[Sprzegło+2m] Sachs czy LUK

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej84
    Classic
    • 2013
    • 2

Seed - byłeś i widziałeś że wiesz?

Ja kupiłem Millersa, bo nie było AMSa - tylko idiota by mi sprzedawał tańszy olej jak byłem gotowy płacić bez mrugnięcia o 40% więcej za inny.
    I wiesz co? Millers nie jest zły, jednak AMS był lepszy (oczywiście wrażenia subiektywne, niczego do Blackstone nie wysyłałem).
    Jeśli AMS będzie teraz w cenie ~180PLN to nawet nie spojrzę na żaden inny olej. Nie jest to kwestia "marketingu", tylko własnej oceny zachowania silnika przez 16k km na AMSie w porównaniu do Castrola Edge (porażka), Motula X-Cess 8100 (nawet OK), Fuchs Titan GT1 (do 10k km max - później gorzej) a teraz Millers XFD. Porównując subiektywnie - AMS wypadł najlepiej. Przegrywał tylko w kategorii ceny. Jako że robię Skodzie tylko 3 wymiany oleju w roku kwestia kosztów za olej jest też istotna. Gdybym robił jedną - nawet bym nie myślał o czymkolwiek innym oleju, teraz ma się to zmienić i czekam też z niecierpliwością na ten pierwszy transport i jakie teraz będą ceny.

Oczywiście każdy ma swój rozum i zaleje co mu odpowiada.
  • stepniak.p
    Classic
    • 2011
    • 2

Witam!

Prawdopodobnie będę wymieniał 2m + sprzęgło + docisk + łożysko....

Gdzieś kiedyś na forum wyczytałem że 2-masy SACHS`a są lepsze i więcej wytrzymują....czy to prawda ?

Czy lepiej ściągnąć skrzynie, zobaczyć jakiej firmy jest założony seryjny i taki sam kupić ? :wink:

Pozdrawiam :wink:
    Volkswagen Golf V
    1.9 TDI (PD) (BRU) 90KM
    ...i nie taki już trendline.... :P

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

Re: [Sprzegło+2m] Sachs czy LUK

Zamieszczone przez stepniak.p
      Witam!

Prawdopodobnie będę wymieniał 2m + sprzęgło + docisk + łożysko....

Gdzieś kiedyś na forum wyczytałem że 2-masy SACHS`a są lepsze i więcej wytrzymują....czy to prawda ?

Czy lepiej ściągnąć skrzynie, zobaczyć jakiej firmy jest założony seryjny i taki sam kupić ? :wink:

Pozdrawiam :wink:
      ja mam sachsa seryjnego i wytrzymuje moment ponad 440Nm juz od około 40kkm
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• miguello
        RS
        • 2008
        • 1849

Oryginalnie montowany jest Sachs podobno. Ja zakupiłem komplet LUKa i mechanik mówił że różnił się on wielkością od seryjnego kompletu, co niezmienia sprawy że sprzęgło pasowało i działa najnormalniej w świecie, poprostu LUK ma jakąś delikatnie inna konstrukcję ale pasuje

Komentarz

• beaviso
          Elegance
          • 2010
          • 767
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak kupowałem do Vectry, to w oryginalnym pudełku Sachsa zawierającym komplet: docisk, tarczę sprzęgła i łożysko były części sygnowane jednocześnie przez Sachsa i LUK-a. Nie pamiętam na 100%, ale dwumasa chyba również miała cechy LUK, a przyszła w pudełku Sachs

M.
          666 4U

Komentarz

• fryta1979
            Ambiente
            • 2010
            • 188

Hej

ja w zeszłym tyg założyłem cały komplet, tu masz linkę do tematu:

Komentarz

• natash
              RS
              • 2011
              • 2599

No to jak jest LUK czy SACHS?

Dostałem informację, że dopiero po demontażu można określić co montowała fabryka, VIN nic nie daje...

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

natash, pasuje jedno i drugie
                w pudelku Sachsa czesto znajdujesz LUK'a i odwrotnie
                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• natash
                  RS
                  • 2011
                  • 2599

Znalazłem informację że X na końcu w numerze części oznacza regenerację, ktoś może potwierdzić?

Komentarz

• Nexus6
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 4847
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez natash
                    Znalazłem informację że X na końcu w numerze części oznacza regenerację, ktoś może potwierdzić?
                    potwierdzam :diabelski_usmiech
                    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• natash
                      RS
                      • 2011
                      • 2599

No dobra to jest jakaś diametralna różnica między LUK i SACHS, czy brać co tańsze?

Komentarz

• karuzel
                        Ambiente
                        • 2011
                        • 210

najprawdopodobniej jedna linia produkcyjna także wszystko jedno co się kupuje.

Komentarz

• sebastian7905
                          RS
                          • 2009
                          • 3580
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez karuzel
                          najprawdopodobniej jedna linia produkcyjna także wszystko jedno co się kupuje.
                          Nie do końca się zgadzam.

A teraz co do sprzęgieł ,fabrycznie montowano i LUK i SACHS zależy jaka fabryka nadążała z dostawą gdyż cała grupa VAG ma podpisane umowę z tymi dwoma firmami. Teraz nie wydaje mi się aby LUK był gorszy od SACHSA chociażby porównując cenę średnio LUK jest droższy o 200-400 zł oczywiście mowa o kpl.
                          zresztą nie polecam kompletowania 2-msy ze sprzęgłem dwóch różnych firm.
                          Co do wymiany ,to wymienić powinniśmy cały kpl. , np. u naszych zachodnich sąsiadów żaden warsztat, ani serwis nie kupuje tych części osobno (wiem coś na ten temat bo mam tam wuja ,który pracuje w dużej firmie rozprowadzającej części samochodowe po całym świecie, również do polskich hurtowni i sieci ASO)
                          Jakby kto pytał czy tam jest taniej ,otóż nie . Nie wiedzieć czemu tak jest popytałem i dowiedziałem sie że dużo niemieckich warsztatów zakupuje te części w polsce :shock: :roll:

[ Dodano: Sro 14 Mar, 12 06:12 ]
                          A ha jeszcze jedno wydaje mi się ,że po winie jest możliwość sprawdzenia zamontowanej części u mnie tak było, że kiedy zbliżała się ta nieszczęsna naprawa to pojechałem do kolegi ,który pracuje w jakiejś tam stacji kontroli pojazdów i po VIN-ie sprawdził mi że mam LUK-a i miał rację, ale ja założyłem SACHS oczywiście kpl.
                          Sebastian
                          Dyskusja z idiotą jest jak zapasy ze świnią w błocie ,po pewnym czasie zauważasz ,ze świni się to podoba
                          Jest Passat B7 Highline by sebastian7905
                          Była Black ELEGANCE by sebastian7905
                          Wczasy nad morzem - klik

Komentarz

Pracuję...