[O1] Lpg butla 55 czy wchodzi mam 48 gazu?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paffcio
    Ambiente
    • 2007
    • 231

A więc uchylę rąbka tajemnicy - jeździłem dziś Rapidem 1.2 TSI 85KM, 105KM oraz 1.6 TDI 105KM i najlepsze wrażenie zrobił o dziwo 1.6 TDI - bardzo przyjemnie się zbierał :-) Wszystkie auta były na oponach 215/45 R16 - bardzo dobra trakcja i trzymanie drogi, dość twardo. Jeździłem również wychwalanym tutaj Chevroletem Cruze 1.6 124KM - katastrofa ten samochód, tandeta, silnik ani jedzie, wyje...jednym słowem masakra brzydko mówiąc :evil:
    0
    mniej niz 40
    0%
    0
    43-44
    0%
    0
    45-46
    0%
    0
    47-48
    0%
    0
    41-42
    0%
    0
  • piotrek_os
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 8162
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś pierwszy raz wyjezdziłem gaz do końca i usłyszalem ten "magiczny dźwiek" przełaczenia na droższa taryfę. I mam pytanie czy do pustego zbiornika 55 tez Wam wchodzi tyle gazu? Bo z tego co mówił gazownik to max powinno wejsc 44 litry, a weszło 48,18. Chyba, ze temp cos tu ma znaczenie bylo -10. Pierwszy
    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• rumcajs_kr
      Rider
      • 2011
      • 319
      • Fabia

Z moich info to normalna rzecz. Ja po zainstalowaniu u siebie nowiutkiej instalacji STAG od montażysty usłyszałem, że pierwsze 3 tankowania będą "większe" czyli ok.48-49 litrów nawet. Tak było...teraz już jest git malina i 44-45 wchodzi do pustego zbiorniczka z podtlenkiem LPG :szeroki_usmiech
      Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• Hunter
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1655

piotrek_os, normalnie do butli wchodzi ok. 80 % jej pojemności czyli dla 55 l jest to właśnie 44 l gazu. Niektórzy kombinują z podginaniem pływaka wielozaworu żeby dało się upchać więcej, ale to za dużo nie pomaga. Temperatura otoczenia podczas tankowania też robi swoje. Dodatkowo nie wiadomo na ile dobre są urządzenia pomiarowe w dystrybutorze, a na tym też często kręcą wałki.
        ...nie ma to jak Octavia :drive:
        >>> STOP PIJANYM KIEROWCOM!!! <<<

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Hej.Jest tak ze zbiornik powinien byc napelniany do 80% pojemnosci,w zime wchodzi wiecej gazu bo tak na niego dzaiaja nizsze temperatury.
          Kondziu

OCP

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rumcajs_kr, to nie bylo jedno z pierwszych tankowan tylko ktores z kolei.... tylko, ze wczesniej nie wyjezdzalem gazu do konca.... przed tym tankowaniem weszlo mi 45 litrow na orlenie i myslalem, ze to juz max....a wczoraj na lukoilu 48litrow....

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Na pelna butle od zawsze widze, ze wchodzi wiecej niz jak bym dolewal powiedzmy tylko polowe. Albo to takie zludzenie :diabelski_usmiech
              Spritmonitor.de

Komentarz

• dudek_t
                L&K
                • 2008
                • 1421

Mi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
                Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów, zrobiłem na tym 500km do następnego tankowania :twisted:

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8162
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez dudek_t
                  Mi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
                  Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,
                  no własnie ja pierwszy raz na tym Lukoilu tankowałem......i dlatego lekko sie zdziwiłem, ze az tyle weszlo i jak odbiło odrazu wyłaczył

Komentarz

• Northeusz
                    RS
                    • 2010
                    • 1677
                    • Octavia I (1U2)
                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrek_os
                    Zamieszczone przez dudek_t
                    Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,
                    no własnie ja pierwszy raz na tym Lukoilu tankowałem......i dlatego lekko sie zdziwiłem, ze az tyle weszlo i jak odbiło odrazu wyłaczył
                    piotrek_os, będziesz się dziwił za każdym razem tankując u nich . Mnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika" :diabelski_usmiech
                    Pozdrawiam
                    Northeusz

Komentarz

• piotrek_os
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8162
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Northeusz, to ja ich juz mam kole du...y!

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Wyjezdzij znow do 0 i pojedz na inna stacje
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• milosz.k
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 127

Zamieszczone przez Northeusz
                          Mnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika"
                          Rozumiem, że kolega choć raz zgłosił sprawę odpowiednim służbom skoro "wchodzi zawsze nieco więcej...

Ja głównie tankuję na Lukoilu od niemal 2 lat i sporadycznie na innych stacjach.
                          Nie zaobserwowałem nigdy nic niepokojącego poza jednym,
                          na gazie z Lukoil mogę zrobić 30-50 km więcej niż na gazie z innych dużych sieci.

piotrek_os
                          Proponuję podjechać z pustym bakiem na inną stację i porównać.
                          Nie warto się od razu zrażać bo gaz jest niezły i w dobrej cenie.
                          A jeśli faktycznie podejrzewasz oszustwo zgłoś to, po co mają innych nieświadomych oszukiwać.
                          Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez milosz.k
                            Mnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika"
                            Rozumiem, że kolega choć raz zgłosił sprawę odpowiednim służbom skoro "wchodzi zawsze nieco więcej...
                            Nie, ale zgłosiłem wszystkie inne stacje, że na innych wchodzi mniej . Odpowiednie służby poczuły się docenione i mają zajęcie. Mam sporo innych, ciekawszych zajęć niż szukanie dlaczego na ok 45 litrach (których się spodziewam) raz wchodzi litr mniej a raz więcej. Tankuję na Lukoili jak najbardziej, bo na ich gaz nie narzekam no i mam po drodze akurat . Nie podejrzewam oszustwa i nie doszukuję się żadnego cudowania. Zacząłbym się zastanawiać, jakby mi weszło wiecej gazu niż mam pojemność zbiornika .
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• Biszczu
                              RS
                              • 2011
                              • 5567

piotrek_os, jak miałem Lanosa i butlę uwaga 70 litrów :wink: (tak miałem pół bagażnika zajęte) to na pustej butli wchodziło spokojnie do 60 l nawet raz pamiętam, że zostało wciśnięte 63 l (zrobiłem wtedy trasę Zielona Góra :arrow: Wrocław :arrow: Jelenia Góra :arrow: Zielona Góra na jednym tankowaniu :szeroki_usmiech ). WIęc odnosząc się do Twojego pytania spokojnie na pustą butlę 55 l wejdzie ze 48 l gazu
                              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• piotrek_os
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8162
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Biszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiech

Komentarz

• Biszczu
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 5567

piotrek_os, to teraz już masz wiedzę jednak najlepszym rozwiązaniem na przekonanie Ciebie będzie jeszcze raz wyjechać cały gaz do zera i pojechać na stację i zatankować na full. Będziesz wtedy wiedział czy wejdzie jeszcze raz.

Ilość zatankowanego gazu zależy też od jego kaloryczności. Jak pamiętam kilka pierwszych tankowań (przy nowej butli) może być mniejszych np. u po 40-42 litry, później wszystko się normuje i przynajmniej u mnie zawsze wchodziło +- tyle samo gazu ok. 55-58 litrów
                                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Northeusz
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1677
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Biszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiech
                                    piotrek_os, mnie do takiej butli wchodzi od 44 do 47 litrów nawet bywało. Ale rzeczywiście, żeby to było miarodajne to trzeba mieć opróżnioną butlę.
                                    Pozdrawiam
                                    Northeusz

Komentarz

• piotrek_os
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8162
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

piotrek_os, mnie do takiej butli wchodzi od 44 do 47 litrów nawet bywało. Ale rzeczywiście, żeby to było miarodajne to trzeba mieć opróżnioną butlę.
                                      to skoro tak.... to jest ok. Tylko zmyliły mnie wypowiedzi, z kótrymi sie spotkałem i wyslalem, ze mam max ok 42. Czyzby 0II Tour nie miał 55 butli?

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

A co to za roznica czy Tour czy nie. Druga sprawa do OII tych butli troche wejdzie, jak komus nie zalezy na idealnie plaskiej podlodze, to przeciez wyzsza butle wezmie i juz 5l wiecej
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_os
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8162
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                          A co to za roznica czy Tour czy nie.
                                          a taka róznica, ze akurtat od tych osób wiedziałem, ze wchodzi im 40-42 l na maxa.

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Bo moze to ten "fabryczny gaz" a tam moga wsadzac jakas mniejsza butle, bo to zawsze mniejsze koszta, jak gaz jest za darmo.

Bo tam mozna wsadzic zbiornik 53l, wiec te 42l wchodza.
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• vince123
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 923

do butli powinno wchodzić 80% pojemności butli... jak zjezdze na maxa to wejdzie w nia 44-46l.
                                              piotrek_os, dlaczego zmienies OII na OI :?:
                                              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                              nadkole nowe LP
                                              kontakt PW

Komentarz

• ponurix
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 40

wyjeżdżone do bzyczka, weszło 44, trzecie tankowanie w historii auta, temp. koło -10

Komentarz

• milosz.k
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 127

Nie podejrzewam oszustwa i nie doszukuję się żadnego cudowania.
                                                  Tego zabrakło mi w poprzednim poście. Serdecznie pozdrawiam i życzę szerokości. :-)
                                                  Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz

Pracuję...