Klimatyzacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiul
    Rider
    • 2011
    • 521

FRESH, to ja Ci odpowiem konkretnie, zbierając info z całego wątku:

1. Na przeglądzie gwarancyjnym po 30 tyś. km (zmienny okres przeglądowy) nie sprawdzają klimatyzacji. Wyjechałem 2 tyg. temu po przeglądzie, akurat zrobiło się ciepło i klima nie działała. Było to 11 m-cy od zakupu auta.
    2.Uzupełnienie wykonano w ramach GW. Odessano 500 g czynnika, wpuszczono 550g, tak więc ubyło 50g i klima nie włączała się.
    3.Dlaczego przestała działać po 11 m-cach (ostra zima w której nie włączano klimy)? Wg opinii bazującej na doświadczeniach Kolegów z OCP to jeśli się nie wyłącza klimy w ogóle to nabijanie klimy jest żadsze. Wynika to choćby z tego, że używany czynnik jest wymieszany dobrze z olejem, smarującum sprężarkę. Jeśli sobie czynnik stoi to olej wytrąca się.

Czy pomogłem?

Komentarz

• FRESH
      Drive
      • 2012
      • 86
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

misiul - tak pomogłeś
      właśnie takich odpowiedzi oczekiwałem zadając pytanie na forum

Komentarz

• Psycho Dad
        Rider
        • 2009
        • 629

Abstrahując od problemu ... to klimy nie da się nabić "na trochę" ani za dużo ,
        Nie będzie wtedy dobrze działać a to jesteśmy wstanie sami sprawdzić.
        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• haragon
          Rider
          • 2008
          • 310

Jak już wcześniej pisałem na poprzedniej stronie klimę swoją możesz sprawdzić w prosty sposób- włączyć i zobaczyć czy chłodzi.
          Gdyby płynu nie było lub jego poziom choćby nieznacznie spadł z przyczyn nieszczelności przestała by wtedy chłodzić!
          To prosta metoda. W przypadku samochodu nowego nie ma sensu zastanawiać się nad stanem technicznym gumowych przewodów itp. Tu klima ma działać dobrze i tyle, a sprawdzasz to prostą metodą - ORGANOLEPTYCZNIE!!!
          Jak chłodzi- kładziesz się spać spokojnie i zapominasz na jakiś czas o tym temacie!!!
          Nie chodzi- jedziesz do ASO na kontrolę klimy, masz przecież powody do niepokoju...
          "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
          >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
          >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• FRESH
            Drive
            • 2012
            • 86
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

ok. wszystko zrozumiałem
            teraz chciałbym sie dowiedzieć w którym miejscu znajduje się wylot skraplin ???
            w różnych autach jest on w różnych dziwnych miejscach. Nie zawsze pod autem;/
            jak jest w moim przypadku???

Komentarz

• idas
              Elegance
              • 2006
              • 828

Zamieszczone przez FRESH
              ok. wszystko zrozumiałem
              teraz chciałbym sie dowiedzieć w którym miejscu znajduje się wylot skraplin ???
              w różnych autach jest on w różnych dziwnych miejscach. Nie zawsze pod autem;/
              jak jest w moim przypadku???
              Z przodu auta, pi*oko pod silnikiem.
              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

Pracuję...