Czy jeżeli mam auto na gwarancji, to serwis klimatyzacji muszę robić w ASO? Czy też mogę jechać gdziekolwiek np. na ozonowanie i sam kupić filtr?
I drugie pytanie - wiem, że fabryczne filtry węglowe miały wadę, polegającą na nieszczelności i w efekcie nieprzyjemnym zapachu po jakimś czasie (był gdzieś wątek na ten temat). Czy ten problem już wyeliminowano? Ewentualnie jaki jest numer "poprawionego" filtra?
Jakbys wiedział na czym ozonowanie polega...... to bys o gwarancji nie pisał :diabelski_usmiech to tak jakbys po zapach do ASO jechał. Rób to gdzie taniej
samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy
Ja wymieniałem filtr przeciwpyłkowy samodzielnie i w trakcie przeglądu nikt się nie przyczepił - poprosiłem tylko, żeby go nie wymieniali i o tyle było taniej.
U mnie był lekki smrodek zeszłej wiosny (dlatego właśnie wymieniłem od razu ten filtr), teraz od roku nie mam żadnego problemu - co do filtra niestety już nie pamiętam jaki to był, ale chyba jakiś najzwyklejszy węglowy Filtron, jeśli dobrze pamiętam.
Ja już w prawdzie po gwarancji ale ten "serwis klimatyzacji" w ASO za 360 zł to o kant du... rozbić. Pojechałem w ostatnią sobotę na Żywiec do jednego z lepszych warsztatów. Wymienili zapchany filtr kabiny i odgrzybili klimę. Zapłaciłem 80 zł i wreszcie nie czuć tego "dziwnego zapachu" z klimy.
piotrek_os, wiem na czym polega. Ale np. samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy.
a powiedz mi po czym zauważy ? Po stanie zużycie ok....a swoją drogą jak włożysz taki jak fabryczny to ktoś się będzie pytał czy wymieniałeś sam filtr np. na wiosnę?
Nie bójcie się tej gwarancji, bo wychodzi na to, że w nowym aucie to można lać tylko paliwo do baku, bo wszystkie inne czynności już mogą odebrać gwarancję...
p.s. serwisy Boscha uznawane są przez SAP, więc możesz jechać do nich...
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
OK, jaki filtr najlepiej kupić? Czytałem gdzieś, że oryginalny filtr nie ma gąbki uszczelniającej i później są problemy ze smrodem - jaki zamiennik jest najszczelniejszy?
Gdzieś była lista polecanych filtrów ale nie mogę zaleźć...
Mam ten sam dylemat czy w ASO czy gdzieś u rzemieślnika, ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.
Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego, nie porównujmy tego z napsikaniem pianki do kanałów wentylacyjnych.
Druga rzecz jak dla mnie bardziej istotna mam gwarancję niech mi się za 2msc spier.. sprężarka i wtedy co ? Czarna du... Oszczędność oszczędnością ale czy czasami aż warto tak oszczędzać.
słuchajcie pytanie retoryczne...jak jest promocja na wiosnę to robią serwis klimy za 99zł (normalnie ok.130zł). pokaż mi prywatny zakłąd ("serwis") gdzie zrobią to za 100zł? sam filtr jest już pewnym wydatkiem. ja zawsze robię to w serwisie na wiosnę. i jak rozmawiałem ze znajomymi to podobnie. jest to czasami jedyny powód ich wizyty w serwisie skody
Mam ten sam dylemat czy w ASO czy gdzieś u rzemieślnika, ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.
Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego, nie porównujmy tego z napsikaniem pianki do kanałów wentylacyjnych.
Druga rzecz jak dla mnie bardziej istotna mam gwarancję niech mi się za 2msc spier.. sprężarka i wtedy co ? Czarna du... Oszczędność oszczędnością ale czy czasami aż warto tak oszczędzać.
u dobrego jak to nazwałeś "rzemieślnika" za 150 pln zostanie zrobiona Ci kompleta konserwacja układu wraz czyszczeniem - wszystko zależy od miasta
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Ale np. samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy.
to kup ori na allegro
Zamieszczone przez Tichy
Poza tym, nie wiem czy nie ma obowiązku corocznego serwisu klimatyzacji w ASO...
akurat ja to sam dopominałem się o serwis klimy w ASO podczas przeglądów. Oni twierdzą, że jak nie przestało chłodzić, to nic nie trzeba robić. Więc machnąłem na nich ręką i robię w serwisie klimy.
Zamieszczone przez kocinski
ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.
Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego
to wszystko robi każdy serwis - i ASO i serwis klimy - do tego są specjalne automaty (tzw. kombajny) i one same po podłączeniu do instalacji klimy wykonują odsysanie czynnika, mieszanie z olejem i nabijanie na nowo. mechanik tylko stoi z boku i patrzy. Albo i to nie. Człowiek tylko podłącza kombajn i wsio. Więc kto sprawdzi, czy klima była serwisowana poza ASO? Tylko wróżka
ja wole raz do roku kombajnem przelecieć klimę, a ASO niech trzyma się swoich teorii. Oni liczą na to, że sprężarka się sp...li i zapłacimy za wymianę - u nich
Zamieszczone przez Psycho Dad
http://www.skoda-auto.pl/...je-na-lato.html
przegląd w promocji (sam kiedys taki robiełm), ale za filtr trza zapłacić - "Dodatkowo, zapoznaj się ze specjalnymi cenami na wybrane filtry przeciwpyłkowe!"
Zamieszczone przez Tichy
Odgrzybianie (środkiem chemicznym, nie ozonem) z wymianą filtra (i filtrem) - 190zł.
wg. mnie ozon najlepszy - przynajmniej w przypadku mojej Skodzinki.
Komentarz