PB będzie tańsze? LPG będzie droższe? Ludzie zaczną się przesiadać na TSI/ON bo MPI nie będzie trendy? Czy może jakiś jeszcze inny powód, jak np będziemy tak dobrze żyć, że przy kupnie samochodu spalanie i rodzja paliwa nie będą miały znaczenia?
Witam.
Mnie nurtuje taka rzecz:
Auto nowe. Jak sprawdzić czy klimatyzacja jest "zatankowana" do pełna i czy w ogóle jest oki.
Pytam tylko i wyłącznie dlatego, że przecież PB i LPG zazwyczaj klient po zakupie nowego auta dostaje w minimalnej ilości i sam musi sobie uzupełnić zbiorniki.
Klimatyzacja to dobro które z czasem też się kiedyś kończy. Jaką mam pewność że jest "nabita" do końca a nie tylko trochę ???.
Jak jest szczelne otaz użytkowane w miarę często i regularnie, to tak szybko się nie skończy. :wink: Czynnik chłodząco - smarujący jest zatankowany w takiej ilości w jakiej zapewnia optymalne działanie. Jeśli układ jest szczelny to go nie ubywa. Mam nadzieję, że rozwiałem obawy i wątpliwości. Na dole mojego posta jest taki przycisk -"pomógł" można kliknąć :diabelski_usmiech
Jak sprawdzić czy klimatyzacja jest "zatankowana" do pełna
najpewniej to jest podlaczyc auto do kombajnu do obslugi klimatzyacji odessac i zwazyc czynnik, maszyna sama pokaze ile gram odzyskala
pytanie tylko po co
obecnie przy stosowaniu czynnika R 134 w klimatyzacji koniecznie trzeba sprawdzać jego ilość co 2-3 lata, rocznie ubywa go ok. 10% z instalacji, wcześniej był stosowany inny gaz i był spokój ale ochrona środowiska wiecie.............
Jak nowe autko to sprawdź czy klima chłodzi i na tym twoje czynności powinny się skończyć.
Podczas użytkowania po roku zajedziesz do serwisu i wymienią Ci olej w czynniku, oraz sprawdzą jego poziom. Zrobią to zgodnie z terminem przeglądu.
Autko jest nowe, przewody elastyczne, gumowe są nowe- więc powinny być szczelne (nie zbutwiałe, popękane) więc i ciśnienie powinno być właściwe.
Sprawdź czy chłodzi, jak chłodzi to ciesz się nowym autkiem i tyle.
"Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Witam.
Mnie nurtuje taka rzecz:
Auto nowe. Jak sprawdzić czy klimatyzacja jest "zatankowana" do pełna i czy w ogóle jest oki.
Pytam tylko i wyłącznie dlatego, że przecież PB i LPG zazwyczaj klient po zakupie nowego auta dostaje w minimalnej ilości i sam musi sobie uzupełnić zbiorniki.
Ty oczywiście żartujesz kolego ?
bo jeżeli nie to ....
FRESH, nie możesz nie mieć nabitej klimy. To tak jakby wydali Ci auto w salonie bez oleju w silniku... paliwo to inna para kaloszy
Hej I o takim czymś słyszałem po wyjeździe nowego! autko z salonu - chyba tojki
Zamieszczone przez vaz
Znajomy wyjechał z salonu nową CRV z pustą klimą. Bywa i tak :szeroki_usmiech
Honda i Toyota - wszystko jasne. W Skodach, VW, Audi zawsze jest nabita klima...bez przesady zaraz zacznie się kolega pytać czy też mieliście 2,2 ciśnienie w kołach ....
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Biszczu - ciśnienie w oponach jestem w stanie sam sprawdzić i w razie potrzeby uzupełnić do odpowiedniej wartości.Mam na to wpływ !!!
Ludzie mniej sarkazmu proszę
to nie szukaj sobie problemów na siłę w nowym aucie...
Zamieszczone przez FRESH
Jaką mam pewność że jest "nabita" do końca a nie tylko trochę ???.
Zamieszczone przez FRESH
Czy maślany nalot na korku wlewu oleju silnikowego to norma ???
p.s. uprzedzam Twoje kolejne pytanie:
tak przy pierwszym tankowaniu gazu możesz nie zatankować pełnego baku...a spalanie może się różnić od wskazanego przez producenta :twisted:
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Biszczu - masz rację, bardzo Ci dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Miło jest posłuchać mądrego człowieka.
MODERATORA jeśli taki istnieje proszę o posprzątanie w tym temacie bo zrobił się lekki (...) oczywiście to wszystko przeze mnie
oczywiście ten problem dotyczy tylko starych aut, z dużym przebiegiem ???
tak patrze na moją O2 ona co prawda nie szoruje dupą po glebie ale korci mnie aby zmierzyć to i owo
Komentarz