[O2] Działanie ABS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gambolo
    Classic
    • 2012
    • 12

[O2] Działanie ABS

co jakis czas uzywam, ale czy co daja to chyba trzeba by wtryski wyciagnac i porownac, nie wiem czy odczujesz cos podczas samej jazdy. W kazdym razie nic zlego tez sie nie dzieje, wiec pozostaje wierzyc.
  • nobody
    Ambiente
    • 2011
    • 119

[O2] Działanie ABS

Mam do Was pytanie o efekty towarzyszące działaniu ABS. Nie jeździłem do tej pory nigdy autem z takim systemem, więc kompletnie się nie znam. Ostatnio w szkodniku musiałem mocno depnąć na hamulec przed światłami, bo jechałem centralnie w ... kufer poprzednikowi, i wtedy z okolicy prawego koła usłyszałem bardzo głośne, choć krótkotrwałe terkotanie? To mógł być właśnie ABS?

Komentarz

• t271828
      Elegance
      • 2008
      • 928

Re: Działanie ABS

Zamieszczone przez nobody
      Mam do Was pytanie o efekty towarzyszące działaniu ABS. Nie jeździłem do tej pory nigdy autem z takim systemem, więc kompletnie się nie znam. Ostatnio w szkodniku musiałem mocno depnąć na hamulec przed światłami, bo jechałem centralnie w ... kufer poprzednikowi, i wtedy z okolicy prawego koła usłyszałem bardzo głośne, choć krótkotrwałe terkotanie? To mógł być właśnie ABS?
      Dzialanie ABS-u powinienes czuc na pedale hamulca a nie tylko slyszec

Komentarz

• nobody
        Ambiente
        • 2011
        • 119

Zamieszczone przez t271828
        Dzialanie ABS-u powinienes czuc na pedale hamulca a nie tylko slyszec
        Nie jestem właśnie pewny - to był nowy dźwięk i chyba nie zwróciłem uwagę na to co się działo z pedałem hamulca...

Komentarz

• t271828
          Elegance
          • 2008
          • 928

Nie jestem właśnie pewny - to był nowy dźwięk i chyba nie zwróciłem uwagę na to co się działo z pedałem hamulca...
          To wyprobuj na pustej i szerokiej drodze (albo najlepiej jakims placu) takie
          awaryjne hamowanie. Przy okazji mozesz wyrobic sobie cenny odruch mocnego naciskania
          pedalu - w samochodach bez ABS-u zawsze hamuje sie z wyczuciem zeby nie wpasc w poslizg, jadac samochodem wyposazonym w ABS jest to duzy blad.

Komentarz

• nobody
            Ambiente
            • 2011
            • 119

awaryjne hamowanie. Przy okazji mozesz wyrobic sobie cenny odruch mocnego naciskania
            pedalu - w samochodach bez ABS-u zawsze hamuje sie z wyczuciem zeby nie wpasc w poslizg, jadac samochodem wyposazonym w ABS jest to duzy blad.
            Doczytałem, że rzeczywiście z koła słychać klekot, jakby coś się zepsuło. No cóż, jeździłem malutkim autkiem, w którym wszystko było prosto. Faktycznie przed zimą lepiej sprawdzić co się dzieje, bo jest faktem, że zgłupiałem na moment, sądziłem, że coś się uszkodziło w kole.

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Doczytałem, że rzeczywiście z koła słychać klekot, jakby coś się zepsuło. No cóż, jeździłem malutkim autkiem, w którym wszystko było prosto. Faktycznie przed zimą lepiej sprawdzić co się dzieje, bo jest faktem, że zgłupiałem na moment, sądziłem, że coś się uszkodziło w kole.
              I pamiętaj - przy hamowaniu z ABS-em w sytuacjach awaryjnych hamulec zawsze w podłogę. Wtedy masz największą skuteczność hamowania . Pomijam oczywiście podłoże typu lód na przykład. Odgłosy typu np chrobotanie to objaw działania ABS-u.
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

Pracuję...