pierwsze kilometry, docieranie, olej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gizin
    Classic
    • 2007
    • 32

no właśnie tak sobie myślałem ostatnio po rozmowach z moim policjantem z drogówki że te ~ 140 i 320 to było by chyba dość. jeżdzić coraz bardziej nie ma gdzie , słupów ze skrzynkami coraz więcej i będzie jeszcze więcej , z policjantem z videoradarem też już nie pogadasz , to moż wystarczy tych koników . wiadomo , zawsze się przyda parę więcej ale zazwyczaj coś za coś , moja była podkręcona przez fachowca i zaczęło jakimś kołem dwumasowym telepać. nie wiem jak u innych kolegów ale wydaje mi się że zazwyczaj każdy coś tam ma kto posiada auto bardzo wyżyłowane.
    z tego co czytałem to skrzynie się nie różnią niczym , w 1.9 140 km się robi bez problemów a koszt chipa? no właśnie , jaki będzie ten koszt , sądzę że około 1.5 tyś więc wraz zostaje sporo na ksenon i inne takie

[ Dodano: Pon 04 Gru, 06 15:13 ]
    poza tym wszystkim zaczynam być panem w średnim wieku :lol: i na niektóre rzeczy apetyt maleje , na inne rośnie....
  • jotka
    Drive
    • 2006
    • 66

wyczytalem tu http://communityhosting.net/tdiclub/...Break-In_Guide , ze producent zalewa silniki specjalnym olejem na dotarcie.

wobec tego chyba kiepskim pomyslem jest wymiana oleju powiedzmy po pierwszych 3 tys km ktora mialem zrobic w 1.9 TDI AXR? :shock:

Komentarz

• mariobros
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 551

Ja tak zrobiłem. Nie wiem, czy to w czymś silnikowi pomogło, ale wiele jest opinii mówiących, że warto taki manewr przeprowadzić...
      Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
      Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• daneczek76
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3642
        • Toyota

Mnie się wydaje że niema potrzeby silnik jest wstępnie dotarty w fabryce na specjalnym oleju także byle go nie katowac do następnej wymiany i tyle. PZDR ale kazdy robi jak uważa.
        [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

daneczek76, Silnik jest niby dotarty, ale z wlasnych obserwacji wynika, ze mimo wszystko jakies 10-15kkm potrzebuje zeby zaczac lepiej jezdzic. Z tym 2.0TFSI tez juz slyszalem taka opinie, tak wiec on jest wstepnie dotarty, ale to nie tylko sam silnik ma sie ulozyc, ale caly samochod :idea:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

No tak dlatego najlepiej j.w. napisałem nie katowac do pierwszej wymiany oliwy
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Pracuję...