Jestem w szoku!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Jestem w szoku!

Zamieszczone przez Purchawa
    Jakby sie tak zadeklarowala, ze wszystkich rozwiezie, to by bylo cos.
    Jakby to był przyszły piątek to z transportem nie ma problemu.
    Może nie wszystkich ale okolice Cafe 66 i oddział zachodni możemy wziąć na siebie
    Dlatego w przyszły piątek bo będziemy mieli 7-osobowe auto a Justyna zadeklarowała sie że porobi za kierowce
    Będą z Dusią patrzyły jak zalewamy mordy :wink: :szeroki_usmiech

Jestem w szoku!

Przypadkowo znalazłem adres jednej z WIELU niemieckich firm oferujących nowe auta
    różnych marek.
    I sprawdziłem cenę fabrycznie nowej Octavii RS kombi: 22914,50 euro czyli po
    aktualnym kursie niecałe 92000 zł. PO prostu szok! :shock: :shock: :shock: :shock:
    U nas nowa kosztuje 113000 zł, a dealer Groblewski żąda za używaną testową z ubiegłego
    roku 99900 zł :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• Marian
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2006
      • 225

Pocztaj w dzisiejszym Dzienniku o cenach w USA - bryki za półceny, a firmowe ciuchy za 1/4 :shock:
      20v

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

Zamieszczone przez Marian
        Pocztaj w dzisiejszym Dzienniku o cenach w USA - bryki za półceny, a firmowe ciuchy za 1/4 :shock:
        Dzisiaj wlasnie z nudow szukalem infromacji na temat kosztow sprowadzenia takiego samochodu do polski, i wyszlo, ze trzeba dodac ~50% do ceny jaka zaplacimy w usa (akcyza, vat, cos tam jeszcze) oraz za transport kontenerem ponad 1000 dolarow U.S.A.
        Im starszy pojazd, tym wieksza akcyza.
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• bartolini1978
          Elegance
          • 2006
          • 755

W Polsce działają firmy przez które można sprowadzić samochód z europy o wiele tańszy.
          Auta są nowe z europejską gwarancja . Np. na Mercedesie C CDI jest różnica ok. 20 tys zł

Komentarz

Zgadza się,tylko,że Mercedes to inna półka cenowa.
            A tu wychodzi 20000 zł na Skodzie.
            Patrzyłem na Audi i tam różnice są jeszcze większe.

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez Marian
              samochod ktory kupuje sie w usa za 33 tys usd po przeliczeniu na nasze to okolo 105kpln po dolozeniu transportu, cla, akcyzy, vatu (pojemnosc pow. 2 litrow) wychodzi w Polsce 170kpln (+-5kpln), wiec interes to watpliwy - fakt ze ceny tam zwalaja z nog ale bez oszustwa nie uda sie przywiezc ponizej tej kasy Tak to jest jakis zidiocialy amerykan kupuje za pol ceny, zarabia ponad 50k USD rocznie itd a my na to patrzymy...
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

Ja nie jestem. Przerabiałem to porównując dla Skody i Toyoty ceny dilerskie. I w Niemczech z uwzględnieniem różnic w wyposażeniu było wyraźnie taniej. A diler to koszt utrzymania salonu, serwisu, personelu itp... Nie dziwi mnie więc również, że w firmie nie będącej dilerem można kupić auto taniej niż u dilera... Zresztą, sprawdź sobie ceny w CLEIO CARS... Dają do myślenia To jest firma z terenu Polski, a ceny są korzystniejsze od podanych przez Ciebie. Czasem się zastanawiam, czy nie warto było iść tą drogą...
                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• Jabar1975
                  RS
                  • 2006
                  • 3331

Cleio Cars ciagnie wiekszosc aut z krajow nadbaltyckich. Kiedys nawet chcialem u nich kupic auto - ale nie potrafili mnie przekonac o swojej wiarygodnosci - chociaz gdybym znal kogos kto cos u nich kupil pewnie bym sie zdecydowal.

Komentarz

• Marian
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 225

Tak to jest jakis zidiocialy amerykan kupuje za pol ceny, zarabia ponad 50k USD rocznie itd a my na to patrzymy...
                    troche ot, ale to brzmi jak cytat z gości co wnosili jakieś chemikalia na pokłady samolotów... :wink:
                    20v

Komentarz

• Jabar1975
                      RS
                      • 2006
                      • 3331

Marian, podejrzewasz mnie, ze mam wujka Osama? :diabelski_usmiech
                      Ja nie mam pretensji do amerykanow o to ze maja lepiej, tylko troche przykro ze cos na co my tyramy powiedzmy rok na drugim koncu swiata mozna miec za swoja prace z 6 miesiecy - przyjmujac ze mamy takie same pensje. - ale niestety (statystycznie) nie mamy Ale to juz duuuzy OT.

Komentarz

Zamieszczone przez mariobros
                        Ja nie jestem. Przerabiałem to porównując dla Skody i Toyoty ceny dilerskie. I w Niemczech z uwzględnieniem różnic w wyposażeniu było wyraźnie taniej. A diler to koszt utrzymania salonu, serwisu, personelu itp... Nie dziwi mnie więc również, że w firmie nie będącej dilerem można kupić auto taniej niż u dilera... Zresztą, sprawdź sobie ceny w CLEIO CARS... Dają do myślenia To jest firma z terenu Polski, a ceny są korzystniejsze od podanych przez Ciebie. Czasem się zastanawiam, czy nie warto było iść tą drogą...
                        Sprawdzałem wcześniej:Cleio Cars nie ma lepszych cen niż podane przeze mnie, ale i tak ma bardzo atrakcyjne, no i odpada sprawa jeżdżenia do NIemiec.
                        Czytałem o tej firmie i wydaje się wiarygodna.Zdaje się,że o jest firma francuska, a u nas
                        to jest oddział.

Komentarz

• Samiec
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4287
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Jabar1975
                          Ja nie mam pretensji do amerykanow o to ze maja lepiej, tylko troche przykro ze cos na co my tyramy powiedzmy rok na drugim koncu swiata mozna miec za swoja prace z 6 miesiecy - przyjmujac ze mamy takie same pensje. - ale niestety (statystycznie) nie mamy
                          Ciuchi i auta maja tanie ,ale domy maja za chore pieniadze(przynajmniej okolice LA np. dom dla sredniej rodziny 600tys $ ,ceny w samym LA to juz masakra) ,szkoly tez maja drogie :roll:
                          Najbardziej mnie drazni ,ze niemieckie auta tam sa duzo tansze i do tego lepiej wypasione :roll: Transport do USA kosztuje nie malo ,a do nas sasiadow to rzut beretem. :roll:
                          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• aldam
                            L&K
                            • 2006
                            • 1036

Zamieszczone przez Samiec
                            ale domy maja za chore pieniadze(przynajmniej okolice LA np. dom dla sredniej rodziny 600tys $ ,ceny w samym LA to juz masakra)
                            Proponuję porównać do cen w warszawie i okolicy. Może nie ten poziom ale ok 20-30% taniej a zarobki w USA i u nas...
                            Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• ida.mac
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 141

Zamieszczone przez aldam
                              ale domy maja za chore pieniadze(przynajmniej okolice LA np. dom dla sredniej rodziny 600tys $ ,ceny w samym LA to juz masakra)
                              Proponuję porównać do cen w warszawie i okolicy. Może nie ten poziom ale ok 20-30% taniej a zarobki w USA i u nas...
                              Własnie, LA to nie byle mieścinai te ich ceny treba porównac do wa-wy, ponadto uwzględniając te holerne różnice w zarobkach to może sie okazać, że w LA trza mniej lat pracować na chate niz w wa-wie.

Co do szkoły to jak przyjdzie kupic książki i ta całą holerną resztę o studiach płatnych nie mówiąć to szlag trafia. Stany sa tanie jak barszcz.

No i na dokładke holerna, pieprzona służba zdrowia. W Polsce kilkukrotnie jest droższa, bo niedość, że musisz zapłacic prywatnie lub w "łapę" w publicznej za coś, co masz juz raz zapłacone w ubezpieczeniu (składki ZUS), to ci jeszcze spierdolą zdrowie, że się nie mozna pozbierać do końca zycia. (pierdolona stacja dializ z pojebanym personelem w Ostrowie Wielkopolskim).
                              Nieco się uniosłem, sorry

zdrowia i lepszych zarobków życzę, aha i żebyśmy na swojej drodze nie spotykali takich popiepszonych idiotów i idiotek. :evil:
                              ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• QBA
                                RS
                                • 2004
                                • 2646

Qrwa cholerna sie pisze :evil: Przydaloby sie chociaz troche skupic podczas pisania :evil:

Komentarz

• Samiec
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4287
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez aldam
                                  Jak sie zblizysz do LA na odleglosc 40mil ,to ceny domow siegaja juz 1,2miloina $.
                                  W samym LA 2m $ ,to sa ceny prawie za rudery (zwykle stare domy do remontu lub zburzenia). :roll: W dobrym stanie ceny rosna juz ~2 krotnie. :roll:
                                  Nie mowie ze te ceny byl zawsze ,w oststnich kilku latach ceny domow poszly w gore prawie 3 krotnie :shock: Dla przykladu moj braciak kupil dom za 240tys $ a po ok4-5 latach bez problemu sprzeda go za 600tys $.

[ Dodano: Czw 17 Sie, 06 23:33 ]
                                  Zamieszczone przez ida.mac
                                  Co do szkoły to jak przyjdzie kupic książki i ta całą holerną resztę o studiach płatnych nie mówiąć to szlag trafia. Stany sa tanie jak barszcz.
                                  Studia tam kosztuja(zalezy jakie) np.od 70-170tys $.
                                  Jak masz dwojkie dzieci to nie jest to malo nawet jak na ich zarobki. :roll:
                                  Czyli jakis zwykly amerykanin zarabia na miesiac 3-4tys $, z tego 1600$ to rata za dom ,300$ za samochod , 1000$ szkola dzieciaka ,tzn przedszkole 3razy w tygodniu.
                                  Paliwo co 3 dni ,bo z reguly do roboty to minimum 40-60mil. Zarcie plus inne oplaty typu woda,gaz,telefony ,kablowki i co zostaje ? wlasciwie gowno :roll: na jakies ekstra zachcianki. No ale jako ze ameryka to sporo kobiet pracuje ,czyli zona tez zarabia srednio 3tys $ na miesiac. Ale majac dzieciaka nie mozesz go zostawic w domu samego do 13 roku zycia ,wiec musisz wynajac nianke ,ktora pochlonie miesiecznie jakies 2tysie i znow kasa sie rozesrala. Dodatkowo zona musi miec auto(aby dojezdzac do pracy) i placic kase za kredyt i paliwo na nie.
                                  Przecietny amerykanin ,pracuje splaca kredyty i tak w kolko :P Dopiero ten co ma lepsza robote i zarobki moze powiedziec ze ma dobrze :wink:

Podobaja mi sie za to podatki 7-8%
                                  Ta dyskusja i tak prowadzi do nikad. Sporo rzeczy w USA maja fajnych ,tanich ,ale czesc tez jest do dupy jak i u nas.
                                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• ida.mac
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 141

Zamieszczone przez QBA
                                    Qrwa cholerna sie pisze Przydaloby sie chociaz troche skupic podczas pisania
                                    :P
                                    ciężko jest lekko żyć,

Komentarz

• MZD
                                      Ambiente
                                      • 2004
                                      • 242

Podobaja mi sie za to podatki 7-8%
                                      Tia... gdyby u nas takie były to nie byłoby tak najgorzej... kwa kwa
                                      Octavia Kombi ASV 114KM 256Nm @ 148KM 330Nm by ALI - polecam tego tunera...

Komentarz

• daneczek76
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 3642
                                        • Toyota

Dzisiaj podawali w radyjku że duzo właśnie Octavi bo mozna zaoszczędzić ok 10 tyś sprowadzają ludzie z Litvy oczuwiście mówimy o salonowych furakach.
                                        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Zoltar
                                          Rider
                                          • 2005
                                          • 722

Testówka poszła za 98 tysięcy.

Cena zajebista...

Szła godnie :shock:
                                          www.soft-car.pl
                                          www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                                          - Wyłączanie DPF
                                          - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

Pracuję...