Wasbruk zaopatrujący się na BP miał swojego czasu dobre paliwko...teraz jakoś nie widze tych stacji. Lać Leję na Statoilu i Lukoilu najczęściej.
Ktoś napisał,że BP bierze paliwo z ORLENU...w głowie mi się to nie mieści, choć z logistycznego pkt. widzenia ma rację bytu. z Dużych koncernów Statoil, albo Shell nie ma swoich rafinerii... i zaopatruje się w BP.
Zastanawiam się skąd biorą gaz stacje przy tesco... macie jakieś info na ten temat ?
słyszałem, że zależy od tankowanego paliwa...jak nieprawidłowa mieszanka, to nadmiar jednego z gazów mieszanych pozostaje w zbiorniku i ogranicza jego pojemność.... nie wiem ile w tym prawdy...
Mam instalację II generacji u siebie w Golfie II i najlepszym paliwem, które jak dotąd tankowałem był gaz z bliskiej. Orlena omijam szerokim łukiem, samochód po prostu nie chce jeździć. Przetestuję jeszcze 123 i Lotosa.
Z tym, że zwróćcie uwagę skąd biorą LPG, niby orlen jest głównym dostawcą paliw na polskim rynku, jednak paliwo to jeszcze na pewno przechodzi przez jakąś hurtownię, która zawsze może coś od siebie dodać, dlatego też mając 2 orleny obok siebie(2 różnych właścicieli) to mogą być 2 różne hurtownie które dostarczają paliwo.
czy naprawdę wierzycie, że jest różnica w spalaniu lpg miedzy różnym stacjami. Czy w swoich obliczeniach bierzecie pod uwagę, że w zależności od dystrybutora gazowego na danej stacji wchodzą różne ilości gazu do zbiornika. Na lpg przejechałem różnymi autkami z różnymi instalkami koło 300 kkm i dla mnie wszystko to samo, tankowanie zarówno na noname'ach jak i sieciowych stacjach.
Dodatkowo należy wziąć pod uwagę porę roku i zmieniany skład mieszanki lpg w zależności od temperatury, który też ma wpływ na spalanie zarówno jak i temp zewnętrzna.
Jeśli ktoś wierzy w jakieś różnice w lpg miedzy stacjami to proszę o wyliczenia na podstawie circa 30 tankowań na tym samym dystrybutorze i względnie przy tych samych warunkach atmosferycznych.
Tankuje głownie 95% na BP. Po 1-szym przeglądzie 15tys. poprosiłem w ASO o zwrot zużytego filtra gazowego fazy lotnej.Rozciąłem go żeby sprawdzić czym karmiłem swoje auto. Był czyściutki i dla mnie to jest jeden (obok spalania) z najważniejszych wskaźników jakościowych LPG. Mam wrażenie ze na paliwie danego koncernu ale na 2 róznych stacjach można osiagnąc rózne wyniki. Kilka razy zatankowałem na bardzo wiekowej stacji BP i na tym paliwie przejezdzałem mniej km niż na której tankuję obecnie ale trudno jest tak do konca porownać nie bedac pewnym podobnych warunków jazdy. Na 123 sprawdze, ale zima to nie jest tak proste bo jak przymrozi powyzej 15 st to dłuzsza jazda na benzynie zanim przelaczy na LPG moze sfałszować wyniki spalania.
Tankuje głownie 95% na BP. Po 1-szym przeglądzie 15tys. poprosiłem w ASO o zwrot zużytego filtra gazowego fazy lotnej.Rozciąłem go żeby sprawdzić czym karmiłem swoje auto. Był czyściutki
To następnym razem poproś o filtr fazy ciekłej i zobaczysz jaki tam syf się zbiera, to on zatrzymuje 99% syfu!
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Tankuje głownie 95% na BP. Po 1-szym przeglądzie 15tys. poprosiłem w ASO o zwrot zużytego filtra gazowego fazy lotnej.Rozciąłem go żeby sprawdzić czym karmiłem swoje auto. Był czyściutki
To następnym razem poproś o filtr fazy ciekłej i zobaczysz jaki tam syf się zbiera, to on zatrzymuje 99% syfu!
Dzięki za potwierdzenie. Też nad tym zastanawiałem się i przy jego wymianie tez sprawdzę.Z tego powodu pewien spec od gazu mówił ze w instalacji zaprojektowanej do montażu w fabryce okres wymiany przewidziany jest co 90 tysi ale bezpiecznie jest go wymieniać co 30tys.
Do tej pory tankowałem co 420-430km (pełen bak LPG). Jakie było moje zdziwienie 7 dni temu, kiedy w Niemczech na ichnim gazie przejechałem ..... 505km ! :?:
Dodam odrazu że nie jechałem na benzynie (no moze pareset metrów na początku) bo leciałem przez Niemcy robiąc trasę do Szwajcarii bez zbędnych przerw.
Czy jakość gazu sprzedawanego w PL jest tak zła?
Autostrady chyba nie mają tu nic do rzeczy bo w PL też zdarza mi sie jeździć głównie po autostradach lub drogach "podobnych" z Krakowa i spalam bak po +-420km.
Więc o co biega?
W Polsce tankuje głównie na BP, czasem Orlen.
Wspieram Polskie Towarzystwo Walki z Mukowiscydozą - www.ptwm.pl
Pitiae, ja ostatnio zrobiłem 570 km na zbiorniku i jeszcze nie było sygnału do zmiany na benzynke :diabelski_usmiech gaz z 123 Statoil, wczoraj tankowałem przy 444 km i weszlo 34,8 lpg - wiec w/g mnie tez jest niezły gaz. Ile wchodzi Ci na pusty zbiornik? Bo u mnie spokojnie wejdzie 47-48 litra przy 55.
ja tankowałem kiedyś na BP, aż pewnego razu auto zaczęło szarpać na gazie przy mocniejszym butowaniu, jadę do mojego gazownika pytam się co jest grane, on się spytał czy tankowałem na BP bo już 6 osoba do niego przyjechała dziś z takim problemem. od tej pory mam uraz do BP, tankuje na bliskiej, orlenie lub shellu. co do gazu na zachodzie, na niemieckim, austriackim czy włoskim lpg więcej przejeżdżam. sprawdzane wielokrotnie. nawet jak byłem we italii z listwą wtrysków nadającą się do regeneracji na polskim gazie zapłon wypadał a na włoskim nic ! :P
Ja tankuje tylko na Orlenie wchodzi mi do butli 40l,zasieg na butli min.470km maks.520km.Mysle ze Orlen ma niezly gaz.Oczywiscie do zachodu to nam daleko.Pozdrawiam.
Ja tankuję w Rzeszowie na PKS na ul. Wyzwolenia. W każdą sobotę i niedzielę mają promocję między 7-11 rano. Każdy litr jakiegokolwiek paliwa 10 groszy taniej. Przy tankowaniu gazu do pełna wychodzi mi jakieś 4-5zł taniej na jednym tankowaniu. Ostatnio po promocji wyszło 2,66zł/litr
Ja tankuję w Rzeszowie na PKS na ul. Wyzwolenia. W każdą sobotę i niedzielę mają promocję między 7-11 rano. Każdy litr jakiegokolwiek paliwa 10 groszy taniej.
Trochę mi to nie pasi... Nie dość, że LPG jest prawie o 50% tańszy od Pb, to jeszcze szuka się oszczędności w cenie gazu...
Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień: http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Ja tankuję w Rzeszowie na PKS na ul. Wyzwolenia. W każdą sobotę i niedzielę mają promocję między 7-11 rano. Każdy litr jakiegokolwiek paliwa 10 groszy taniej.
Trochę mi to nie pasi... Nie dość, że LPG jest prawie o 50% tańszy od Pb, to jeszcze szuka się oszczędności w cenie gazu...
co Ci nie pasi???? Własnie powinno sie tankowac na firmowych ale najtanszych stacjach - zeby wiedzieli co to jest "klient". Np. w Kielcach na 123 Statoil 2,71 zł , a na Shellu juz 2,94zł i jakos nie widze zeby tam były tłumy - ale cene pierony trzymaja, a na 123 jeszcze sie nie spotkalem zebym tylko ja był do lpg tudziez do paliwa
Komentarz