Dziwne odgłosy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • biały
    Classic
    • 2007
    • 1

Dziwne odgłosy

Zamieszczone przez MARCINSD
    Witam mam problem. codziennie rano jak odpalam silnik to co kilka seund spadaja obroty na chwilke potem sie podnoszą ...
    W jakim zakresie to występuje od ilu od ilu??
  • Tomeks78
    Classic
    • 2006
    • 6

Dziwne odgłosy

Witam!

Mam problem w octavi combi 1999r 1.9TDi. W przednim zawieszeniu od strony pasażera podczas mocnego przechyłu nadwozi(skręt w lewo) dobiegają odłosy trącego metalu o metal. Przy naprawde mocnym przechyle drżą elementy deski rozdzielczej i obicia drzwi. Nieprzyjemne uczucie. Sprawdzałem kolumnę, sprężynę, amortyzator , ogolnie wszystko- i wszysko wygląda ok! Może łożysko w kole przy większym obciążeniu?!
    Może ktoś miał taki przypadek?

Komentarz

sadze ze cioś swankuje przegubek ... ale moge sie mylic, sprawdż przeguby.

Komentarz

• Tomeks78
        Classic
        • 2006
        • 6

przegub to raczej nie bo co on ma do przechyłu nadwozi. Sprawdziłem czy nie ociera o niego stabilizator i nie ma sladu tarcia na tych elementach- wiec to raczej nie to.

Komentarz

• aldam
          L&K
          • 2006
          • 1036

U mnie przy skręcie w lewo usłyszałem już dwukrotnie jakiś dziwny chrobot. Akurat ostatnio robiłem badanie techniczne i nie mam żadnych luzów w zawieszeniu wszystko wygłąda ok. Też obstawiam, że mogą to być łożyska, choć nigdy nie miałem z nimi problemów i tak naprawdę nie wiem dokońca czym objawia się zużycie łożysk.

Tomeks78
          Czy podczas normalnej jazdy masz wrażenie, że z okolicy kół dochodzi jakieś buczenie (czy podobne odgłosy)?

Sigma_74
          Przy przegubach to raczej byłoby słychać stuki. Choć niewykluczone, że w środku elementy są zniszczone i słychać tarcie w momencie ułożenia przegubu pod odpowiednim kątem.
          Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• Tomeks78
            Classic
            • 2006
            • 6

Witam

W trakcie normalnej eksploatacji nie ma zadnych podejrzanych odgłosów. Tylko przy mocnym wychyleniu nadwozia. Przeguby raczej odpadaja ze wzgledu na działenie sił podczas takiej jazdy. Mianowicie-przegub pracuje bardzo mocno przy skrecie i dynamicznym ruszaniu, zas u mnie dzwiek ten wystepuje nawet wtedy gdy przegub nie jest obciazony np samochod toczy sie na biegu luzem. Byc moze mocowanie kolumny lub...,sam nie wiem. Mysle ze to raczej na stówe zawieszenie.

pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...