A więc uchylę rąbka tajemnicy - jeździłem dziś Rapidem 1.2 TSI 85KM, 105KM oraz 1.6 TDI 105KM i najlepsze wrażenie zrobił o dziwo 1.6 TDI - bardzo przyjemnie się zbierał :-) Wszystkie auta były na oponach 215/45 R16 - bardzo dobra trakcja i trzymanie drogi, dość twardo. Jeździłem również wychwalanym tutaj Chevroletem Cruze 1.6 124KM - katastrofa ten samochód, tandeta, silnik ani jedzie, wyje...jednym słowem masakra brzydko mówiąc :evil:
[O1] Lpg butla 55 czy wchodzi mam 48 gazu?
Zwiń
X
-
[O1] Lpg butla 55 czy wchodzi mam 48 gazu?
Dziś pierwszy raz wyjezdziłem gaz do końca i usłyszalem ten "magiczny dźwiek" przełaczenia na droższa taryfę. I mam pytanie czy do pustego zbiornika 55 tez Wam wchodzi tyle gazu? Bo z tego co mówił gazownik to max powinno wejsc 44 litry, a weszło 48,18. Chyba, ze temp cos tu ma znaczenie bylo -10. Pierwszy
-
-
Z moich info to normalna rzecz. Ja po zainstalowaniu u siebie nowiutkiej instalacji STAG od montażysty usłyszałem, że pierwsze 3 tankowania będą "większe" czyli ok.48-49 litrów nawet. Tak było...teraz już jest git malina i 44-45 wchodzi do pustego zbiorniczka z podtlenkiem LPG :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
piotrek_os, normalnie do butli wchodzi ok. 80 % jej pojemności czyli dla 55 l jest to właśnie 44 l gazu. Niektórzy kombinują z podginaniem pływaka wielozaworu żeby dało się upchać więcej, ale to za dużo nie pomaga. Temperatura otoczenia podczas tankowania też robi swoje. Dodatkowo nie wiadomo na ile dobre są urządzenia pomiarowe w dystrybutorze, a na tym też często kręcą wałki.
Komentarz
-
-
Mi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów, zrobiłem na tym 500km do następnego tankowania :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dudek_tMi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez dudek_tMi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,. Mnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika" :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszMnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika"
Ja głównie tankuję na Lukoilu od niemal 2 lat i sporadycznie na innych stacjach.
Nie zaobserwowałem nigdy nic niepokojącego poza jednym,
na gazie z Lukoil mogę zrobić 30-50 km więcej niż na gazie z innych dużych sieci.
piotrek_os
Proponuję podjechać z pustym bakiem na inną stację i porównać.
Nie warto się od razu zrażać bo gaz jest niezły i w dobrej cenie.
A jeśli faktycznie podejrzewasz oszustwo zgłoś to, po co mają innych nieświadomych oszukiwać.Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez milosz.kZamieszczone przez NortheuszMnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika". Odpowiednie służby poczuły się docenione i mają zajęcie. Mam sporo innych, ciekawszych zajęć niż szukanie dlaczego na ok 45 litrach (których się spodziewam) raz wchodzi litr mniej a raz więcej. Tankuję na Lukoili jak najbardziej, bo na ich gaz nie narzekam no i mam po drodze akurat
. Nie podejrzewam oszustwa i nie doszukuję się żadnego cudowania. Zacząłbym się zastanawiać, jakby mi weszło wiecej gazu niż mam pojemność zbiornika
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
piotrek_os, jak miałem Lanosa i butlę uwaga 70 litrów :wink: (tak miałem pół bagażnika zajęte) to na pustej butli wchodziło spokojnie do 60 l nawet raz pamiętam, że zostało wciśnięte 63 l (zrobiłem wtedy trasę Zielona Góra :arrow: Wrocław :arrow: Jelenia Góra :arrow: Zielona Góra na jednym tankowaniu :szeroki_usmiech ). WIęc odnosząc się do Twojego pytania spokojnie na pustą butlę 55 l wejdzie ze 48 l gazu"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
piotrek_os, to teraz już masz wiedzęjednak najlepszym rozwiązaniem na przekonanie Ciebie będzie jeszcze raz wyjechać cały gaz do zera i pojechać na stację i zatankować na full. Będziesz wtedy wiedział czy wejdzie jeszcze raz.
Ilość zatankowanego gazu zależy też od jego kaloryczności. Jak pamiętam kilka pierwszych tankowań (przy nowej butli) może być mniejszych np. u po 40-42 litry, później wszystko się normuje i przynajmniej u mnie zawsze wchodziło +- tyle samo gazu ok. 55-58 litrów"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osBiszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiechPozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszZamieszczone przez piotrek_osBiszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz