KilaN,nic tylko się podpisać pod tym co napisałeś.Zwykły Kowalski jak kombinuje żeby zaostrzędzić parę złotych,to odrazu się podnosi wrzawę że złodziej,a jak państwo dowala i podnosi podatki,akcyzy,vat itd to niby co ? Taa,mamy kryzys, to trzeba zaostrzędzić na tych najbiedniejszych.Dlaczego przykład nie idzie z góry?
[O1] jazda na oleju spożywczym
Zwiń
X
-
Hehe co za durna dyskusja. Witki opadajom
Bigu Ty z policji skarbowej jesteś czy z US? Ale pierdzielisz chłopie, chyba od wigilii Cie jeszcze trzyma - nie obraź sie . Możesz mi nawstawiać jak chcesz - jak koledze wcześniej ale nie mogę pozostać obojętnym. To co kolega napisał, że gdyby mógł sprzedałby auto ja odebrałem jako fakt, że nie miałby go wogóle bo gdyby go nie potrzebował to po co obciążac budżet? Nie zauważyłem tam ani słowa obelgi na wniebowziętą, niepokalaną, najlepszą z najlepszych , jedyną z jedynych nieskalaną - SKODĘ. Ma skodę jest na Tym forum i nikt mu tego nie zabroni. Szczerze to bardziej co do sensu Twojej bytności tu po takich postach jak powyzej ja akurat mam wątpliwości (IMO).
To nie jest forum tylko dla pasjonatów (jak to ująłeś - choć ja nie wiem jak można się pasjonować akurat octavią -lubić ją -rozumiem), fanatyków i bezkrytycznych miłosników modelu, ale dla każdego użytkownika auta z kurakiem na masce, który chce coś od siebie dać, komus pomóc, wyrazić opinię, uczestniczyć w dyskusjach, uzyskać pomoc albo poradę. Sie zagalopowałeś chłopie.
Trudno to cały czas pojąć niektórym że skoro to moje auto - to robię z nim co chcę i jeżdże na czym chcę. Za ewentualne naprawy ja płacę. Dla większości auto to sprzęt który niektórzy traktują dosłownie jak AGD , wielu dba i ma do tego sprzęu sentyment ale w najmniejszym stopniu traktuje je jak obiekt kultu. No nie w polskim wydaniu.
Bigu, chcesz to bądź uczciwy, bierz od każdego fachowca co ci naprawia elektrykę, CO, hydraulikę, mechanika, paragon i żyj uczciwie.
Ale bycie uczciwym wtedy gdy "Państwo" zamiast ścigać olbrzymią szarą strefe - móżdży cały czas jak dowalić tym co uczciwe płacą, tym co uczciwe pracuja - to ja dziekuję. Jestem Partiotą bo płace podatki w mojej firmie, uczciwe. Jakby każdy był takim partiotą fiskalnym jak ja byłoby u nas jak kraju miodem i mlekiem płynącym. Co mam w zamian, podwyzki, obciązenia , kontrole itd. A ci co robią kase bez płacenia ani grosza nabijają sobie kieszenie, śmieją sie z naszej uczciwości dorabiają się. To że na zach nikomu moze i do głowy nie przychodzi do głowy taka zabawa w jazdę "na frytkach" to oprócz wychowania, podejścia itp też jest fakt, zę tam paliwo jest tylko nieznacznie droższe niż u nas ale sił nabywcza pensji takiego francuza jest bez porównania większa niz Polaka - licze to w litrach paliwa które za miesiąc pracy może nabyć. U nas niestety koszty, obciązenia mamy jak "na zachodzie" ale zarobki większa część tych uczciwie pracujących - zgoła odmnienne. Twoje myślenie jest podobne do urzędnika np US. Nie walczy sie z szarą strafą gdzie uciekaja ogromne pieniądze tylko walczy sie z uczciwymi zamiast im pomóc przez dobijanie ich. Dopóki nie będe widział, ze "państwo" gra uczciwie dopóty nie będę sie dziwił takim praktykom zwłaszcza u ludzi , którym rzeczywiście sie nie przelewa , a którzy musza wlewać do zbiornika nie po to aby sobie jeździć dla relaksu ale leją po to aby dojechać do pracy aby móc utrzymać rodzinę w coraz trudniejszych czasach. Jesli takiemu zostanie trochę grosza, które np przeznaczy na nauke dla dziecka, albo inne potrzebne rodzinie rzeczy uważam będzie to z większą korzyścią dla jego rodziny, bo niestety dziś jak nie zadbamy sami o to to nikt nam nie pomoże, a już na pewno nie nasze uczciwe państwo. Tyle ode mnie poza tematem.
A żeby nie było do końca OT - przy pompkach bym nie jeździł "na frytkach" bo oszczędnosci mogą "wyjść bokiem " po chwili ale w starym dizlu na pompie, śmiało.
Pozdrawiam myslących podobnie. Najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim zdrowia Wam życzę i oby był łaskawszy dla nas i naszych kieszeni.
Komentarz
-
-
Ludzie kupujecie samochody i nie stać Was na paliwo.To kupcie se rowery i nie zawracajcie innym d..y na bądź co bądź poważnym forum gdzie pisze się min.o bezpieczeństwie jazdy,co mam teraz wlać do zbiornika?Jak chcecie jeździć tanio to kupujcie ciągniki które były produkowane po drugiej wojnie światowej tzw.(chyba nazywały się Lanz Buldog)i chodziły na wszystkim,czyli tanio.zibi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zbigzydeckiLudzie kupujecie samochody i nie stać Was na paliwo.To kupcie se rowery i nie zawracajcie innym d..y na bądź co bądź poważnym forum gdzie pisze się min.o bezpieczeństwie jazdy,co mam teraz wlać do zbiornika?
Czy ktoś Ci karze tu wchodzić? Zawracasz dupę to Ty trolu bo nie masz nic rzeczowego do powiedzenia tylko pieprzysz farmazony. Gówno Cię obchodzi co kto wlewa do zbiornika i czy go stać na paliwo czy nie. Wiem, jesteś zajebisty bo tankujesz tylko benzynę, a nie jakiś tam gaz czy inne cuda dla wieśniaków. Dowartościowałeś się to możesz już sobie iść i rozmawiać o bezpieczeństwie jazdy. Tak BTW jestem ciekawe co ma rodzaj paliwa do bezpieczeństwa jazdy.
Paliwo z rzepaku jest dostępne na stacjach Bliska. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu sobie takie paliwo wyprodukować dużo taniej z oleju posmażalniczego. Wystarczy tylko mieć dostęp do metanolu. Śmieszą mnie tacy betonowi ignoranci. Niestety dla nich po wyczerpaniu się złóź ropy naftowej zostanie tylko rowerek :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez zbigzydeckiJak chcecie jeździć tanio to kupujcie ciągniki które były produkowane po drugiej wojnie światowej tzw.(chyba nazywały się Lanz Buldog)i chodziły na wszystkim,czyli tanio.
PS.
Skoro nie masz nic do powiedzenia w temacie to przynajmniej fajnie by było jakbyś pisał po polsku.
Komentarz
-
-
parasite, widze kolego że każy kto ma inne zdanie niz ty w tym temacie jest dla ciebie trolem/wiesniakiem/głupkiem/nikim itp. Piękne świadectwo sobie tu wystawiasz , doprawdy piękne 8) Nie pomyslałeś tylko co inni myslą o takim kimś kto krytykuje i wyzywa kazdego kto ma inne zdanie niż on sam. Chyba pomyliłes fora, to nie onet czy wp więc zbastuj trochę z tym wyzywaniem, bo źle się to dla ciebie skończy.
Nie musisz tu odpowiadac na mój post, bo reakcji z mojej strony i tak sie nie doczekasz. Nie ten poziom.
pozdrawiamCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Czy ktoś Ci karze tu wchodzić? Zawracasz dupę to Ty trolu bo nie masz nic rzeczowego do powiedzenia tylko pieprzysz farmazony
Bigu Ty z policji skarbowej jesteś czy z US? Ale pierdzielisz chłopie,Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigparasite, widze kolego że każy kto ma inne zdanie niz ty w tym temacie jest dla ciebie trolem/wiesniakiem/głupkiem/nikim itp. Piękne świadectwo sobie tu wystawiasz , doprawdy piękne 8) Nie pomyslałeś tylko co inni myslą o takim kimś kto krytykuje i wyzywa kazdego kto ma inne zdanie niż on sam. Chyba pomyliłes fora, to nie onet czy wp więc zbastuj trochę z tym wyzywaniem, bo źle się to dla ciebie skończy.
Trollowanie
Kolega dostał taką odpowiedz na jaką zasługuje. O głupkach nic nie było.
btw. żaden z was nie odpisał na zadane pytanie. Jedynie co to zacząłeś wyzywać wszystkich od złodziei.
Jak mnie zbanują to się będziesz cieszył. Nikt Ci nie będzie psuł wizji zajebistego auta jakim jest Octavia. Odpowiedzi nie oczekuję bo jak zwykle nie masz nic sensownego do powiedzenia. :szeroki_usmiech Co do poziomu, to faktycznie nie ten. Mnie nie uczyli, aby śmiać się z ludzi, którym się gorzej powodzi, a też by chcieli móc jeździć własnym autem.
Zamieszczone przez phrixGeneralnie na tym forum gdy coś jest nielegalne to tego nie polecamy o czym tu jeszcze rozmawiać. Parasite na forum wymieniamy opinie ale równocześnie się szanujemy wypowiedzi w stylu : Jak żeś wieśniak to sobie kup , Zawracasz dupę to Ty trolu to raczej na innym portalu zamieszczaj.
Co do legalności to tu nie ma jednoznaczniej opinii. Np. tu twierdzą, że jest legalna: http://top1-1.com/czy-mozna-jezdzic-...ju-rzepakowym/
Jedynym problemem - jak to zwykle w życiu bywa - są podatki. Ministerstwo Finansów tłumaczy, że olej roślinny w chwili wlania do baku auta staje się produktem akcyzowym. I kierowca powinien od każdego litra opłacić akcyzę. Ale policji olej roślinny w silniku nie przeszkadza. - Przepisy mówi, że nie wolno jeździć na oleju opałowym, który ma czerwoną barwę. Policjanci czasami kontrolują wraz z inspekcją transportu drogowego zawartość zbiorników i jeżeli ujawnią olej opałowy nakładana jest przez organy podatkowe kara - tłumaczy nadkomisarz Anna Fic, z olsztyńskiej policji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteZamieszczone przez KilaNczyli miałem rację
choć nie wyobrażam soebie przeróbki pompowtryskiwaczy, żeby wydoliły na spożywczym :szeroki_usmiech
W czasie świąt wydałem na paliwo (a właściwie na podatki w nim zawarte) i opłaty za autostrady coś ok. 700zł. Wszystko po to, żeby parę dni u teściowej posiedzieć
I nie ma co tu uderzać w wysokie tony, że szukanie oszczędności to okradanie itp. To jest usprawiedliwiony opór przed tyranią państwa. W USA zaczynasz pracować na siebie już na wiosnę i jakoś urzędasy dają sobie tam radę. U nas muszą nas doić do połowy lata. A jeszcze sto lat temu w USA na państwo pracowało się coś około miesiąca i mężczyznę stać było na utrzymanie kilkuosobowej rodziny. W tym kierunku trzeba iść, a nie golić zanim jeszcze nam wełna odrośnie.Skoda Octavia Scout 2.0TDI
Komentarz
-
-
tak dla odświeżenia i zmiany tematu
Zamieszczone przez oculusW czasie świąt wydałem na paliwo (a właściwie na podatki w nim zawarte) i opłaty za autostrady coś ok. 700zł. Wszystko po to, żeby parę dni u teściowej posiedzieć
Chłopie Ty to masz fart, mieć tak daleko teściową, ja mam parę km. od siebie. To musiało być strasznie traumatyczne przeżycie - widzieć teściową.
Komentarz
-
-
Przy takim tempie rozwoju transportu jak obecnie, za kilkadziesiąt lat skończą się paliwa ropopochodne i jazda samochodami z silnikami spalinowymi na biopaliwach nie będzie niczym niezwykłym. Już teraz duży odsetek samochodów w Brazylii jeździ na etanolu, a w Malezji na oleju palmowym, takim właśnie, jakiego u nas używa się do smażenia frytek. Olej rzepakowy, na bazie naszej rodzimej produkcji rolnej też można spalać w silnikach, jak wykazały badania. Wymaga to niewątpliwie przystosowania silnika, ale się da. Stara generacja diesli radzi sobie z nim znakomicie. Mój kolega od kilku lat na takim jeździ swoją starą Felicją i nie narzeka - nic się nie psuje. Ceny paliw będą rosły, od tego nie ma odwrotu, nie dziwi więc, że ludzie szukają alternatywnych, tańszych źródeł.
W dłuższej perspektywie czasu, w dobie powszechnej energii jądrowej, gdy samochody elektryczne z ogniwami paliwowymi będą normą, dyskutowanym problemem na forum będzie pewnie czy jeździć na wodorze ze stacji paliw, z wyższą akcyzą, czy na jakimś innym, dotowanym przez państwo źródle tego gazu. Nie sądzę, aby moralność Kalego przez te lata wyszła z mody.Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PolonPrzy takim tempie rozwoju transportu jak obecnie, za kilkadziesiąt lat skończą się paliwa ropopochodne i jazda samochodami z silnikami spalinowymi na biopaliwach nie będzie niczym niezwykłym. Już teraz duży odsetek samochodów w Brazylii jeździ na etanolu, a w Malezji na oleju palmowym, takim właśnie, jakiego u nas używa się do smażenia frytek. ..............
Nie sądzę, aby moralność Kalego przez te lata wyszła z mody.
Gdyby nie ogromne lobby to dawno bysmy jeździli na alternatywnych , tańszych i wydajniejszych paliwach. Pomysły w wielu laboratoriach są, niektóre mocno zaawansoweane i czekają w zasadzie gotowce do czasu aż z ropy nie będzie już za dużo do wyduszenia. Ale konsumentów trzeba trzymać na smyczy dopóki sie coś jeszcze z ziemi utoczy.
Ktoś tu wogóle to widze próbuje być bardziej papieski niż papierz...bo jesli na tym forum każde zdanie namawiające do wykraczania poza przyjęte normy, nakazy zostało z surowości napiętnowane to mi kaktus rośnie...
A tak w ogóle to skąd w Was koledzy ( przworządni i uczciwi - pewnie na swój własny sposób) taka pewność, że w każdym litrze paliwa odprowadziliście do państwa podatki? Łudzicie sie a jedem z drugim cwaniak nie dość, że poi wasze auto chrzczonym paliwem albo ON z opału odbarwionym, nie zapłacił podatków i bawi sie w tropikach, stukając laseczki, szastając kasą pobieraną z kont w rajach podatkowych. A Wy w błogim przeświadczeniu spełnienia patriotycznego obowiązku teraz zapłacicie za naprawę wtrysków itp, oraz przyjmiecie od dziś dodatlowe % Vatu na klatę kupując np ubranko dla dziecka, sądząć , że skoro Rząd każe to tak należy a to niestety znowu ci na dole muszą po takim "uczciwym" hurtowniku dziurę w budżecie z właśnychch kieszeni załatać. Ot i taką mamy te uczciwość.
Taki OT - o uczciwości i patriotyźmie.
A tak wogóle gdzie moderator? Niech zbanuje nas tu co są poza tematem bo pytanie było konkretne a sie śmietnik, pierdzielenie i pyskówki zrobiły
Komentarz
-
-
to co mówisz możliwe było zanim pojawiły się koncerny paliwowe... właściciel stacji czy dwóch może robić takie wałki, natomiast BP, Orlen, Lukoil, czyli wielkie przedsiębiorstwa które paliwo z własnych rafinerii nie bawią się w taki rzeczy bo im się nie opłaca. Jeżeli dochodzi do kradzieży, to szczeblach transportu i dystrybucji paliw do stacji, które nie maja rafinerii, czyli Bliska, Huzar a z dużych Statoil.
ale jak powiedziałem wcześniej... żebym miał gdzie lać gaz nieobciążony to pewnie bym tankował.to samo od nowa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PolonJuż teraz duży odsetek samochodów w Brazylii jeździ na etanolu, a w Malezji na oleju palmowym, takim właśnie, jakiego u nas używa się do smażenia frytek.Tylko ciężko jest zdobyć ten cholerny metanol. Robiłem próby z etanolem (używałem denaturatu ) ale niestety etanol musi być całkowicie bezwodny a taki jest praktycznie nie do zdobycia. Do tego KOH jest słabo rozpuszczalny w nim i reakcja nie zachodzi.
Zamieszczone przez Alonzo_A tak w ogóle to skąd w Was koledzy ( przworządni i uczciwi - pewnie na swój własny sposób) taka pewność, że w każdym litrze paliwa odprowadziliście do państwa podatki?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez parasiteMam kumpla, który ma piekarnie i on wywala masakryczną ilość frytury po pączkach. Gdybym tylko miał dostęp do metanolu to sam bym sobie na miesiąc zrobił wystarczającą ilość paliwa dla mnie.Tylko ciężko jest zdobyć ten cholerny metanol. Robiłem próby z etanolem (używałem denaturatu ) ale niestety etanol musi być całkowicie bezwodny a taki jest praktycznie nie do zdobycia. Do tego KOH jest słabo rozpuszczalny w nim i reakcja nie zachodzi.
Kolega ma piekarnię na 99% na olej opałowy. Ty weź opał na kolegę, jemu daj fakturę.
On będzie mieć koszty i zwrot VAT a ty będziesz mieć paliwo tak dobre jak ON bez kombinowania i smrodu za sobą. A że akcyzy ani w jednym ani w drugim nie będzie to cały sekret tej oszczędności.
Komentarz
-
-
Od razu odpowiem na pytanie z tematu, coby nie było, że OT. Skodzianka zalana spożywką pewnie pojedzie, kwestia jak daleko. Ja osobiście nie zrobiłbym tego swojemu samochodowi właśnie ze względów ekonomicznych. Ile kosztuje wymiana, czy remont silnika, podzespołów, kara od odpowiednich służb za jazdę na czymś takim? Wolę się nie dowiedzieć. Jak już koledzy zajęli się "moralnością" jeżeli chodzi o to kto kogo okrada, to też nie mogę przejść obok tego obojętnie. Otóż drodzy koledzy, nie każdy jest złodziejem i kombinatorem :!: Ja mógłbym ujeżdżać swoje auto zupełnie bez kosztów paliwa, ale nie robię tego. Dlaczego? Bo nie jestem złodziejem i nie wyobrażam sobie okradania ręki, która mnie karmi. Nie kupuję też "oszczędności" co poniektórych użytkowników dróg, chciaż bez problemu zdobyłbym takie. Dlaczego? Bo nie przyczyniam się do złodziejstwa innych. Pewnie powiecie: stać cię na paliwo to nie kombinujesz. Owszem, jednak nie zawsze mnie było stać, a nie szukałem polepszenia mojej sytuacji przez kradzież. Czy można w ogóle usprawiedliwić kradzież? Jeżeli chodzi o okradanie przez Państwo, to jest temat rzeka. Należy sobie jednak zadać pytanie co było pierwsze jajo czy kura? Czy gdybyśmy jako społeczeństwo odprowadzali do skarbu panstwa wszystkie należne pieniążki, to płacilibyśmy tak wysokie podatki, akcyzy, składki itp? Nie zrozumiem tych, co mówią: jestem "okradany" to i ja muszę kraść. Nie tędy droga.
Alonzo_ napisał/a:
A tak w ogóle to skąd w Was koledzy ( przworządni i uczciwi - pewnie na swój własny sposób) taka pewność, że w każdym litrze paliwa odprowadziliście do państwa podatki?
Bo oni tankują vi pauera na shellu
Alonzo_ jak chcesz to bądż praworządny i uczciwy - pwenie na swój własny sposób, ale proszę cię, nie mierz wszystkich swoją miarą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kabanosOtóż drodzy koledzy, nie każdy jest złodziejem i kombinatorem Ja mógłbym ujeżdżać swoje auto zupełnie bez kosztów paliwa, ale nie robię tego. Dlaczego? Bo nie jestem złodziejem i nie wyobrażam sobie okradania ręki, która mnie karmi.
Ja uważam,że ta ręka mnie nie karmi,a wręcz okrada.Na każdym kroku wali mnie w rogi i próbuje wyciągnąć ode mnie jak najwięcej kasy.Nie wspomnę o podatkach,ale za każde głupie zaświadczenie z US muszę zapłacić i swoje odczekać.Płacę składki na ZUS,ale jak w ubiegłym tygodniu potrzebowałem porady laryngologa,to musiałem pójść prywatnie i zapłacić,bo zapisy w przychodni były przyjmowane na marzec.Mogę podac jeszcze wiele podobnych podobnych przykładów okradania mnie przez tę "rękę"Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4o się nie baw w młodego chemika tylko idź do kolegi zróbcie deal:
Kolega ma piekarnię na 99% na olej opałowy. Ty weź opał na kolegę, jemu daj fakturę.
On będzie mieć koszty i zwrot VAT a ty będziesz mieć paliwo tak dobre jak ON bez kombinowania i smrodu za sobą. A że akcyzy ani w jednym ani w drugim nie będzie to cały sekret tej oszczędności.
Kiedyś czytałem, ale już nie pamiętam gdzie, że jeden tuner zmodyfikował silnik do jazdy na OR. W tym celu zmienił kąt wtrysku i całą mapę w silniku. Z tego co pamiętam testy były obiecujące, ale teraz nie mogę tego znaleźć. Będę miał więcej czasu to może poszukam.
Komentarz
-
-
parasite, Co do mówienia że zalałeś paliwo na Bliskiej to tak łatwo nie jest przyjacielu.
Nie jest to tyko ocena "na oko", bo jak to mówią "na oko to chłop może oślepnąć".
Policjant zasysa ze zbiornika próbkę paliwa, umieszcza jego część w próbówce i wykonuje próbę. W próbówce jest płyn który tylko z ON nie reaguje chemicznie i nie zmienia koloru. Jeśli próbka zmieni kolor na inny niż był przy nabraniu to znaczy że w zbiorniku jest coś innego niż ON. Jak wyjdzie coś innego to przyznajesz się do zatankowania lewizny i prowadzone jest wobec ciebie postępowanie karno-skarbowe. Zazwyczaj się to kończy na naliczeniu akcyzy od maksymalnej pojemności zbiornika paliwa w tym modelu auta, wyrównaniu różnicy w VAT, oraz kosztami mandatu/grzywny. Całość kosztów od zbiornika w osobówce nie przekracza 700-800pln.
Oczywiście możesz też się nie zgodzić z wynikiem próby i dalej twierdzić że masz legalne paliwo, ale wtedy pobierana jest próbka ok. 500ml czyli pół litra i wysyłana do analizy. Oczywiście koszt analizy (coś kojarzę że jest to miedzy 2500-3500pln netto) w przypadku stwierdzenia nieprawidłowego składu paliwa pokrywasz Ty + dochodzą wspomniane wcześniej koszty.
Policjanta/celnika nie obchodzi co tankujesz i gdzie, dla nich się liczy czy odprowadzone zostały od tego podatki.
Komentarz
-
Komentarz