Nowy Suzuki Swift tak samo wygląda !! :szeroki_usmiech
Wymiana mieszka w Octavii I
Zwiń
X
-
Wymiana mieszka w Octavii I
Mam zamiar wymienić mieszek drążka zmiany biegów. Najpierw wyszukałem opisy na forum, ale są one dość ogólne. Wyciągnąłem ramkę mieszka , mieszek do góry, no i zobaczyłem tam na tych plastikach taki dziwnie zagięty pierścień metalowy. Nie mam pojęcia jak go poluzować (bo to chyba o niego chodzi),żadnej śróbki czy tam czegoś podobnego. No i potem jak to złożyć do kupy, żeby było jak trzeba. Może ktoś to już wymieniał, jeśli tak, to proszę o w miarę jak najbardziej dokładny opis czynności. Pytam bo nie chcę czegoś spieprzyć.
MARCUS
-
-
ten dziwny pierścień, to nic innego jak opaska zaciskowa. Raczej nie uda ci się jej tak rozgiąć, żeby ją ponownie zamontować. Tak więc na bezczelnego: urwać , udrzeć, zdemolować :twisted: .
Jak widzę N. Dęba - to u Radka pewnie kupisz tego typu opaski zaciskowe.
Chyba jutro będę przejazdem przez N.Dębę, więc jak sobie nie poradzisz, to na helpliście masz mój nr kom.- jakby co to dzwońZenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Gliwin
Jezeli moge cos pomuc to napisze o moich doswiadczeniach (raz wymieniana galka z mieszkiem)
Wymienilem galke z mieszkiem na taka z Octy II i po pierwsze mieszek do jedynki jest troche za krutki (trzeba go przyklejac do ramki na samym brzegu bo inaczej przy wrzucaniu biegow do tylu ciagnie ramke do gory) a co do opaski zaciskowej udalo mi sie rozgiac ja i ponownie zacisnac bez wymiany (przy pomocy srubokreta i kombinerek). Pozdrawiam
Komentarz
-
ta opaska jst w sumie niipotrzbna , osobiście zakładałem równerz od OII I ZROłEM TO BEZ OPASKI A KLEIłEM KLEJEM Z OBI jakiejś takiej firmy patex lyb coś w tym rodzaju ,m ała żółta tubka , klej po rancie górną część / od strony deski rozdz./ bo trochę krótko jak pisał gliwinO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Gliwin
Ja przykleiłem klejem w sprayu firmy 3M-trzyma bardzo mocno-ale myślę że tak jak napisał leszekmw można zastosować wiele klejów dostępnych w castoramach, obich itp. które w opisie będą wspominać coś w rodzaju "skleja wszystko z wszystkim". Jeszcze raz przypominam o uprzednim przymierzeniu mieszka do ramki i sprawdzeniu jak chodzą biegi oraz czy ramka przy wrzuceniu 2 i 4 biegu nie unosi się do góry. Pozdrawiam
Komentarz
-
Zamieszczone przez CastawayOpaskę można zstosować inną ..taką skręcaną albo wcale gałka nie wyskoczy.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
lec
u mnie rowniez trzyma bez opaski. Bo jej rozgieciu nie nadawala sie do powtornego uzycia. Jednakze moze tak byc ze okaze sie niezbedna, wymienialem jakis czas u kolegi w O1 i mial jakis inny te "kijaszek" od biegow i u niego po zalozeniu glowka byla luzna a u mnie np nie.
Komentarz
-
Gliwin
Prawdopodobnie mial O1 z rocznika 98/99 a tam wystepowaly drazki ciensze o dwa mm.
Co do mocowania mieszka do ramki to bez wzgledu na to czy bedzie to klej czy zszywki zawsze istnieje ryzyko ze bedzie on ciagnol ramke do gory przy wrzucaniu biegow do tylu. Pozdrawiam
Komentarz
-
Teraz rozwiązanie hardcore czyli The Last Stage jakie ja zastosowałem u siebie :szeroki_usmiech
Prujemy skórę z zakupionego mieszka i gałki od OII.
Uwalniamy gałkę.
Demontujemy samą gałkę od OI.
Dokonujemy ponownegeo montażu i proszę bardzo:
Oryginalka skajka jest równie efektowna i bardzo ładnie się komponuje.
Klejenie na styk, niszczenie ramki IMHO nie ma sensu.
Całość i tak robicie tylko po to, aby mieć gałeczkę, bo ta skórka zakupiona z gałką to i tak do najlepszych nie należy.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
myślałem o przełożeniu samej gałki jak radzicie. Ale raz że ten skaj to badziewie jakieś, a dwa to szwy mieszka ni jak się nie zgadzają (nie schodzą) ze szwami na gałce
A więc po weekendzie zabieram się za demolkę ori mieszka od ramki i kleję mieszek OII do ramki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Sopel
Octavia Combi TDI
Komentarz
-
-
Gliwin
Przyznam się że sam zastanawiałem się jak by to mogło wyglądać: gałka od OII i mieszek z OI. (nie przyglądałem się takiemu połączeniu a orginalną gałkę sprzedałem na allegro z mieszkiem). Teraz widzę ze zdania są podzielone. Co do mojego mieszka to niestety mimo nasączania go roztworem wody z czymś (dostałem od znajomego garbaża) to nie pomogło i mieszek wciąż był za krutki.
Komentarz
-
zamiast sie zastanawiac poszukalbys :P ===Tommy=== tak zrobil i na moj gust wyglada calkiem fajnie, na tej stronie sa fotki http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...i&start=15#top:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
Gliwin
Dzieki za rade ale fotki to nie to samo co live. Chodzi o kolor mieszka i galki i ogólne wrażenie na żywo
Komentarz
-
Właśnie po weekendzie ma "przyjść" moja gałka z mieszkiem... Skłaniam się jednak do teorii =Tomy= - przekładam TYLKO gałkę bo uważam,że mieszek jest O.K.
Dla zwykłej,życiowej asekuracji mieszek "dodatkowy" - pozostawię na "wszelki słuczaj"...;-)
Pozdrawiam - Nastar
P.S. Jak pomyślę,że miałoby mi się coś "naciągać , naprężać" przy zapinaniu 2 czy 4 to mnie krew się gotuje już teraz... TYLKO SAMA GAŁA !!!!Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)
Komentarz
-
-
Artur
a tak z ciekawosci - czy ktos z was zmienial galeczke na inna, nie ta z OII? moze sa jakies inne ciekawe opcje bo mi szczerze nie bardzo sie podoba ta oryginalna z OI
Komentarz
-
zakupiłem takowy mieszek : http://allegro.pl/skoda-octavia-i-mi...538854043.html jednak nie widzę szans zamontowania tego ustrojstwa sprułem założyłem u nie ma to wyglądu jest z za grubej skóry oryginał wkładam i zdejmuje bez problemu a to badziewie chałturą zalatuje po montażu ........
Komentarz
-
Komentarz