Serwis klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jervis1
    Classic
    • 2012
    • 25

Serwis klimatyzacji

demmsi, masz wsadzone to samo, czyli pewno to co fabryka dała
    a atrakcyjna cena samochodu skądś się musi wziąć :idea: :?:
    Chcę pić z umiarem, ale umiar nie chce pic ze mną
  • Tichy
    Rider
    • 2010
    • 544

Serwis klimatyzacji

Czy jeżeli mam auto na gwarancji, to serwis klimatyzacji muszę robić w ASO? Czy też mogę jechać gdziekolwiek np. na ozonowanie i sam kupić filtr?

I drugie pytanie - wiem, że fabryczne filtry węglowe miały wadę, polegającą na nieszczelności i w efekcie nieprzyjemnym zapachu po jakimś czasie (był gdzieś wątek na ten temat). Czy ten problem już wyeliminowano? Ewentualnie jaki jest numer "poprawionego" filtra?

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jakbys wiedział na czym ozonowanie polega...... to bys o gwarancji nie pisał :diabelski_usmiech to tak jakbys po zapach do ASO jechał. Rób to gdzie taniej
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Tichy
        Rider
        • 2010
        • 544

piotrek_os, wiem na czym polega. Ale np. samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy.

Poza tym, nie wiem czy nie ma obowiązku corocznego serwisu klimatyzacji w ASO...

Komentarz

• pawelkub11
          Ambiente
          • 2011
          • 186
          • Octavia III (5E3)
          • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Tichy
          samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy
          Ja wymieniałem filtr przeciwpyłkowy samodzielnie i w trakcie przeglądu nikt się nie przyczepił - poprosiłem tylko, żeby go nie wymieniali i o tyle było taniej.

U mnie był lekki smrodek zeszłej wiosny (dlatego właśnie wymieniłem od razu ten filtr), teraz od roku nie mam żadnego problemu - co do filtra niestety już nie pamiętam jaki to był, ale chyba jakiś najzwyklejszy węglowy Filtron, jeśli dobrze pamiętam.
          Moja OIII RS TSI Moon White
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78980

Komentarz

Ja już w prawdzie po gwarancji ale ten "serwis klimatyzacji" w ASO za 360 zł to o kant du... rozbić. Pojechałem w ostatnią sobotę na Żywiec do jednego z lepszych warsztatów. Wymienili zapchany filtr kabiny i odgrzybili klimę. Zapłaciłem 80 zł i wreszcie nie czuć tego "dziwnego zapachu" z klimy.

Komentarz

• Biszczu
              RS
              • 2011
              • 5567

Zamieszczone przez Tichy
              piotrek_os, wiem na czym polega. Ale np. samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy.
              a powiedz mi po czym zauważy ? Po stanie zużycie ok....a swoją drogą jak włożysz taki jak fabryczny to ktoś się będzie pytał czy wymieniałeś sam filtr np. na wiosnę?

Nie bójcie się tej gwarancji, bo wychodzi na to, że w nowym aucie to można lać tylko paliwo do baku, bo wszystkie inne czynności już mogą odebrać gwarancję...

p.s. serwisy Boscha uznawane są przez SAP, więc możesz jechać do nich...
              "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Tichy
                Rider
                • 2010
                • 544

OK, jaki filtr najlepiej kupić? Czytałem gdzieś, że oryginalny filtr nie ma gąbki uszczelniającej i później są problemy ze smrodem - jaki zamiennik jest najszczelniejszy?

Gdzieś była lista polecanych filtrów ale nie mogę zaleźć...

Komentarz

• Biszczu
                  RS
                  • 2011
                  • 5567

Tichy, kup sobie Manna CUK 2939
                  Inne węglowe masz opisane tutaj:

Komentarz

• Tichy
                    Rider
                    • 2010
                    • 544

Biszczu, dzięki, ten Mann ma dodatkowe uszczelnienie dookoła?

Bo podobno bez tego może pojawić się zapach mokrej szmaty....

Komentarz

• Biszczu
                      RS
                      • 2011
                      • 5567

Tichy, mam go zamontowany i nie ma żadnych przykrych zapachów. Możesz też użyć Knechta też jest bardzo dobry

Komentarz

• kocinski
                        Classic
                        • 2010
                        • 17

Mam ten sam dylemat czy w ASO czy gdzieś u rzemieślnika, ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.

Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego, nie porównujmy tego z napsikaniem pianki do kanałów wentylacyjnych.

Druga rzecz jak dla mnie bardziej istotna mam gwarancję niech mi się za 2msc spier.. sprężarka i wtedy co ? Czarna du... Oszczędność oszczędnością ale czy czasami aż warto tak oszczędzać.

Komentarz

• anthrax
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 137
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

słuchajcie pytanie retoryczne...jak jest promocja na wiosnę to robią serwis klimy za 99zł (normalnie ok.130zł). pokaż mi prywatny zakłąd ("serwis") gdzie zrobią to za 100zł? sam filtr jest już pewnym wydatkiem. ja zawsze robię to w serwisie na wiosnę. i jak rozmawiałem ze znajomymi to podobnie. jest to czasami jedyny powód ich wizyty w serwisie skody

Komentarz

• Psycho Dad
                            Rider
                            • 2009
                            • 629

Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• mike007007
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 119

Zamieszczone przez Psycho Dad
                              http://www.skoda-auto.pl/pl/oferta/promocje/przygotuj-swoja-klimatyzacje-na-lato.html
                              Dzwoniłem do ASO i pytałem o promocję to powiedziano mi że bez filtra to za ok 400zł zrobią :!:

Komentarz

• Tichy
                                Rider
                                • 2010
                                • 544

Odgrzybianie (środkiem chemicznym, nie ozonem) z wymianą filtra (i filtrem) - 190zł.

Komentarz

• ciciek
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 26

Po telefonie do ASO na Sokratesa w Warszawie Pan strzelił karpia. Nic nie wiedzą o jakiejkolwiek promocji. Pytał mnie jaka cena jest podana na stronie

Komentarz

• Biszczu
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 5567

Zamieszczone przez kocinski
                                    Mam ten sam dylemat czy w ASO czy gdzieś u rzemieślnika, ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.

Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego, nie porównujmy tego z napsikaniem pianki do kanałów wentylacyjnych.

Druga rzecz jak dla mnie bardziej istotna mam gwarancję niech mi się za 2msc spier.. sprężarka i wtedy co ? Czarna du... Oszczędność oszczędnością ale czy czasami aż warto tak oszczędzać.
                                    u dobrego jak to nazwałeś "rzemieślnika" za 150 pln zostanie zrobiona Ci kompleta konserwacja układu wraz czyszczeniem - wszystko zależy od miasta

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14885
                                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Tichy
                                      Ale np. samodzielną wymianę filtra (szczególnie na nieoryginalny) ASO zauważy.
                                      to kup ori na allegro
                                      Zamieszczone przez Tichy
                                      Poza tym, nie wiem czy nie ma obowiązku corocznego serwisu klimatyzacji w ASO...
                                      akurat ja to sam dopominałem się o serwis klimy w ASO podczas przeglądów. Oni twierdzą, że jak nie przestało chłodzić, to nic nie trzeba robić. Więc machnąłem na nich ręką i robię w serwisie klimy.
                                      ale zdaje mi się że odpowiadający trochę mieszają czyszczenie a serwis klimatyzacji.
                                      Wg. moich informacji w ASO wymieniany jest czynnik chłodzący wraz z dodatkiem oleju smarującego
                                      to wszystko robi każdy serwis - i ASO i serwis klimy - do tego są specjalne automaty (tzw. kombajny) i one same po podłączeniu do instalacji klimy wykonują odsysanie czynnika, mieszanie z olejem i nabijanie na nowo. mechanik tylko stoi z boku i patrzy. Albo i to nie. Człowiek tylko podłącza kombajn i wsio. Więc kto sprawdzi, czy klima była serwisowana poza ASO? Tylko wróżka
                                      ja wole raz do roku kombajnem przelecieć klimę, a ASO niech trzyma się swoich teorii. Oni liczą na to, że sprężarka się sp...li i zapłacimy za wymianę - u nich
                                      Zamieszczone przez Psycho Dad
                                      http://www.skoda-auto.pl/...je-na-lato.html
                                      przegląd w promocji (sam kiedys taki robiełm), ale za filtr trza zapłacić - "Dodatkowo, zapoznaj się ze specjalnymi cenami na wybrane filtry przeciwpyłkowe!"
                                      Zamieszczone przez Tichy
                                      Odgrzybianie (środkiem chemicznym, nie ozonem) z wymianą filtra (i filtrem) - 190zł.
                                      wg. mnie ozon najlepszy - przynajmniej w przypadku mojej Skodzinki.
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Tichy
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 544

ruwado, co do ozonowania, to gdzieś tutaj ktoś mnie nieźle zjechał, jak powiedziałem, że jest to dobra metoda.

Komentarz

• ruwado
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 14885
                                          • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Tichy
                                          ruwado, co do ozonowania, to gdzieś tutaj ktoś mnie nieźle zjechał, jak powiedziałem, że jest to dobra metoda.
                                          a u mnie żadne pianki, żadne uruchamiane w środku aerozole na długo nie dają efektu. Tylko ozon.
                                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...