Zamieszczone przez Andja
[O1] Samodzielne napelnianie klimy
Zwiń
X
-
[O1] Samodzielne napelnianie klimy
Panowie
Zbliza sie lato i chyba czas zajrzec do klimy. Szukalem na forum ale wszyscy pisza tylko o serwisach :-))
Czy ktos robil to samodzielnie? Moze ktos zna jakis tutorial? Jak samodzielnie uzupelnic czynnik chlodzacy? Gdzie go kupic itd?
Jeszcze jedno pytanie :-))) czesto na gruponie widzi sie oferty prZegladu klimy za np 50 zl i za kazdym razem jest napisane ze oferta obejmuje uzupenienie czynnika o 100 gram :-)))) czy to jest duzo? W sensie czy to nie ajaks podpucha :-)) ze przeglad 50 zl a czynnika trzeba dolac 2 litry 20 zl za 100 gram :-)))))
-
-
Czynnika w AGRze łącznie masz ok 800 g o ile dobrze pamiętam. Wszystko pisze Ci na pasie przednim jak podniesiesz machę. Ja ostatnio uzupełniałem, weszło mi jakieś 300 g. Wszystko zależy od stanu Twojego układu klimy i od tego kiedy uzupełniałeś czynnik
Jeśli chodzi o napełnienie to chyba lepiej jechać z tym i podłączyć się do maszyny a nie kombinować samemu - czynnik chłodzący jest mocno toksyczny.
Komentarz
-
-
Z tego co się orientuję, serwis klimy to nie tylko sam czynnik i jego uzupełnienie.
W czasie serwisu wymieniany jest specjalny środek smarny, a tego bez stosownego urządzenia nie jesteś w stanie wykonać. Odbywa się to w 4 fazach.
1. Wypompowanie czynnika z klimy.
2. Odseparowane chłodziwa od czynnika smarnego.
3. Wymiana czynnika smarnego na świeży, nowy.
4. Przepompowanie chłodziwa z czynnikiem smarnym do układu klimatyzacyjnego w samochodzie (gdy jest niedobór cieczy chłodzącej wtedy jest dopompowywana).
Ja się raczej na tym nie znam, ale wydaje mi się że grzebanie w układach klimatyzacyjnych bez zaplecza sprzętowego mija się z celem."Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
>>Hardware - dobrygrzeswawa<<
>>Software - rogalotti<<
Komentarz
-
Komentarz