku napięcia..
Czy coś takiego robić samemu, czy też dać to na warsztat do fachowców?
Ale z drugiej strony - trochę śmieszne jechać na warsztat z wymianą akumulatora, prawda?. Możesz kupić i spokojnie samemu zmienić, możesz jechać do fachowego serwisu/sklepu, gdzie przy okazji pomierzą parametry ładowania i pracy instalacji i gdzie wymiana jest w cenie aku. Przy samodzielnej zmianie nic Ci nie zniknie z komputera, jedynie godzinę będziesz musiał ponownie ustawić. I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus. Sama wymiana żadnych problemów nie powinna sprawić. Jedynie jak masz alarm, który ma możliwość blokowania wyjki, to wyłącz ją na czas podmiany, bo czasami się włącza po odpięciu klemy.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Nie chce niepokoic Cię, ale ja wymieniałem akumulator i zapaliła się kontrolka airbagu, usunięcie 50 zł.
Nastepne wymieniałem tak, że do klem podłączłem krokodylkami drugi akumulator (+na+,-na -) i dopiero odłączałem zużyty. Tym sposobem napięcie ciągle było na kompie. Tak robię ja amator.
Komentarz
-
-
Również nie zauważałem u siebie jakichkolwiek niepokojących oznak podczas odłączania akumulaora. Poza tym dla zachowania zasilania podczas przekładania aku można posłużyć się tym nowym i nim zmostkować za pomocą dodatkowych przewodów.
[ Dodano: Czw 13 Paź, 11 11:08 ]
Zamieszczone przez przemek88Northeusz,I przy wymianie pamiętaj: przy odkręcaniu najpierw minus później plus, przy zakręcaniu najpierw plus później minus.Jak najpierw odkręcisz minus, to później przy odkręcaniu plusa nie będzie masy, więc nie będzie iskierek
. Jakbyś odkręcał najpierw plus, przy podłączonym minusie to mogą wystąpić efekty dodatkowe. Taka sama zasada przy podłączaniu, tyle że odwrotna.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz