[O1] jazda na oleju spożywczym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Xatuw54
    Classic
    • 2011
    • 9

A nie dało się tego niutona bardziej płasko poprowadzić ? Niech by było ciut mniej ale równiej IMO... :roll:
  • Judykator
    Classic
    • 2010
    • 25

Nie wiem czy już było ale spytam.
    W nawiązaniu do:
    Litr „paliwa po wysmażeniu” kosztuje 1 zł – prawie sześć razy mniej niż oleju napędowego. Zobacz, jak bar stał się stacją benzynową, a olej

Czy Skoda Octavia 1.9 TDI (z roku 2003) pojedzie na jakimś oleju spożywczym ?? :P

Komentarz

• JanuszSz
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 2835
      • Superb II combi (3T5)

Z silnikem VP z pewnością pojedzie,ciekawe tylko jak długo wytrzyma.Do silnika PD nie polecam,pompki wysiądą bardzo szybko.
      Oczywiście rozważam czysto teoretycznie,bo sam nie zaryzykuję.
      Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• phoneman
        RS
        • 2008
        • 3374
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Tu macie test Auto Swiat

Tylko jest jedno malutkie ALE w Polsce wszystko co trafia do baku powinno być objęte akcyzą wiec ryzykujemy, że nas jaki krokodyl lub celnik zatrzyma i będą kłopoty związane z niezapłaconym podatkiem
        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• kazik4x4
          RS
          • 2008
          • 2728

Jazda na rzepakowym jest co najmniej po pięciokroć bez sensu.
          1. Bardzo osłabione osiągi
          2. Większe zuzycie - szlag trafia oszczedności
          3. Bardzo utrudnione a przy niższych temperaturach nawet niemożliwy rozruch silnika
          4. Częstsze wymiany filtra
          5. A co najsmieszniejsze jest tak samo NIELEGALNE jak jazda na opale.

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zamieszczone przez kazik4x4
            3. Bardzo utrudnione a przy niższych temperaturach nawet niemożliwy rozruch silnika
            Co do pierwszego to z opisów ludzi silnik wcale, aż tak nie słabnie. Co do drugiego, to chyba spalanie musiałoby wzrosnąć trzykrotnie żeby szlag trafił oszczędności. Z tego co ludzie piszą to max. 1l więcej. Oczywiście mowa o oleju przepracowanym.
            AGR 112KM, 232Nm
            Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• zebik1
              Drive
              • 2011
              • 85

Zamieszczone przez parasite
              Co do pierwszego to z opisów ludzi silnik wcale, aż tak nie słabnie. Co do drugiego, to chyba spalanie musiałoby wzrosnąć trzykrotnie żeby szlag trafił oszczędności. Z tego co ludzie piszą to max. 1l więcej. Oczywiście mowa o oleju przepracowanym.
              Jak Ci ie szkoda silnika to lej tam co chcesz przepracowany, słonecznikowy czy z pierwszego tłoczenia Stać na samochód to powinno być stać na ropę do niego.

Komentarz

• parasite
                L&K
                • 2011
                • 1368

Zamieszczone przez zebik1
                Jak Ci ie szkoda silnika to lej tam co chcesz przepracowany, słonecznikowy czy z pierwszego tłoczenia
                Czy ja napisałem, że wlewam?

Stać na samochód to powinno być stać na ropę do niego.
                Jasne, szczególnie właścicieli kilkunastoletnich aut. Niektórym ciężko pojąc, że nie dla wszystkich auto to fanaberia, tylko narzędzie pracy i każda oszczędność to jest dla nich większy zysk. Nie każdy lubi też puszczać pieniądze z dymem. Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć.
                AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• toomasz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 910
                  • Volkswagen
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jak was nie stac na tankowanie ON to najlepiej sprzedać auto, a nie katować olejem spożywczym

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Zamieszczone przez toomasz
                    Jak was nie stac na tankowanie ON to najlepiej sprzedać auto, a nie katować olejem spożywczym
                    Kolejny mądry się odezwał. :lol:
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• KilaN
                      Drive
                      • 2011
                      • 55

wolnossące diesle pojadą na wszystkim...udokumentowane...
                      Co do "okradania"państwa... żeby miał możliwość tankować lpg gdzieś nielegalnie to bez żadnych skrupułów bym to robił. Ceny są po wielokroć nieadekwatne do jakości towaru...w tym przypadku paliw.

Ktoś napisał o czystości paliw.... musze Cię zmartwić kolego...to co lejesz i nazwya się olejem napędowym oprócz kaloryczności niewiele się różni od rzeczonego olejju rzepakowego. Tajemnicą poliszynela DLA ZORIENTOWANYCH jest fakt, ze nasze paliwa są beznadziejne słabe...od benzyny, przez gaz i opałowe po olej napędowy...więc z tymi filtrami.... nie przesadzałbym.

Nie wiem jak pompowtryskiwacze będą się zachowywały przy rzepakowym, ale z popularną "oranżadą" dadzą sobie radę.

[ Dodano: Czw 29 Gru, 11 14:02 ]
                      Jak Ci ie szkoda silnika to lej tam co chcesz przepracowany, słonecznikowy czy z pierwszego tłoczenia
                      Czy ja napisałem, że wlewam?

Stać na samochód to powinno być stać na ropę do niego.
                      Jasne, szczególnie właścicieli kilkunastoletnich aut. Niektórym ciężko pojąc, że nie dla wszystkich auto to fanaberia, tylko narzędzie pracy i każda oszczędność to jest dla nich większy zysk. Nie każdy lubi też puszczać pieniądze z dymem. Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć.
                      piona...mamy to samo podejście.

[ Dodano: Czw 29 Gru, 11 14:04 ]
                      Uwielbiam ostatni punkt tego co wymieniłeś....
                      to samo od nowa

Komentarz

• wojtass
                        Rider
                        • 2007
                        • 473

witam troche i ja sie poprodukuje na w/w temat Otóz w dobie kryzysu i zaciskania pasa takze licze kazda zlotowke ale faktycznie jak kogos nie stac na w miare nowe auto, to po co kombinuje z jakims olejem rzepakowym. Niech sobie kupi kilkunaste auto i juz jak sie rozsypie mala strata kupi za pare stowek inne. Ja np widzialem na stacji LPG goscia który lał gaz do Porshe Cayenne :lol: To juz przegięcie Ja osobiscie kiedys wlewalem paliwa premium ale to tylko strata kasy nic nie dają i leje zwykly ON na markowych stacjach. inny temat ze te Nasze paliwa w porównaniu do zachodu, sa do d..y :diabelski_usmiech ale to temat rzeka ....

Komentarz

• KilaN
                          Drive
                          • 2011
                          • 55

moja skodzina ma nie wchrzaniać mnie w koszty...dlatego nie kupiłem Diesla, bo remonty może rzadsze niż w benzyniaku, ale jak coś pierdyknie to juz w tysiącach się liczy.
                          to samo od nowa

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć.
                            To co tu robisz ???? To jest forum miłośników Skody Octavii a nie ludzi którzy z przymusu jeżdżą samochodem, a gdyby nie to, że musza go mieć, to najchętniej by się go pozbyli. Naprawdę nie rozumiem ludzi którzy tu sie rejestują, a maja takie podejście do samochodów. Nie szkoda ci czasu na takie pierdoły ???
                            . A co najsmieszniejsze jest tak samo NIELEGALNE jak jazda na opale.
                            i to normalnym ludziom powinno wystarczyć za argument, aby tego nie robić
                            Za chwilę usłyszę, że w Niemczech/Francji czy gdziekolwiek indziej jest lepiej i taniej i panstwo nie okrada tak ludzi.
                            Tak, państwo nie okrada ludzi, bo ludzie nie okradaja państwa. No i tam ludzie wiedzą, że jak przepis mówi "nie wolno" to znaczy nie wolno, a nie - wolno, ale mogą zlapać i wtedy trzeba będzie zapłacić - jak myslą polacy.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• parasite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1368

Zamieszczone przez Big
                              Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć.
                              To co tu robisz ???? To jest forum miłośników Skody Octavii a nie ludzi którzy z przymusu jeżdżą samochodem, a gdyby nie to, że musza go mieć, to najchętniej by się go pozbyli. Naprawdę nie rozumiem ludzi którzy tu sie rejestują, a maja takie podejście do samochodów. Nie szkoda ci czasu na takie pierdoły ???
                              Hamuj się trochę koleś. Kim Ty jesteś, że wszystkich wyganiasz z tego forum? Najpierw jednego kolegę za to, że miał czelność pochwalić Golfa, teraz mnie za to, że auto jest mi potrzebne WYŁĄCZNIE do dojazdów do pracy.
                              Może jeszcze wywal kilkunastu innych użytkowników, którzy pisali, że mają już dość tego auta ze względu na sumy jakie w nie włożyli? Jeżdżę Skodą bo w okresie, w którym szukałem auta to był jedyny sensowny egzemplarz, a forum wydaje mi się, że służy do wymiany opinii i pomocy przy rozwiązywaniu problemów, ale może się mylę.
                              A jak się nie podoba to sobie załóż swój temat, w którym się będziesz tylko spuszczał nad swoją piękną, wypucowaną Octavką z zarąbistym silnikiem 1.6 i udowadniał swoją wyższość bo nie znieważyłeś jej LPG. żal

Zamieszczone przez Big
                              i to normalnym ludziom powinno wystarczyć za argument, aby tego nie robić
                              Za chwilę usłyszę, że w Niemczech/Francji czy gdziekolwiek indziej jest lepiej i taniej i panstwo nie okrada tak ludzi.
                              Tak, państwo nie okrada ludzi, bo ludzie nie okradaja państwa. No i tam ludzie wiedzą, że jak przepis mówi "nie wolno" to znaczy nie wolno, a nie - wolno, ale mogą zlapać i wtedy trzeba będzie zapłacić - jak myslą polacy.
                              Rozumie, że również nigdy Ci się nie zdarzyło przekroczyć prędkości, taki święty jesteś? Tłumaczenie z okradaniem państwa to sobie między bajki włóż.
                              AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Kim Ty jesteś
                                Twoim najgorszym koszmarem :diabelski_usmiech
                                A jak się nie podoba to sobie załóż swój temat
                                Jesli bede miał taką ochotę to to uczynie. Jak narazie jej nie mam :P

A tak wogóle to najpiew przemyśl to co piszesz, a potem miej pretensje do innych że wyciagaja z tego wnioski
                                Oto twoje słowa:
                                Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć
                                wiec po co ktoś kto mysli w ten sposób wchodzi i traci czas ma jakimkolwiek forum motoryzacyjnym ?? Albo pierniczysz głupoty w które sam nie wierzysz, albo po prostu nie rozumiesz tego co piszesz.

Rozumie, że również nigdy Ci się nie zdarzyło przekroczyć prędkości, taki święty jesteś? Tłumaczenie z okradaniem państwa to sobie między bajki włóż.
                                chyba jednak nie rozumiesz tego co piszesz
                                Czarny Elegance

Komentarz

• parasite
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1368

Zamieszczone przez Big
                                  Twoim najgorszym koszmarem
                                  Raczej nikim.

Zamieszczone przez Big
                                  Jesli bede miał taką ochotę to to uczynie. Jak narazie jej nie mam
                                  Jeśli będę miał ochotę to się tu będę logował i nic Ci do tego.

Zamieszczone przez Big
                                  A tak wogóle to najpiew p
                                  parasite napisał/a:
                                  z a potem miej pretensje do innych że wyciagaja z tego wnioski
                                  Oto twoje słowa:
                                  Ja bym się chętnie już pozbył auta, gdyby nie to, że muszę je mieć
                                  wiec po co ktoś kto mysli w ten sposób wchodzi i traci czas ma jakimkolwiek forum motoryzacyjnym ??
                                  Albo pierniczysz głupoty w które sam nie wierzysz, albo po prostu nie rozumiesz tego co piszesz.
                                  Hehe, chyba się uważasz za mądrzejszego niż jesteś. Wchodzę tu bo dbam o auto i chcę poczytać o olejach lub jak rozwiązać jakiś problem bo auto MUSI być zawsze sprawne. Jak tego nie rozumiesz to już nie moja wina.

Zamieszczone przez Big
                                  chyba jednak nie rozumiesz tego co piszesz
                                  No jak nie wolno to nie wolno, czy robisz jakieś wyjątki jak Ci się podoba? Oczywiście pewnie normalny człowiek nie okradał by państwa bo ty akurat nie masz takiej możliwości, ale jakby się trafiła to byś skorzystał nie? :twisted:
                                  AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

Raczej nikim.
                                    no mówię, ze twoim najgorszym koszmarem, co sam potwiedzasz
                                    Jeśli będę miał ochotę to się tu będę logował i nic Ci do tego.
                                    Ależ ja ci nie bronie się tu logować. Siedz tu i 24 godz na dobę. Pytam tylko co tu robisz skoro dla ciebie samochody moga nie istnieć ?? Tym co napisałeś potwierdziłeś właśnie moje słowa z postu powyżej - albo pierniczysz głupoty, albo nie rozumiesz tego co piszesz.
                                    No jak nie wolno to nie wolno, czy robisz jakieś wyjątki jak Ci się podoba?
                                    A gdzie ja napisałem o wyjątakch ??? czytaj chłopie, czytaj ze zrozumieniem !!
                                    Oczywiście pewnie normalny człowiek nie okradał by państwa bo ty akurat nie masz takiej możliwości, ale jakby się trafiła to byś skorzystał nie?
                                    Oj zdziwiłbyś sie gdybym ci napisał jakie mam mozliwości,. Tylko mam wpojone pewne zasady między innymi tą, że się NIE KRADNIE.
                                    Wolę umrzeć biedniejszy, ale z czystym sumieniem - wiem, że to dla ciebie nie do pojecia, ale sa jeszcze ludzie którzy na złodziejstwo mówią złodziejstwo, a nie zaradność.
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• parasite
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1368

Zamieszczone przez Big
                                      Ależ ja ci nie bronie się tu logować. Siedz tu i 24 godz na dobę. Pytam tylko co tu robisz skoro dla ciebie samochody moga nie istnieć ??
                                      A co Ty tu robisz skoro Cię paliwa alternatywne nie interesują? Dowartościować się chcesz swoimi wypocinami?

Zamieszczone przez Big
                                      Pytam tylko co tu robisz skoro dla ciebie samochody moga nie istnieć ?? Tym co napisałeś potwierdziłeś właśnie moje słowa z postu powyżej - albo pierniczysz głupoty, albo nie rozumiesz tego co piszesz.
                                      Ręce opadają. Ciekawe, gdzie ja napisałem, że dla mnie mogą nie istnieć? Napisałem tylko, że gdybym go nie potrzebowała to bym go sprzedał bo generuje mi tylko koszty. Wiem, że niektórzy muszą mieć auto za wszelką cenę, abo pokazać się sąsiadom. Mogę tylko współczuć.
                                      Zamieszczone przez Big
                                      Oj zdziwiłbyś sie gdybym ci napisał jakie mam mozliwości,. Tylko mam wpojone pewne zasady między innymi tą, że się NIE KRADANIE.
                                      Wolę umżec biedniejszy ale z czystym sumieniem - wiem że to dla ciebie nie do pojecia ale sa jeszcze ludzie którzy na złodziejstwo mówią złodziejstwo, a nie zaradność.
                                      Tak, wiem. Pewnie jesteś ekstra szychą stąd te skłonności do wyganiania wszystkich z forum.
                                      Faktycznie, jestem głupcem i złodziejem bo zawsze tankuję ropę z haraczem dla państwa. Ze się interesuję trochę paliwami alternatywnymi i produkcją biodiesla przez estryfikację oleju roślinnego to nie znaczy, że go wlewam do baku.
                                      I instalacje do jazdy na rzepaku można kupić głównie w Niemczech wiec o tych ich "jak nie wolno, to nie" to możesz dzieciom opowiadać.
                                      AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Polon
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 315

Życzę kolegom z Forum wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2012, a przede wszystkim więcej luzu i poczucia humoru.
                                        Pozdrawiam

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

Ręce opadają
                                          Oj tak masz rację, ręce opadaja jak czyta się, to co napisałeś
                                          Wiem, że niektórzy muszą mieć auto za wszelką cenę, abo pokazać się sąsiadom. Mogę tylko współczuć.
                                          No tak ,rece odpadają. Nie dośc ze nie rozumiesz co sam piszesz, to jeszcze nie rozumiesz co pisza inni
                                          pS.
                                          Mój samochód sąsiedzi widzieli może 2 razy Gdybym chciał sie pokazac jeździłbym BMW czy Mercedesem, a nie Skodą. Ale to dla ciebie niepojęte, no nie
                                          Nie doszło jeszcze do ciebie to, że są ludzie których motoryzacja INTERSUJE i PASJONUJE, czyli tacy jak ja, a posiadanie samochodu to dla nich przyjemnośc i hobby. To własnie tacy ludzie tworza fora etuzastów.
                                          Wiesz dziwne jest dla mnie tylko to ze olewasz temat motoryzacji (co rozumiem bo nie każdy musi sie motoryzacją interesować), piszesz że auto moze dla ciebie nie istnieć i to ze je masz to tylko przykry obowiązek bo trzeba sie jakoś przemieszczać, a tracisz czas na forum motoryzacyjne i gadanie o tym czego podobno nie lubisz i cie nie pasjonuje - tak wynika z twojej wypowiedzi. Mnie na forum konputerowym nie uświadczysz, choć do komputerów mam takie podjescie, jak ty do samochodów
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• parasite
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1368

Zamieszczone przez Big
                                            Oj tak mas zracje, rece opadaja jak czyta sie to co napisałeś
                                            Dla mnie EOT. Nie ma z kim dyskutować bo jedyny argument to "nie rozumiesz". Masz racje nie rozumiem o co Ci chodzi. Dopieprzasz się do mnie tylko o to, że jakbym auta nie potrzebował to bym go nie miał, a że je mam to się nim interesuję. Fakt wiem, że niektórzy mają swój świat bardzo ograniczony. Ja jak mam komputer to się interesuję jak coś zrobić, mam auto, też się nim interesuję, mam komórkę również staram się zainteresować jak ją ulepszyć i wgrać lepsze, szybsze oprogramowanie. Teraz używam auta więc szukam informacji na temat oleju, paliwa, klocków i ew. napraw. Wiem, że niektórzy nigdy nie pojmą, że ktoś chce się czegoś dowiedzieć. Przyszwendałeś się tu, nie napisałeś słowa na temat i jeszcze się wymądrzasz.
                                            I for na pewno nie tworzą tacy pieniacze jak Ty, tylko je raczej niszczą.
                                            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Polon
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 315

Amen.
                                              Proponuję przenieść resztę tej "interesującej" dyskusji na PW.
                                              Pozdrawiam

Komentarz

• rss
                                                L&K
                                                • 2009
                                                • 1098

... a swoja droga zastanawiam sie kiedy sie zaczna 'eksperymenty' z olejem spozywczym do TDI.... do tych najnowszych pewnie nie, ale skoro kilkunastoletni egzemplarz mozna miec za kilka tysiecy...

pamietam jak kiedys producenci drukarek przestrzegali przed tzw 'refillami' (tusz do samodzielnego napelniania cartridge'ow) argumentujac ze drukarka na 100% sie zniszczy - praktyka pokazala jednak co innego i szanowni producenci musieli ceny poobnizac....

akurat osobiscie uwazam ze jestesmy od pokolen wychowywani tak, by NIE WIERZYC wladzom, a przyczyn tego nalezy szkukac w naszej historii.
                                                kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
                                                _________________________________________
                                                Do sprzedania:
                                                komplet ciemnych foteli z Octavii 1 (Tour),
                                                zaciski do hamulcow 280mm.

Komentarz

• KilaN
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 55

możemy się jeszcze o coś pokłócić? uwielbiam draki

Ktoś pisał o zasadach, ze się nie kradnie... żeby te zasady obowiązywały wszystkich to były by ok. Zapominasz, że państwo jest ponad prawem, kolego jeśli o opodatkowania chodzi i to mnie kurewsko boli. Wiesz, że od 2 stycznie będziesz pracował do początku czerwca na podatki, a potem na siebie, rodzinę i swój ukochany samochód? Chrzanię taki układ...jeśli Tobie odpowiada, to nie mamy o czym dyskutować

[ Dodano: Sob 31 Gru, 11 12:11 ]
                                                  pisałeś ,że państwo nas okrada, bo obywatele okradają państwo.... zaprawdę powiadam Ci.... szufladkowanie jest złe, a państwo szufladkuje.... obywatel x nas wydymał na podatkach, to go ściagamy...a ze się ulotnił, to zapłaci za niego obywtel Y,Z i cała reszta. Pieprzę taką sprawiedliwość..ale nie mogę za bardzo nic zrobić.... to chociaz na forum sobie popiszę.

a to czy swoimi uwagami w sposób zawoalowany chcesz kogoś określić mianem złodzieja, wiedz że robisz to na podstawie wpisu na forum...więc radze ważyć słowa
                                                  to samo od nowa

Komentarz

Pracuję...