A więc uchylę rąbka tajemnicy - jeździłem dziś Rapidem 1.2 TSI 85KM, 105KM oraz 1.6 TDI 105KM i najlepsze wrażenie zrobił o dziwo 1.6 TDI - bardzo przyjemnie się zbierał :-) Wszystkie auta były na oponach 215/45 R16 - bardzo dobra trakcja i trzymanie drogi, dość twardo. Jeździłem również wychwalanym tutaj Chevroletem Cruze 1.6 124KM - katastrofa ten samochód, tandeta, silnik ani jedzie, wyje...jednym słowem masakra brzydko mówiąc :evil:
[O1] Lpg butla 55 czy wchodzi mam 48 gazu?
Zwiń
X
-
[O1] Lpg butla 55 czy wchodzi mam 48 gazu?
Dziś pierwszy raz wyjezdziłem gaz do końca i usłyszalem ten "magiczny dźwiek" przełaczenia na droższa taryfę. I mam pytanie czy do pustego zbiornika 55 tez Wam wchodzi tyle gazu? Bo z tego co mówił gazownik to max powinno wejsc 44 litry, a weszło 48,18. Chyba, ze temp cos tu ma znaczenie bylo -10. Pierwszy
-
-
Z moich info to normalna rzecz. Ja po zainstalowaniu u siebie nowiutkiej instalacji STAG od montażysty usłyszałem, że pierwsze 3 tankowania będą "większe" czyli ok.48-49 litrów nawet. Tak było...teraz już jest git malina i 44-45 wchodzi do pustego zbiorniczka z podtlenkiem LPG :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
piotrek_os, normalnie do butli wchodzi ok. 80 % jej pojemności czyli dla 55 l jest to właśnie 44 l gazu. Niektórzy kombinują z podginaniem pływaka wielozaworu żeby dało się upchać więcej, ale to za dużo nie pomaga. Temperatura otoczenia podczas tankowania też robi swoje. Dodatkowo nie wiadomo na ile dobre są urządzenia pomiarowe w dystrybutorze, a na tym też często kręcą wałki.
Komentarz
-
-
Mi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów, zrobiłem na tym 500km do następnego tankowania :twisted:
Komentarz
-
-
no własnie ja pierwszy raz na tym Lukoilu tankowałem......i dlatego lekko sie zdziwiłem, ze az tyle weszlo i jak odbiło odrazu wyłaczyłZamieszczone przez dudek_tMi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,
Komentarz
-
-
piotrek_os, będziesz się dziwił za każdym razem tankując u nichZamieszczone przez piotrek_osno własnie ja pierwszy raz na tym Lukoilu tankowałem......i dlatego lekko sie zdziwiłem, ze az tyle weszlo i jak odbiło odrazu wyłaczyłZamieszczone przez dudek_tMi standardowo wchodzi 41, często 42. Kilka razy zdarzyło się nawet 44 - wszystko na tej samej stacji.
Jednak w niektórych krajach - Włochy, Chorwacja - nie kończą tankowania i po odbiciu "biją" dalej. Rekordowo, gdzieś w okolicach Ancony weszło mi 49 litrów,
. Mnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika" :diabelski_usmiech
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Rozumiem, że kolega choć raz zgłosił sprawę odpowiednim służbom skoro "wchodzi zawsze nieco więcej...Zamieszczone przez NortheuszMnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika"
Ja głównie tankuję na Lukoilu od niemal 2 lat i sporadycznie na innych stacjach.
Nie zaobserwowałem nigdy nic niepokojącego poza jednym,
na gazie z Lukoil mogę zrobić 30-50 km więcej niż na gazie z innych dużych sieci.
piotrek_os
Proponuję podjechać z pustym bakiem na inną stację i porównać.
Nie warto się od razu zrażać bo gaz jest niezły i w dobrej cenie.
A jeśli faktycznie podejrzewasz oszustwo zgłoś to, po co mają innych nieświadomych oszukiwać.Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG

Komentarz
-
-
Nie, ale zgłosiłem wszystkie inne stacje, że na innych wchodzi mniejZamieszczone przez milosz.kRozumiem, że kolega choć raz zgłosił sprawę odpowiednim służbom skoro "wchodzi zawsze nieco więcej...Zamieszczone przez NortheuszMnie zawsze na innych stacjach wchodzi mniej, u nich zawsze nieco więcej - "wot tiechnika"
. Odpowiednie służby poczuły się docenione i mają zajęcie. Mam sporo innych, ciekawszych zajęć niż szukanie dlaczego na ok 45 litrach (których się spodziewam) raz wchodzi litr mniej a raz więcej. Tankuję na Lukoili jak najbardziej, bo na ich gaz nie narzekam no i mam po drodze akurat
. Nie podejrzewam oszustwa i nie doszukuję się żadnego cudowania. Zacząłbym się zastanawiać, jakby mi weszło wiecej gazu niż mam pojemność zbiornika
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
piotrek_os, jak miałem Lanosa i butlę uwaga 70 litrów :wink: (tak miałem pół bagażnika zajęte) to na pustej butli wchodziło spokojnie do 60 l nawet raz pamiętam, że zostało wciśnięte 63 l (zrobiłem wtedy trasę Zielona Góra :arrow: Wrocław :arrow: Jelenia Góra :arrow: Zielona Góra na jednym tankowaniu :szeroki_usmiech ). WIęc odnosząc się do Twojego pytania spokojnie na pustą butlę 55 l wejdzie ze 48 l gazu"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
piotrek_os, to teraz już masz wiedzę
jednak najlepszym rozwiązaniem na przekonanie Ciebie będzie jeszcze raz wyjechać cały gaz do zera i pojechać na stację i zatankować na full. Będziesz wtedy wiedział czy wejdzie jeszcze raz.
Ilość zatankowanego gazu zależy też od jego kaloryczności. Jak pamiętam kilka pierwszych tankowań (przy nowej butli) może być mniejszych np. u po 40-42 litry, później wszystko się normuje i przynajmniej u mnie zawsze wchodziło +- tyle samo gazu ok. 55-58 litrów"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Komentarz
-
-
piotrek_os, mnie do takiej butli wchodzi od 44 do 47 litrów nawet bywało. Ale rzeczywiście, żeby to było miarodajne to trzeba mieć opróżnioną butlę.Zamieszczone przez piotrek_osBiszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiechPozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
to skoro tak.... to jest ok. Tylko zmyliły mnie wypowiedzi, z kótrymi sie spotkałem i wyslalem, ze mam max ok 42. Czyzby 0II Tour nie miał 55 butli?Zamieszczone przez Northeuszpiotrek_os, mnie do takiej butli wchodzi od 44 do 47 litrów nawet bywało. Ale rzeczywiście, żeby to było miarodajne to trzeba mieć opróżnioną butlę.Zamieszczone przez piotrek_osBiszczu, bo nawet na tym forum spotkałem sie wypowiedziami, ze wchodzi gazu 40-42 wiec lekko mnie z zdziwiło, a, ze do tej pory nie miałem pustego baku wiec wiedzy praktycznej mi brakowało w tym temacie :diabelski_usmiech
Komentarz
-

Komentarz