Zakup nowej Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MattQ
    Classic
    • 2013
    • 2

Zakup nowej Octavii

Zamieszczone przez x_cite
    Może to wina amorów a nie sprężyn??
    Nie.
    MattQ
  • marpol
    Rider
    • 2011
    • 350
    • Octavia III (5E3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM
    • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zakup nowej Octavii

Witam wszystkich Forumowiczów. To mój pierwszy post, ale tych przeczytanych mam sporo za sobą i muszę przyznać, że jest to chyba najprężniej działające forum motoryzacyjne. No dobrze, nie chcąc być posądzonym o przesadne schlebiania przejdę do meritum. Z góry przepraszam, jeśli moje dywagacje umieściłem w nieadekwatnym wątku. Już od dłuższego czasu marzy mi się Octavia i tak naprzemiennie moje myśli były skupione wokół zakupu używanego auta, to znów pojawiał się wątek nowego. Nowego dlatego, że moje obecne Polo też było prosto z salonu i jest to faktycznie inny rodzaj pierwszego kierowania autem Właśnie spłaciłem kredyt za mojego VW, no i naszła ochoty zmiany na większe auto, cel jeden - Skoda Octavia. Czytając rozmaite wypowiedzi o zakupie używanych modeli, a nie obcując na co dzień z techniczną stroną aut, postanowiłem ponownie skorzystać z oferty kredytowej i zakpić nowy samochód. Zamierzam swój samochód zostawić w rozliczeniu w salonie, nieco grosza dopłacić, a resztę skredytować. No i tutaj pojawiają się dylematy, jeśli chodzi o model. Początkowo myślałem o lekko doposażonym Mincie, ale skłaniam się coraz bardziej ku Ambiente (ach te podłokietniki. Tylko, czy jest szansa, żeby w silniku 1,4 TSI i zakupić ten model w granicach nieprzekraczających 65 tysięcy. Mógłby to być model z roku 2011, bo na pewno na długi czas chciałby go zakupić. Czy może warto pomyśleć nad innym silnikiem, modelem. Powiem, że więcej niż 37-40 tysięcy nie jestem w stanie wpłacić. Drugie pytanie, czy polecacie jakiś salon w województwie zachodniopomorskim lub pomorskim, gdzie mogę liczyć na wyrozumiałość w obdarowywaniu promocjami. Wiem, że u Danielcia byłoby najrozsądniej finalizować moje marzenie, ale niestety to drugi koniec PolskiNo i na jaki maksymalny upust, ewentualnie, mógłby liczyć. Wiem, że pytania mogą wydawać się banalne, ale zakup ten to poważna inwestycja, długoterminowa, więc stąd moje "upierdliwe" dylematy. Przepraszam za tak obszerny post i w dodatku pierwszy. Mam nadzieję, że ta obszerność wypowiedzi nie będzie skutkowała z odrzuceniem

Komentarz

• Eidos71
      RS
      • 2011
      • 2050
      • Octavia II (1Z3)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam. Bierz Ambition - jest to dobra baza do modów i doposażania, a na pewno lepsza do skonfigurowania fabrycznego, niż Mint (w którym część opcji do skonfigurowania jest po prostu niemożliwa, lub możliwa do realizacji dużym nakładem finansowym i roboczym). Co do zjechania z ceny podstawy Ambition (czyli 71.200 PLN,-), to będziesz musiał się nagimnastykować...
      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Flame
        Elegance
        • 2010
        • 898

marpol, jeżeli jesteś pierwszym właścicielem Polówki, to absolutnie nie zostawiaj jej w rozliczeniu tylko sprzedaj bezpośrednio, bo salon z Ciebie zedrze. Ja ostatnio kupowałem do pracy Roomstera i w rozliczeniu chciałem zostawić Seata Ibizę z 2004 roku, którego byłem pierwszym właścicielem i sprzedałem o 2 tys. drożej niż proponował spec z salonu Skody, a i tak mi się spieszyło. Pewnie gdybym jeszcze poczekał, to i z 3 tys. więcej bym dostał.

Roześlij zapytania po salonach w Twoim województwie i okolicznych, to będziesz miał rozeznanie.
        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• marpol
          Rider
          • 2011
          • 350
          • Octavia III (5E3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Bardzo dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

Komentarz

• blazer47
            Drive
            • 2011
            • 65

Może warto się zastanowić nad 1.8 TSI... Spalanie symbolicznie większe a przyjemność z jazdy... cud, malina W dodatku jak może zauważyłeś 1.8 ma lepsze opinie niż 1.4... Pomyśl...

Możesz poszukać czegoś co się może "ostało" z rocznika 2011.

Komentarz

• DeX
              Drive
              • 2012
              • 87

Zamieszczone przez Eidos71
              Witam. Bierz Ambition - jest to dobra baza do modów i doposażania, a na pewno lepsza do skonfigurowania fabrycznego, niż Mint (w którym część opcji do skonfigurowania jest po prostu niemożliwa, lub możliwa do realizacji dużym nakładem finansowym i roboczym). Co do zjechania z ceny podstawy Ambition (czyli 71.200 PLN,-), to będziesz musiał się nagimnastykować...
              Mi się udało utargować z 72800 na 67700 z dodatkami, więc nie taki diabeł straszny ale oczywiście nigdy nie przyjmuj pierwszej oferty, wyjdź z salonu i wróć za 2 dni

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

Jakie trasy robisz i czy istotne dla Ciebie są koszta związane z paliwem?

Komentarz

• marpol
                  Rider
                  • 2011
                  • 350
                  • Octavia III (5E3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                  • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Moja Polówka na liczniku ma 33 tysiące, kupiona w roku 2008, więc maratonów nie zaliczam więc cena paliwa, aż tak mocno mnie nie dotyka

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

To faktycznie >10k rocznie, to tylko TSI, zakup też na 4 lata?

Komentarz

• marpol
                      Rider
                      • 2011
                      • 350
                      • Octavia III (5E3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Zakup Octavii zdecydowanie na dłużej, dlatego celuję w Ambition, żeby później nie żałować, jak w przypadku obecnego auta, że się nie wzięło z klimatyzacja lub mocniejszym silnikiem, oczywiście wszystko zdeterminowane jest finansami

Komentarz

• natash
                        RS
                        • 2011
                        • 2599

Jak nie interesuje super demon prędkości to ja bym brał MPI+LPG, chyba, że z pod świateł lubimy być zawsze pierwsi

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

marpol, bierz Amition z 1.4 TSI pod maską i będziesz zadowolony.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Ceed1
                            Rider
                            • 2012
                            • 461

5000 PLN to teraz na dzień dobry dostaje sie od Skody. Kolejne 5000 PLN lub wiecej na pewno uda sie wyrwać od forumowych daelerów.

Komentarz

• Seba79_Szczecin
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 231

marpol, W naszym województwie raczej nie dostaniesz super oferty. Jest kilka osób ze Szczecina (m.in ja), które kupowały auta u naszych forumowych dealerów. Ja kupowałem u Kuby - Jaczak1 i jestem b.zadowolony. Cena auta była o wiele lepsza niż w Szczecinie.
                              Spróbuj skontaktować się z naszymi dealerami - będziesz mógł porównać oferty.
                              Gdy wszyscy myślą, że się czegoś nie da zrobić, wtedy pojawia się ten który nie wie, że się nie da i to robi.

nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=50170

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc Kolego z Pomorza (choc Zachodniego ;-)

od ceny w cenniku mozesz odjac od razu 5000 tysiecy od Skody jak Kolega wczesniej napisal i drugie tyle dostaniesz moim zdaniem na pewno od jednego z forumowych dealerow... czyli na pewno 10k taniej niz cennik.... (choc mam ciche podejrzenia ze moze wyjsc to gdzies 11k na wersje ambition).

Jak kupujesz auto na dlugo to kup te drozsza - jesli Ci sie bardziej podoba...

A nie myslales o Yeti?

ps. i tak jak koledzy radzili - nie sprzedawaj Polo w ramach rozliczenia - sam sprzedasz drozej i wiecej zarobisz - VW od 1 wlasciciela z tak malym przebiegiem ida od reki....

ps.2 Uwierz mi ze takich znizek jak na poludniu Polski od forumowych dealerow to nikt Ci nie da na polnocy - wiem bo sam to juz dwa razy przerabialem....
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Psycho Dad
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 629

Tu jest link do ludzi którzy udzielają rabatów. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1781

Można kupić auto z 2012 roku w cenie z salonu z 2011r
                                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Arundill
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 321

marlej108 akurat z tym się nie zgodzę że nie dostanie takich samych rabatów jak na południu Polski. Dostałem bardzo podobny rabat jak u naszych kolegów z forum a nie muszę jechać całej Polski po auto Podzwoń pochodź a zobaczysz że dostaniesz dobry rabat jak coś to pisz na pw to dam ci namiary na ten salon
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• BADYL
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2396
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

czyli mówicie, że od ceny z konfiguratora plus minus 10k można spokojnie wyrwać?
                                      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

Zamieszczone przez BADYL
                                        czyli mówicie, że od ceny z konfiguratora plus minus 10k można spokojnie wyrwać?
                                        Spokojnie
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• misiul
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 521

Ambiente combi 1.4 TSI w kwietniu 2011 roku,które miało datę produkcji 02.2011 za 65 tys. z dywanikiami, kołem i chlapaczami w metaliku nabyłem.Więc można dostać dobrą cenę i to za bieżący rocznik. Cena ta różniła się o 9 tyś w stosunku do lokalnego dilera

Komentarz

• patrykL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 588

a po cholera brac ambition? kiedys moze bylo warto, ale teraz? moim zdaniem nie. klima manualna, plastikowa kierownica i ten tandetny srebrny kolor listew wykonczeniowych srodka, nie mowiac juz o kolpakach rodem z wozka dzieciecego z czasow prl. a podlokietnik to kupisz za rozsadne pieniadze i zamontujesz we wlasnym zakresie.

co do rabatow to wiem jedno, znizki znizkami, ale jesli bierzesz auto w kredycie to roznie z tym bywa,

jesli chodzi o sprzedaz starego auto, to Koledzy dobrze radza: sprzedaj sam, kiedys padla oficjalna informacja o tym, ze salony odejmuja od wartosci auta 20% na "dzien dobry" biorac je od ciebie

kwestia silnika to przy tak malych przebiegach wez 1.4 tsi,

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Arundill
                                              marlej108 akurat z tym się nie zgodzę że nie dostanie takich samych rabatów jak na południu Polski. Dostałem bardzo podobny rabat jak u naszych kolegów z forum a nie muszę jechać całej Polski po auto Podzwoń pochodź a zobaczysz że dostaniesz dobry rabat jak coś to pisz na pw to dam ci namiary na ten salon
                                              Pozdrawiam
                                              ooooo no to jakby i na polnocy znalazl sie magik oferujacy takie rabaty to byloby milo
                                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• marpol
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 350
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM
                                                • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Serdecznie dziękuję za wszystkie, jakże dla mnie nieocenione porady. Dzięki niem jeszcze bardziej napalony jestem na to auto i jak, najrychlej będę chciał sfinalizować moje marzenie. Mam świadomość, że zakup w kredycie zdecydowanie zawęża wachlarz upustów. Jest propozycja salonu Octavii Elegence 1,4 tsi z roku 2011r. za 69 tysięcy, więc bardzo kusząca prawda?

Komentarz

• Psycho Dad
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 629

A pytałeś sie kolegi danielcio - Kraków ?
                                                  Oferta raczej za auto z 2012 r.
                                                  Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

Pracuję...