Czyszczenie wtryskiwaczy 1.6 FSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gregka
    Classic
    • 2012
    • 13
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam serdecznie,
    Szukam od 2 dni na forum jakiejś informacji na temat rozrządu do tytułowego samochodu- nic nie mogę znaleźć stąd postanowiłem oficjalnie zapytać ops: :wink:

Otóż - nabyłem ostatnio Octavie II 1,6 TDI CR DPF 2009 / modelowy 2010.
    Samochód był cały czas serwisowany w aso Skody a pod koniec serwis Boscha

Przeglądając książkę serwisową obecny przebieg 135 000 km nigdzie nie znalazłem wzmianki o wymianie rozrządu. Dociekając wyczytałem w książce serwisowej że dla mojego silnika wymianę wykonuje się przy przebiegu co aż 180 000 km.

Będąc bardzie upierdliwy zadzwoniłem do ASO Skody w Krakowie i Pan z serwisu poinformował że faktycznie przy wymianie oleju QG0 czyli co 15000 km Serwisant dokonuje jedynie oględzin paska wielorowkowego w celu ustalenia czy nie ma uszkodzeń a dopiero przy przebiegu 180 000 km rozrząd jest wymieniamy .

I tu moje pytanie - Co Wy na to ? Wymieniać, niewymieniać, trzymać się książki serwisowej ?
    Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym silnikiem etc.

Silnik pracuje fantastycznie - cichutko kultura pracy jest boska - wcześniej jeździłem Golfem mk4 1,9 tdi pd i powiem szczerze że kultura pracy jest nieporównywalna oczywiście na + dla O2.

Dodam tylko że samochód jest z orygianlnym przebiegiem - potwierdzone
  • kcr
    Classic
    • 2011
    • 5

Witam,

chciałbym zasięgnąć opini uzytkowników aut z wtryskiwaczami (najchetniej uzytkowników silnika 1.6FSI), albo innych orientujących sie w temacie.

Jakis czas temu w ofercie np.Feu Vert pojawiła się możliwość czyszczenia wtryskiwaczy. Tu link do opisu usługi: czyszczenie wtryskiwaczy .

Moje pytania są następujące:
    1. Ile wynosi żywotność wtryskiwaczy, przy normalnym użytkowaniu bez czyszczenia?
    2. Czy to co piszą na tamtej stronie jest prawdą?
    3. Czy warto inwestować w taką usługę?
    4. Czy może to uszkodzić wtryskiwacze?

Dodam jeszcze że moja skoda ma przejechane 98000 km i tankuje 98.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc.

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

IMO bujda na resorach i niepotrzebne wywalanie kasy.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...