Dziwne odgołsy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

Dziwne odgołsy

Zamieszczone przez miecz
    Sorry za lamerskie pytanie, ale chciałbym sobie wyjaśnić i poukładać w głowie: czy zapodanie takiego moda w aucie na gwarncji jest wykrywalne przez serwis?
    jest wykrywalne, co wiecej, mimo ze zostanie wgrana seria, "grzebanie" bedzie widoczne

Zamieszczone przez miecz
    Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najbezpieczniej "poczekać aż skończy się gwarancja".
    no ale na to trzeba byc juz masochistą :diabelski_usmiech
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

Dziwne odgołsy

Coś się dzieje tylko nie wiem co. Najpierw tak na początku maja było słychać takie coś jakby obcieranie paska, ale poruszanie rolką napinacza paska wielo rowkowego powodowało zaniknięcie tego odgłosu. W połowie maja wymieniłem pasek na nowy. Aż tu w połowie sierpnia znowu coś podobnego dało się słyszeć tuż po uruchomieniu zimnego silnika ,tylko tym razem ruszanie rolką nic nie dawało. Odgłos ten wyciszał się, by w końcu po paru minutach zniknąć. Aż tu dzisiaj po powrocie z trasy (silnik dobrze rozgrzany) zauważyłem że zmienił się dźwięk.
    Teraz słychać takie miarowe szuap-szuap, trochę to przypomina pralkę automatyczną w czasie prania. Dźwięki te wydają się słyszeć z okolicy tyłu silnika – jakby poniżej pompy wodnej – jakby w obudowie rozrządu, sąsiad zaś twierdzi że to od rolki napinacza paska wielo rowkowego. Podjechałem do paru znajomych „macherów”, którzy po obsłuchaniu (nie mieli czasu na grzebanie – późna pora) stwierdzili:
    a) wymienić rozrząd (zmieniałem 4000km temu)
    b) wymienić pompę wodną
    c) wymienić napinacz paska wielo rowkowego
    Co „fachowiec” to inna diagnoza.

MARCUS
    1,6 AEE 55kW(75KM)

Komentarz

• huwe
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2005
      • 976

na dobry początek zdej pasek wielorowkowy i odpal silnik na chwilę. Przynajmniej wyeliminujesz jedną z możliwości powstawania dźwięków. jak przestanie: napinacz paska. jak dalej " śląpi" - pewnie coś z rozrządem " rolki napinaczy, albo pompa wody>
      wymieniałeś sam pasek rozrządu, czy razem z rolkami?
      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

• MARCUS
        Ambiente
        • 2005
        • 230

Wymieniłem pasek (założony firmy "Contitech"), oraz napinacz (założony firmy "Ruville"), chociaż poprzedni był jeszcze dobry - a było to na początku tego roku. Nie wymieniałem tylko pompy wody, chociaż przy wymianie rozrządu "macher" się o nią pytał.

Komentarz

było - tyle ze to benzyniak jak czytam z podpisu
          u mnie w dieslu był napinacz paska wielorowkowego do wymiany.
          rolka jest dobra, tylko sam napinacz siada, mozna z tym jeżdzić ale ja dziś jadę wymienić
          załatwiłem sobie cały napinacz za 200 zł z rolka firmy INA.
          aha, jak nie chcesz żeby szumiało to wez polej WD 40 na napinacz, nie na pasek i na jakiś czas zniknie.

Komentarz

• MARCUS
            Ambiente
            • 2005
            • 230

Oj szukałem ,szukałem, ale jak wyszukiwarka szuka każdego słowa oddzielnie to lektury nieraz jest na parę dni, a jak dasz aby szukała calego zdania to znowu wyświetli parę postów. Może kiepsko szukałem , ale szukałem. Dzięki za wskazówki. Właśnie zaraz przystępuję do "śledztwa".

Komentarz

bo to jest tak ze jak stukniesz napinacz paska wieloklinowego to przestaje, jak tak jest to na 100% to jest to, też naszukalęm sie , tyle że ja mam diesla.
              więc powodzenia.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Pocieszajace jest ze do 1.6 taki napinasz kosztuje okolo 100zl, a do TDI oficjalnie kolo 400 :lol:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Szkoda że nie wymieniłaś pompy bo to koszt ok 80 - 100 PLN a miłbys problem z głowy ja jak miałem AEE to po 90 tys wymieniłem Wszystko bo to bezsensu potem wracać do tematu i wogóle wieksze koszty. Raz a pożądnie i tyle. A w AEE pompa lubi sie rozsypać przy 120 tyś . Moja po 90 tys już miała malutenkie przecieki.
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• MARCUS
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 230

Wracam właśnie od samochodu. Po zapaleniu silnika, przez minutkę była cisza, ale po chwili znowu się zaczęło odzywać. Psiknąłem parę razy ("Double TT" - takie coś jak WD-40) w okolicach mocowania rolki i zrobiłem małe kółko po moim miasteczku. I efekt jest następujący: to szuap - szuap zmieniło się w takie sz... - sz... i to znacznie cichsze, już nie słyszę tego zza kierownicy przy otwartym oknie - jak było wczoraj. Żeby to dobrze słyszeć trzeba podnieść machę do góry.
                    A propo pompy to zwrócę na nią uwagę - jak rozpoznać te przecieki, bo wtedy będzie to dla mnie sygnał do wymiany.

Komentarz

a do TDI oficjalnie kolo 400 :lol:
                      INA 200 zł
                      Zamieszczone przez MARCUS
                      efekt jest następujący: to szuap - szuap zmieniło się w takie sz... - sz... i to znacznie cichsze, już nie słyszę tego zza kierownicy przy otwartym oknie - jak było wczoraj.
                      wez wymień na nowy i zapomnisz o ty mna kolejne ileś tysięcy.

Komentarz

• DGW
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 2330

Zamieszczone przez Sigma_74
                        w sklepie oryginał 250 zł
                        INA 200 zł
                        A oryginał to jakiej firmy bo INA też jest wkładana na pierwszy montaż więc to też oryginał :P :wink:

MARCUS, kolega huwe dobrze Ci doradził. Na początku zdejmij pasek wielorowkowy i odpal silnik. Wyeliminuj jedno lub potwierdź na 100%
                        Spokojnego obsłuchiwania
                        NFPNorth-West
                        2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                        WARSZTAT www.dsize.pl
                        ->
                        CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                        spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                          więc to też oryginał
                          masz racje
                          tylko róznica taka ze na oryginale są numery, a na zaminniku INA nie ma

Komentarz

• ZYBI68
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 697
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

witam w serwisie twierdza ze pompe wodna zmienia sie co 2-ga wymiane rozrzadu ale znam przypadki o zatarciu pompy zaraz po wymianie paska i wcale nie musi cieknac . Jak jest podtarta to beda slady na pasku nie ma co skapic jak to masz zaplacisz ponownie za wymiane pasek i rolki oczywiscie pompe tez nie zakladaj ponownie tych samych rolek a serwis posiada pompy po regeneracji sa one dobre i oczywiscie sporo tansze
                            Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Arti23
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 892
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez MARCUS
                              I efekt jest następujący: to szuap - szuap zmieniło się w takie sz... - sz... i to znacznie cichsze, już nie słyszę tego zza kierownicy przy otwartym oknie - jak było wczoraj
                              no i wiadomo gdziebył pies pogrzebany, wymień rolke napinacza, łożysko ci siadło

jak psiknąłeć tym niby WD40 wypłukałeś resztkę smaru z napinacza i teraz łożysko pewnie lata na sucho stąd ten szum
                              Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• RomanS
                                Elegance
                                • 2004
                                • 804

Zamieszczone przez Arti23
                                no i wiadomo gdziebył pies pogrzebany, wymień rolke napinacza, łożysko ci siadło
                                Tyle, że rolka nie wystepuje jako część zamienna, wymienia się cały napinacz (chociaż poza tą rolką to nic się nie zużywa ! - poza obudową i sprężyną wewnątrz nic innego nie ma ).

[ Dodano: Sro 23 Sie, 06 15:49 ]
                                Zamieszczone przez Sigma_74
                                Cytat:
                                a do TDI oficjalnie kolo 400
                                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

a ja jak szukałem to w GALU we Wrocku i było po 350 zł polskich

Komentarz

• MARCUS
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 230

Zrobiłem jak radzono zdjąłem pasek wieloklinowy i uruchomiłem silnik - no i cisza. W pobliskim sklepiku z częściami znalazłem samą rolkę (firmy "Ruville") w cenie 67 zł, tylko że plastikową (mam metalową), a że nie byłem pewien co do zgodności wymiarowej - na razie nie brałem.
                                    Zdjąłem rolkę (wymiarowo się zgadząła z tą w sklepie), ale pobieżne oględziny wskazywały by na to że jest dobra, bo obraca się lekko i cichutko. Czyżby to był sam napinacz winny? Napinacz w serwisie (MKT Servce - Mielec) kosztuje 240 zł , ale trzeba zamówić bo na razie nie mają. Jutro więc wyruszę po okolicznych sklepach na poszukiwania całego napinacza.

Komentarz

• huwe
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 976

MARCUS, a uderz do Waloru w Kolbuszowej - obok FINN- u. czasami mogą mieć na stanie w dobrych pieniądzach.
                                      Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc

Komentarz

Marcus podaj namiary silnika powiem co i za ile moge miec

Komentarz

• MARCUS
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 230

Dzięki huwe !
                                          Zadzwoniłem przed chwilą do Waloru w Kolbuszowej i na jutro będę miał oryginał - czyli napinacz z rolką za 145 zl brutto.

Zastanawiałem się nad kupnem samej rolki, ale jeśli to sama rolka jest winowajcą, to dlaczego milknie nawet na parę dni po ruszeni napinacza. I dlatego chyba - dla wszelkiej pewności , żeby czasem nie przechytrzyć założę całość .

Pozdr...
                                          MARCUS

Komentarz

no i rozwiazalismy kolejny problem ..

Komentarz

Pracuję...