[O1] płyn do wspomagania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtekk
    Ambiente
    • 2011
    • 109

[O1] płyn do wspomagania

Zamieszczone przez piramida
    Tak się zastanawiam, po co autor wątku w ogóle się jeszcze nad tym superbem zastanawia? Mało to innych superbów do kupienia :szeroki_usmiech
    .
    jakieś sugestie , przykłady tych "pewnych" egzemplarzy ???
  • tomaszwrc
    Rider
    • 2010
    • 368
    • Octavia II combi (1Z5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

[O1] płyn do wspomagania

Muszę trochę dolać płynu do wspomagania. Mam kupić jakiś konkretny do mojej O1 ahf?
    czy jakikolwiek? thx za info

Komentarz

• szefoo
      Classic
      • 2011
      • 7

Cześć w teorii można mieszać wszystko normalnie, a tak to zalane są oryginalnym olejem DOT4 nr katalogowy G00400 M2 lub A2 cena od 60-80 za litr na setki tego nie kupisz, do układu około 2 litrów wchodzi, jaki masz przebieg bo tak prawidłowo to co 150 tys wymienić całość. 2 sprawdź profilaktycznie czy nie masz wycieku.
      Samochód jest Twoją własnościa, jeżeli wiesz jak się z nim obchodzić, to nie pytaj innych o zdanie.

Komentarz

• Octan
        Rider
        • 2006
        • 653

A według mnie płyn jaki Ci potrzebny to G 002, zielony. Cena jednego litra oscyluje wokół 30 - 40 pln. Układ wspomagania ma pojemność 0,9 litra

Komentarz

• szefoo
          Classic
          • 2011
          • 7

Mylisz z płynem hamulcowym !!!
          Samochód jest Twoją własnościa, jeżeli wiesz jak się z nim obchodzić, to nie pytaj innych o zdanie.

Komentarz

• pawiel2
            Classic
            • 2008
            • 13

Podjedź do sklepu motoryzacyjnego i poproś o płyn do układu wspomagania do skody octavii. kolor zielony. wchodzi niecałe dwa litry.
            Ja niedawno u siebie wymieniałem i kupiłem zielony płyn do wspomagania, originalny skoda w intercarsie. Weszło niecałe półtora litra. Nie wlewaj Dot 4 bo to płyn hamulcowy !!!
            Za ten płyn zapłaciłem ok 40 zł za litr. Jak nie jesteś pewien to podjedź do serwisu i zapytaj o płyn układu wspomagania i muszą Ci odpowiedzieć. Podejrzewam, że w aso będzie taki płyn nie wiele droższy.

Komentarz

• Octan
              Rider
              • 2006
              • 653

Zamieszczone przez szefoo
              a tak to zalane są oryginalnym olejem DOT4
              A jednak Ty się mylisz. DOT4 to płyn hamulcowy a olej hydrauliczny do układu wspomagania układu kierowniczego w Octavii I, to zielony G002000, dostępny na allegro w cenie od 25 do 40 pln za litr.

Komentarz

• Remark
                Ambiente
                • 2010
                • 108

Re: płyn do wspomagania

Zamieszczone przez tomaszwrc
                Muszę trochę dolać płynu do wspomagania. Mam kupić jakiś konkretny do mojej O1 ahf?
                czy jakikolwiek? thx za info
                Witam .

A może zechciałbyś poczytać w tym wątku ?

Oczywiście decyzja należy do Ciebie , ale płyn do wspomagania a płyn do układów hamulcowych , to dwie różne bajki... tak jak wspomniał kolega powyżej.

Wysoce prawdopodobne iż " olej z pierwszego tłoczenia" też dałby radę... tylko z jakim
                skutkiem ?

Tak więc proponuję nie poprawiać fabryki , i zdrowy rozsądek przy dawkowaniu płynów.... / wszelakich /

Pozdrawiam.

Komentarz

• bobolino
                  Rider
                  • 2010
                  • 392

Heh, kiedyś znajomy jak był w Chorwacji, z powodu wycieku dolewał do układu wspomagania olej silnikowy, bo tylko taki miał. Pompa chodzi do dziś :lol:

Komentarz

• tryton
                    Elegance
                    • 2008
                    • 935

Możesz dolać każdy dostępny kierując się kolorem jaki masz w układzie . A jak chcesz przepłacać za oryginał to taki

Komentarz

• Remark
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 108

Witam.

Widzę iż dyskusja n/t płynów nabrała dynamiki... chciałbym zauważyć iż kolega pytał jaki płyn ma kupić , tak więc nie chodzi tu o „warunki frontowe” tylko o normalną eksploatację.

Dostępność właściwych płynów jest duża / orginał i zamienniki / i wyraźnie rozróżniamy płyn /olej / syntetyczny i mineralny a nie każdy „zielony” to dolar ... prawda?

Kolor jest parametrem pomocniczym , przy nie dużej dolewce zapewne tragedii nie będzie ale mieszanie / nie wymiana / obydwu płynów może skutkować co najmniej czkawką ...

Pozdrawiam.

Komentarz

• bobolino
                        Rider
                        • 2010
                        • 392

Zamieszczone przez Remark
                        Kolor jest parametrem pomocniczym , przy nie dużej dolewce zapewne tragedii nie będzie ale mieszanie / nie wymiana / obydwu płynów może skutkować co najmniej czkawką ...
                        Żadną czkawką.
                        Generalnie są dwa płyny do wspomagania - czerwony i zielony.
                        Czerwony to popularny ATF II, a zielony to ten Volksavenowski.
                        Skład tych płynów niczym się nie różni, oprócz barwnika, także czkawkę można dostać jedynie w wypadku spożycia jednego z nich.
                        Jedyne ryzyko zmieszania tych płynów jest takie, że uzyskamy kolor sraczkowaty.

Komentarz

• Octan
                          Rider
                          • 2006
                          • 653

Zamieszczone przez bobolino
                          Skład tych płynów niczym się nie różni, oprócz barwnika, także czkawkę można dostać jedynie w wypadku spożycia jednego z nich
                          Zapewne tak jest, bo ja jeździłem na zielonym a po regeneracji maglownicy w warsztacie naleli mi czerwonego. Mija już rok i wszystko jest OK.

Komentarz

Pracuję...