Wymiana mieszka w Octavii I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

Nowy Suzuki Swift tak samo wygląda !! :szeroki_usmiech
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

Mam zamiar wymienić mieszek drążka zmiany biegów. Najpierw wyszukałem opisy na forum, ale są one dość ogólne. Wyciągnąłem ramkę mieszka , mieszek do góry, no i zobaczyłem tam na tych plastikach taki dziwnie zagięty pierścień metalowy. Nie mam pojęcia jak go poluzować (bo to chyba o niego chodzi),żadnej śróbki czy tam czegoś podobnego. No i potem jak to złożyć do kupy, żeby było jak trzeba. Może ktoś to już wymieniał, jeśli tak, to proszę o w miarę jak najbardziej dokładny opis czynności. Pytam bo nie chcę czegoś spieprzyć.

MARCUS

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

ten dziwny pierścień, to nic innego jak opaska zaciskowa. Raczej nie uda ci się jej tak rozgiąć, żeby ją ponownie zamontować. Tak więc na bezczelnego: urwać , udrzeć, zdemolować :twisted: .
      Jak widzę N. Dęba - to u Radka pewnie kupisz tego typu opaski zaciskowe.
      Chyba jutro będę przejazdem przez N.Dębę, więc jak sobie nie poradzisz, to na helpliście masz mój nr kom.- jakby co to dzwoń
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• MARCUS
        Ambiente
        • 2005
        • 230

Dzięki huwe - tak też podejrzewałem że tą opaskę trzeba zniszczyć, ale nie wiedziałem czy moje podejrzenia są słuszne no i co dalej. Teraz przynajmnij wiem mniej więcej co i jak. Jutro zajadę do Radka po opaskę i po otrzymaniu mieszka (przyjdzie pocztą) "pobawię" się z tym cackiem.

Komentarz

Jezeli moge cos pomuc to napisze o moich doswiadczeniach (raz wymieniana galka z mieszkiem)
          Wymienilem galke z mieszkiem na taka z Octy II i po pierwsze mieszek do jedynki jest troche za krutki (trzeba go przyklejac do ramki na samym brzegu bo inaczej przy wrzucaniu biegow do tylu ciagnie ramke do gory) a co do opaski zaciskowej udalo mi sie rozgiac ja i ponownie zacisnac bez wymiany (przy pomocy srubokreta i kombinerek). Pozdrawiam

Komentarz

• sopel
            Classic
            • 2006
            • 31

Czym przyklejałeś skórę do ramki ?
            W O1 jest to zgrzane, a w OII jest na zszywki.
            Sopel

Octavia Combi TDI

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

ta opaska jst w sumie niipotrzbna , osobiście zakładałem równerz od OII I ZROłEM TO BEZ OPASKI A KLEIłEM KLEJEM Z OBI jakiejś takiej firmy patex lyb coś w tym rodzaju ,m ała żółta tubka , klej po rancie górną część / od strony deski rozdz./ bo trochę krótko jak pisał gliwin
              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Ja przykleiłem klejem w sprayu firmy 3M-trzyma bardzo mocno-ale myślę że tak jak napisał leszekmw można zastosować wiele klejów dostępnych w castoramach, obich itp. które w opisie będą wspominać coś w rodzaju "skleja wszystko z wszystkim". Jeszcze raz przypominam o uprzednim przymierzeniu mieszka do ramki i sprawdzeniu jak chodzą biegi oraz czy ramka przy wrzuceniu 2 i 4 biegu nie unosi się do góry. Pozdrawiam

Komentarz

• Castaway
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 125

Opaskę można zstosować inną ..taką skręcaną albo wcale :? gałka nie wyskoczy. Co do mieszka to IMHO nie ma bata ...tylko zszywki tapicerskie.
                  POzdro - Pit

Komentarz

• RomanS
                    Elegance
                    • 2004
                    • 804

Zamieszczone przez Castaway
                    Opaskę można zstosować inną ..taką skręcaną albo wcale gałka nie wyskoczy.
                    Też tak myślałem, ale okazało się, że wyskoczyła. A jak raz wyskoczyła, to potem już coraz częściej. Tak, że opaska okazała się konieczna. Użyłem tej samej, jako że pierwotnie potraktowałem ją delikatnie :wink:
                    Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

u mnie rowniez trzyma bez opaski. Bo jej rozgieciu nie nadawala sie do powtornego uzycia. Jednakze moze tak byc ze okaze sie niezbedna, wymienialem jakis czas u kolegi w O1 i mial jakis inny te "kijaszek" od biegow i u niego po zalozeniu glowka byla luzna a u mnie np nie.

Komentarz

Prawdopodobnie mial O1 z rocznika 98/99 a tam wystepowaly drazki ciensze o dwa mm.
                        Co do mocowania mieszka do ramki to bez wzgledu na to czy bedzie to klej czy zszywki zawsze istnieje ryzyko ze bedzie on ciagnol ramke do gory przy wrzucaniu biegow do tylu. Pozdrawiam

Komentarz

• sopel
                          Classic
                          • 2006
                          • 31

mierzyłem mieszek do starej ramki przy wrzuceniu biegów 2 i 4. Faktycznie skóry na styk, jak przykleję po rancie. Nie wiem jak to będzie wyglądało (widoczna końcówka skóry) ale mam nadzieję że skóra z czasem naciągnie się ...

Czy się mylę ?
                          Sopel

Octavia Combi TDI

Komentarz

• ===Tomy===
                            Rider
                            • 2006
                            • 552

Teraz rozwiązanie hardcore czyli The Last Stage jakie ja zastosowałem u siebie :szeroki_usmiech

Prujemy skórę z zakupionego mieszka i gałki od OII.
                            Uwalniamy gałkę.
                            Demontujemy samą gałkę od OI.
                            Dokonujemy ponownegeo montażu i proszę bardzo:

Oryginalka skajka jest równie efektowna i bardzo ładnie się komponuje.
                            Klejenie na styk, niszczenie ramki IMHO nie ma sensu.
                            Całość i tak robicie tylko po to, aby mieć gałeczkę, bo ta skórka zakupiona z gałką to i tak do najlepszych nie należy.
                            Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
                            Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
                            Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Arti23
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 892
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ja kleiłem na SuperGlue i już rok trzyma fakt na początku na 2 i 4 skóra się lekko naciągała ale z czasem coraz mniej, teraz jest już ok.

pierścienia zaciskowego nie zakładałem i gałka się trzyma, ani razu nawet nie drgnęła
                              Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• sopel
                                Classic
                                • 2006
                                • 31

myślałem o przełożeniu samej gałki jak radzicie. Ale raz że ten skaj to badziewie jakieś, a dwa to szwy mieszka ni jak się nie zgadzają (nie schodzą) ze szwami na gałce

A więc po weekendzie zabieram się za demolkę ori mieszka od ramki i kleję mieszek OII do ramki. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
                                Sopel

Octavia Combi TDI

Komentarz

Przyznam się że sam zastanawiałem się jak by to mogło wyglądać: gałka od OII i mieszek z OI. (nie przyglądałem się takiemu połączeniu a orginalną gałkę sprzedałem na allegro z mieszkiem). Teraz widzę ze zdania są podzielone. Co do mojego mieszka to niestety mimo nasączania go roztworem wody z czymś (dostałem od znajomego garbaża) to nie pomogło i mieszek wciąż był za krutki.

Komentarz

• Pulse
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 461

zamiast sie zastanawiac poszukalbys :P ===Tommy=== tak zrobil i na moj gust wyglada calkiem fajnie, na tej stronie sa fotki http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...i&start=15#top
                                    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

Dzieki za rade ale fotki to nie to samo co live. Chodzi o kolor mieszka i galki i ogólne wrażenie na żywo

Komentarz

• Nastar
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 460

Właśnie po weekendzie ma "przyjść" moja gałka z mieszkiem... Skłaniam się jednak do teorii =Tomy= - przekładam TYLKO gałkę bo uważam,że mieszek jest O.K.
                                        Dla zwykłej,życiowej asekuracji mieszek "dodatkowy" - pozostawię na "wszelki słuczaj"...;-)

Pozdrawiam - Nastar
                                        P.S. Jak pomyślę,że miałoby mi się coś "naciągać , naprężać" przy zapinaniu 2 czy 4 to mnie krew się gotuje już teraz... TYLKO SAMA GAŁA !!!!
                                        Wałcz - Poznań -Wrocław - miasta partnerskie :-)

Komentarz

a tak z ciekawosci - czy ktos z was zmienial galeczke na inna, nie ta z OII? moze sa jakies inne ciekawe opcje bo mi szczerze nie bardzo sie podoba ta oryginalna z OI

Komentarz

• Arti23
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 892
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Nastar, wstrzymaj się z pruciem biegałki do naszego spotkania, pokażę ci jak to u mnie wygląda ewentualnie powiem jak zrobić żeby było OK
                                            Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• Marcello01
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 491
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AGP 1.9 SDI 68 KM

a co z gałką ją się zdejmuje bez problemu czy jakieś sposoby są ??
                                              https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• RomanS
                                                Elegance
                                                • 2004
                                                • 804

Zamieszczone przez Marcello01
                                                a co z gałką ją się zdejmuje bez problemu czy jakieś sposoby są ??
                                                Pod mieszkiem jest opaska zaciskowa, luzujesz ją lub rozpinasz i ściągasz gałkę ruchem ku górze
                                                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Marcello01
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 491
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • AGP 1.9 SDI 68 KM

zakupiłem takowy mieszek : http://allegro.pl/skoda-octavia-i-mi...538854043.html jednak nie widzę szans zamontowania tego ustrojstwa sprułem założyłem u nie ma to wyglądu jest z za grubej skóry oryginał wkładam i zdejmuje bez problemu a to badziewie chałturą zalatuje po montażu ........
                                                  https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

Pracuję...