Napinacz paska wielorowkowego firmy INA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dudoslav
    Drive
    • 2010
    • 40

Mam przejechane (bezproblemowo) ok 110 tys km dzięki instalacji Landi Renzo (zakładana w salonie w Krakowie u Danielcia). Ostatnio zaczęły mi się problemy: po przejściu na gaz moc silnika wyraźnie spada (aż do gaśnięcia samochodu). Po dobrym rozgrzaniu silnika i kilkunastokrotnym przełączaniu w trakcie jazdy między PB a LPG (przejeżdżam teraz ok 3 razy większą odległość, niż przed zaczęciem się problemów) mogę już w miarę normalnie jechać na LPG (wcześniej mam wrażenie że wtryskiwacze muszą się "odetkać". Jak silnik się jeszcze rozgrzewa, to po przełączeniu na LPG silnik zaczyna pracować tylko na 2 cylindrach, wyskakuje mi check engin, na benzynie nie ma tego problemu.
    Byłem u mechanika od Landi, powiedział, że prawdopodobnie listwa pada, ale że mam ją dojeździć do końca. Koszt zakupu samej listwy to około 800 zł.
    w związku z powyższym mam pytania:
    1. czy będę musiał też zmieniać wtryskiwacze (ze względu na ten efekt odtykania się ich po pewnym czasie pracy na LPG)? przy MED-ach to chyba większy koszt?
    2. do warsztatu Landi muszę dość daleko jeździć, i brać wolne z pracy, więc może warto ponieść trochę większy koszt i mienić instalację na staga, którego mogę serwisować prawie na miejscu?
    3. jeżeli zdecydowałabym się na wymianę to co muszę zmienić (listwa i komputer czy jeszcze coś?) i jaki byłby to mniej więcej koszt?

[ Dodano: Czw 20 Gru, 12 08:33 ]
    acha jeszcze jedno, to dojeżdzenie do końca listwy ma wynikać z tego, że komputer przed jej padem nie pokaże co dokładnie się zepsuło.
  • tryton
    Elegance
    • 2008
    • 935

Koledzy ciekaw jestem jakie są wasze opinie na temat napinaczy firmy ina.
    Prosił bym o wypowiedzi osoby które miały do czynienie z tym produktem

Komentarz

• haragon
      Rider
      • 2008
      • 310

Cóż tu wiele pisać.
      Producent nr 1 na świecie w temacie napinaczy, rolek itp.
      Produkty INA montowane są w fabrykach różnych marek na pierwszy montaż.
      Jeżeli zastanawiasz się czy warto kupić to od razu odpowiem bez zastanowienia- warto.
      Co do rozrządu osobiście składam go z następujących podzespołów:
      Rolki, napinacze INA
      pompy SKF
      paski: gates, contitech (ja stosuję tylko wzmocnione).
      I do następnej wymiany masz spokój...
      "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
      >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
      >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• krzynol
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 10960
        • Superb II combi (3T5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

wałki rozrządu, popychacze INA są też całkiem dobre
        ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
        ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
        poprzednie modele:
        ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
        ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
        O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

wymienilem to niespelna 2 lata temu, ostatnio zaczal delikatnie terkotac czasem zaraz po uruchomieniu, a raptem kilkanascie tysiecy zrobione na nim, wymienialem razem ze sprzegielkiem alternatora i rolka zwrotna, tez bym radzil to sprawdzic jesli bedziesz wymienial.
          Kupilem wlasnie INA chociaz w pudelku byl Litens, okazuje sie to powszechna praktyka. Niby jedno i drugie dobre. Choc zaniepokoilo mnie troche to co ostatnio zaobserwowalem mechanik powiedzial ze troche jestem przewrazliwiony. Cos w tym jest bo w tych klekotach to wlasciwie wszystko sie trzesie i terkocze, a ja co noz to sie wsluchuje w te dzwieki :diabelski_usmiech

Komentarz

• krzynol
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 10960
            • Superb II combi (3T5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

faktem jest, że zdażają się jakieś przesorty
            czyli podełko INA a w środku jakiś podproducencki wyrób, a jeśli INA to firmuje?
            chociaż wolałbym mieć ori INA
            ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
            ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
            poprzednie modele:
            ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
            ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
            O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

tryton, w INA jak najbardziej warto inwestować. Bardzo dobra firma. Mój mechanik przy wymianach rozrządu kupuje tylko INA lub SKF
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• haragon
                Rider
                • 2008
                • 310

Nie słyszałem o takich podmianach.
                Oby nie było tak, że ktoś w hurtowni, sklepie wyciąga ori z pudełka INA a wkłada coś tańszego :shock:, a póżniej głupio się tłumaczy, że INA tak praktykuje teraz i że to normalka...
                "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

>>Software - rogalotti<<

Komentarz

haragon, nie nikt nie podmienia, tak tez najpierw pomyslalem, ale zaczalem wtedy grzebac po necie i tak poprostu jest. Pewnie zalezy jak sie trafi. To sie tyczy akurat napinacza, robilem niedawno rozrzad tez na INA oczywiscie i juz bylo jak trzeba, na necie latwo znalezc informacje o takich zabiegach. Akurat sie nie przejalem bo wtedy znalazlem informacje na temat tego Litensa i cos pisalo ze szly z fabryki tez czy cos takiego.

Komentarz

• haragon
                    Rider
                    • 2008
                    • 310

Może Litensa wchłonęła INA i stąd takie zabiegi.
                    Nawiasem mówiąc często zastanawiałem się nad tym dlaczego INA, a nie coś innego.
                    W zrobieniu kawałka rolki przecież nie ma żadnej filozofii?
                    Śmię wysunąć teorię, że jeżeli coś komuś popiskuje, lub kończy się w rozrządzie przed czasem to tylko dlatego, że ktoś coś źle zrobił! Nie wymienił całego rozrządu bądź go źle założył.
                    Nie spotkałem się w swoim życiu z innym scenariuszem, niż ten opisany powyżej, że ktoś założył wszystko nowe dobrej marki i zrobił to dobrze, i nie dojechał do następnej planowanej wymiany. W przypadku problemów z rozrządem zawsze było albo coś zmaszczone, albo "zaoszczędził" inwestor i nie wymienił kompletu.

>>Software - rogalotti<<

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

A wie ktoś z was jaki rozmiar klucza potrzebny jest do zluzowania napinacza INY .Ciekaw jestem czy rozmiar klucza jest taki sam jak w innych .Wiem że to dziwne pytanie ale jak jest tu ktoś kto handluje częściami to mógł by to sprawdzić .

Komentarz

• bobasek
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 326

Zamieszczone przez haragon
                        Nie spotkałem się w swoim życiu z innym scenariuszem, niż ten opisany powyżej, że ktoś założył wszystko nowe dobrej marki i zrobił to dobrze, i nie dojechał do następnej planowanej wymiany
                        u mnie wystapiŁ inny scenariusz
                        wymiana rozrzadu, pompa wody orginal ASO, rolki i napinacz INA, pasek Conti
                        profesionalny warsztat, gwarancja na pismie 3lata lub 60kkm
                        dwa lata, 55kkm i pęka pasek
                        5,5l/100

Komentarz

• haragon
                          Rider
                          • 2008
                          • 310

Zamieszczone przez bobasek
                          Nie spotkałem się w swoim życiu z innym scenariuszem, niż ten opisany powyżej, że ktoś założył wszystko nowe dobrej marki i zrobił to dobrze, i nie dojechał do następnej planowanej wymiany
                          u mnie wystapiŁ inny scenariusz
                          wymiana rozrzadu, pompa wody orginal ASO, rolki i napinacz INA, pasek Conti
                          profesionalny warsztat, gwarancja na pismie 3lata lub 60kkm
                          dwa lata, 55kkm i pęka pasek
                          Stawiam tak czy inaczej na niewłaściwy montaż, bądź brak wymiany wszystkich podzespołów.
                          W ASO, często zdarzają się problemy z rozrządem, a tam też powinni robić to ludzie, którzy mają wiedzę, doświadczenie i umiejętności. Ręczę Ci, że tak nie jest, bynajmniej nie w każdym przypadku.
                          Na tym forum była już prowadzona burzliwa rozmowa na ten temat (jak znajdę linka to dopnę) i skończyła się stwierdzeniem jednoznacznym w 99,9% problemy z rozrządem to zły, niewłaściwy montaż, brak wymiany kompletu minimalny odsetek to wina produktu (bierzemy tu pod uwagę produkty markowe używane podczas pierwszego montażu).

>>Software - rogalotti<<

Komentarz

• bobasek
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 326

minimalny odsetek to wina produktu
                            to wlasnie mnie spotkalo, w opinii stalo
                            przedwczesne zużycie lożyska napinacza powodujace nieliniowe prowadzenie paska i w konsekwencji jego zerwanie
                            silnik naprawiony na koszt warsztatu i dostawcy cześci, zapłaciłem tylko za rozrząd który za 5kkm mał byc wymieniany minus wadliwy napinacz
                            5,5l/100

Komentarz

• tryton
                              Elegance
                              • 2008
                              • 935

Panowie i jak z tym rozmiarem klucza ?? nie ma tu na forum nikogo kto handluje częściami i mógł by sprawdzić jaki tam wchodzi klucz

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

tryton, napisz do robekcool, on sprzedaje rozrządy
                                "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• robekcool
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 2041
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

16ka.
                                  nie handluje tylkko przekazuje w ręce użytkowników.
                                  liczę jedynie montaż
                                  www.k-mot.pl
                                  Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                                  Autoholowanie.
                                  Robert Kulma

Komentarz

• tryton
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 935

Zamieszczone przez robekcool
                                    16ka.
                                    Czyli tak samo jak w każdym innym . Musiałem się upewnic nim skrytykuje napinacz ina
                                    Kupiłem ostatnio ten ze zdjęcia podobno oryginał montowany na pierwszy montaż . Niestety większego szajsu nie widziałem !!!!!!! Po zamontowaniu napinacza do auta przyszedł czas na założenie paska . Klucz 16 na napinacz lekkie napięcie napinacza celem wyjęcia blokady i zonk klucz momentalnie zaczyna się ślizgac na śrubie . Czegoś takiego jeszcze ani ja ani mechanik nie widział odlew korpusu zachowywał się tak jak by odlany był z plasteliny (śruba moment się obrobiła). Niestety nie było możliwości innego naciągnięcia napinacza jak breszką. Specjalnie kupiłem niby porządny żeby nie było problemów i żeby trochę pochodził . Niestety jakośc ina jest po prostu tragiczna ciekawe kiedy rozleci się cały napinacz . :evil:

[ Dodano: Pią 30 Mar, 12 15:34 ]
                                    W zrobieniu kawałka rolki przecież nie ma żadnej filozofii?
                                    Jak widac na moim przykładzie jednak jest to filozofia
                                    Wszyscy producenci robią coraz większy szajs

Komentarz

• haragon
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 310

Zamieszczone przez bobasek
                                      przedwczesne zużycie lożyska napinacza powodujace nieliniowe prowadzenie paska i w konsekwencji jego zerwanie
                                      silnik naprawiony na koszt warsztatu i dostawcy cześci, zapłaciłem tylko za rozrząd który za 5kkm mał byc wymieniany minus wadliwy napinacz
                                      Powód-przedwczesne zużycie łożyska napinacza ;-)

Może ja się na tym nie znam, ale napinacz można napiąć zbyt słabo- przeskoczy pasek, lub zbyt mocno- zużycie łożyska napinacza (zatarcie).
                                      Jeżeli rzeczywiście napinacz można napiąć różną siłą to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
                                      Mogę oczywiście się mylić. Można by było zapytać o to kogoś kto lepiej siedzi w temacie np. GG.

>>Software - rogalotti<<

Komentarz

Pracuję...