a co Cię tak urzekło w autach VAG-a? :szeroki_usmiech
POMOCY !!! Problem z tarczam przednimi Octavia Tour - 1.8T
Zwiń
X
-
POMOCY !!! Problem z tarczam przednimi Octavia Tour - 1.8T
Witam wszystkich, w Was moja nadzieja.... :cry:
Kupiłem w lipcu 2005 Octavie Tour 1.8T, nieustająco drży mi kierownica przy hamowaniu, są to różne prędkości ale najczęściej jest to około 80-100 km/h. W tej chwili mam założony 4 komplet tarcz i klocków przednich i znów zaczyna mi bić kierownica. Skoda ma na liczniku 22000km. Pierwszy komplet wymieniony był na 5500km, a następne różnie. Kupiłem też komplet ATE + Ferodo klocki, ale też padł po 5000km. Teraz mam znowu oryginalne i tym razem przejechałem niecałe 3000km. W ASO mówią że to oczywiście moja wina bo nie umiem jeździć.... Wcześniej też miałem Octavie 1.8T AUM i jeździłem nią przez rok i nie było z tarczami żadnego problemu. Pomóżcie co robić - czy wymieniać całe hamulce..., aa pisałem również do SKODA Polska, ale tam też mi wmawiają że to moja wina. Ogólnie jeżdżę samochodami od 8 lat różnymi i w żadnym nie miałem takich problemów. PROSZĘ O POMOC MOŻE KTOŚ PRZEROBIŁ JUŻ TAKI PROBLEM !!!
-
-
jakoś nie chce mi się wierzyć, że po kolei ugiął się każdy kpl tarcz, który zakładałeś. chyba czas szukać w czym innym - np przeguby. a może warto sprawdzić, czy któryś zacisk się nie blokuje - i nie odsuwa klocka . to mogłoby być powodem mocnego nagrzewania się tarczy.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Mój kolega w 1.9 TDI 90KM miał identyczny problem. Winne zwichrowane tarcze. Auto na gwarancji, objaw pojawił się po raz pierwszy przed przeglądem 30kkm. Zgłaszał, ale w ASO nic z tym nie zrobili. Ostatnio objaw bardzo się nasilił, pojechał do ASO i zaproponowali mu przetoczenie tarcz, wyjaśniając, że tarcz nie wymienią, bo mogliby to zrobić, gdyby się problem pojawił do 10kkm. Najlepsze jest to, że pojechał na to przetoczenie, zdjęli tarcze, w trakcie toczenia tokarka się zepsuła. Więc co zrobili? Założyli te tarcze z powrotem :twisted: . Bije jak biło, co nie dziwi, teraz kumpel czeka na drugie podejście...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
bezduszny
Zrób test....
Na zimnych tarczach przjedz jakis prosty odcinek i zatrzymaj się hamując silnikiem i ręcznym.
Sprawdź czy tarcze się nagrzewają... będziesz miał odpowiedź, czy kolcki nie ocierają.
Inna metoda to sprawdzenie tarcz na obrabiarce czy mają bicie.
Można też przetoczyć tarcze które są na piaście... a potem wyważyć koła z półosiami.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Pulsea probowales porzadnie wywazyc kola?Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
A czy octavia ma czujnik zużycia klocków albo okładzin tylnych?
Zamieszczone przez Nexus6chyba w marzeniach sennych :diabelski_usmiechZamieszczone przez juniorlarsFerry - oczywiście że ma czujnik zużycia klocków, ale nie ma szans z niego skorzystać....
Komentarz
-
-
Maicroft, no przeciez junirlars napisal ze jest :diabelski_usmiech tylko nie da sie z niego skorzystac :diabelski_usmiech bo to na swiatlowodach chyba jest :diabelski_usmiechnasza droga: www.wpzs.pl
Komentarz
-
-
bezduszny
Czy może być taki zacisk jakoś krzywo zamocowany ?
Czy takie nawet delikatnie krzywe zamocowanie może mieć wpływ na "dojechanie" tarcz ?
Komentarz
Komentarz