jak temacie przejezdzilem ponad 5kkm i stosunkowo czesto przy wrzucaniu 5 z 4 mi bieg nie wchodzi. Powachluje dzwignia biegow i jest ok. Powinno to z czasem zaniknac, czy mam to serwisowi zglaszac?
Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
Ja osobiscie bym zgłosił ja miałem od nowości AEE silnik co prawda inny niz ty ale nic nigdy sie takiego nie działo. PZDR Jak cos działa to powinno od nowości działać dobrze to moje skromne zdanie.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Inna sprawa ze jest kolosalna roznica czy lato czy zima
W dwóch benzyniakach jakie mialem mozna smialo stwierdzic ze skrzynia zima nie dziala :szeroki_usmiech ,zato latem chodzi jak w masle.
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
ja jakoś zima lato zbytniej róznicy nie zauważyłem może raz jak było ponad - 20 troche bardziej scisło ale i tak przy wzucaniu znajdywał kazdy bieg swoje miejsce
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
U mnie skrzynia chodzi od nowości tak samo. To już 2,5 roku i 45kkm przejechane i nie jest szczególnie porywająco, ale nie ma żadnych problemów pt. bieg wyskakuje lub nie chce wejść.
eR_, zgłaszaj w serwisie i niech szukają, bo to IMO powinno działać od razu dobrze.
Zawsze można zgłościć w serwisie aby zrobili regulacje, ja co prawda mam inny silnik, ale u mnie przy tym przebiegu biegi również wchodziły ciężko, sytuacja poprawiła się przy ok. 8 tyś., po ostatnich regulacjach jest jeszcze lepiej. Mimo to łagodne wchodzenie biegu zapewnia jedynie jego wolne wbicie.
W moim poprzednim aucie skrzynia była o wiele bardziej doprawcowana. Dlatego musiałem się długo przyzwyczajać po przesiadce do Octavii.
A mam pytanie ja jak ruszam to gdy puszczam sprzeglo to nie dodaje prawie wogole gazu to dobrze czy zle? A jak zmieniacie z biegu na bieg to lepiej zrobic to szybko czy wolno jak sie odczekuje wchodza zazwyczaj gorzej?
nowy cSIMC od Aliego
seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.
Ja na początku miałem duże problemy z wrzucaniem 1 i wstecznego. Potem podregulowali, ale problem nie znikał. Teraz jednak po przejechaniu 23kkm już praktycznie śmiga gładko dźwignia...
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
U mnie przy przebiegu ok 6.700 zaczyna wszysko chodzić coraz lepiej i nie było żadnych regulacji. Jedynie 1-ka jeszcze nie jest 100 %-towa. Poczekam do przeglądu 15.kkm to ją zgłoszę. Aby potem nie było gorzej :wink:
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Witam
Od niedawna jestem użytkownikiem Skody Octavii z przebiegiem 9 t km. Mam wątpliwości co do prawidłowego działania skrzyni biegów a mianowicie:
-biegi wchodzą bardzo tępo bez względu na szybkość ich zmiany;
- po wysprzęgleniu w celu zmiany birgu szczególnie przy dynamicznej jeździe obroty silnika wzrastają gwałtownie od 300 do 1000 w zależności od dynamiki jazdy. Aby samochodem nie szarpnęło przy zmianie biegu muszę albo wyczekać chwilę albo wychamować obroty na półsprzęgle. W servisie stwierdzili, że to jest normalne !!!!. No właśnie czy to jest normalne ???? co otym sądzicie ???
Przy szybkich zmianach biegow, elektroniczny pedal gazu moze miec minimalna zwloke, do tego Ty tez nie zdjemujesz nogi z gazu na tyle szybko, zeby obroty zdarzyly spasc. Ja bym sie nie martwil i jezdzil A szarpac bedzie kazdym, bo przez chwile auto nie ciagnie, to nie jest DSG gdzie wciskasz gaz do podlogi i czekasz az zapnie 6 niegow i lecisz 230km/h :wink:
Już 3 razy regulowałem w serwisie, jest lepiej jednak i tak od czasu do czasu trójka haczy. Mam na koncie 26.000 km, lecz z czasem jest coraz lepiej. Widać taka uroda tych skrzyń :?
Komentarz