Shell diesel fuel save

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemik
    RS
    • 2012
    • 1610

ale dzieki nowej nazwie paliwa... trzymają niską cena... na urysnowie na Shell - diesel jest po 5.75, a w Piasecznie widziałem po 5.64.
    Przemek
    DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
    A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
    80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• garsija78
      Classic
      • 2010
      • 23

A co do tego postu,nie wazne jak sie nazywa to paliwo,czy to shell czy orlen,tankuje juz 9 rok na shelu jestem zadowolony,sprawdzałem z innymi stacjami i robie duzo więcej km(nawet 120km na 45l) no i praca silnika w porównaniu z innymi stacjami miodzio
      Favorit 93,Felicja 98,Octavia I 98(1,8 20 V)Octavia II FL(1,9 TDI)

zieleń arctic

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

garsija78, "tankuje juz 9 rok na shelu" to chyba nie miałeś jednak możliwości za wielu porównań. Ja nie wiem co wy macie za spostrzeżenia? Płacą wam te koncerny za reklamę? Ja leje na normalnych stacjach obojętnie jakiej marki (wiadomo, że nie unkown na wsi jakiejś prywaciarskich) i od lat nie mam problemów ani nie widzę żadnej różnicy w pracy diesli, czy osiągach....Zresztą większość idzie z tych samych rafinerii, już to było kiedyś poruszane. Ale widać reklama dźwignią handlu i działa.

Komentarz

• tomikt
          Rider
          • 2007
          • 391

dlatego najlepiej na samoobsługowych
          nikt nie wciska karty, hotdogow i płynu do spryskiwaczy....
          ech...
          TomikT

Komentarz

• macluke
            Elegance
            • 2010
            • 875

Panowie, zatankowałem 2 razy te cudo, i - tak mi sie wydaje, że rzeczywiście jakby ździebko mniej auto paliło... , przynajmniej tak wskazuje komputer, także w ilości kilometrów, które jeszcze przejadę. Dawno nie miałem takich wskazań

Komentarz

• Rok z Bagien
              L&K
              • 2010
              • 1172

Ja też zalałem (innego - poza tym extra drogim - na Shellu nie ma) to paliwko.

Jak wypalę zbiornik to zobaczę.

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

macluke, też spróbowałem, w sumie nie dlatego, że chciałem spróbować tylko musiałem.
                Po jednym baku mam podobne wrażenia, jakby 1-2% mniej spalał, ale przyznaję że może to być efekt placebo
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Ceed1
                  Rider
                  • 2012
                  • 461

1-2% mniejsze spalanie. Gratuluję wyczucia i porównania do takich samych warunków z poprzednich tankowań na innym paliwie. Co za bzdura!

Komentarz

• Jacomelli
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 501

Zamieszczone przez macluke
                    Panowie, zatankowałem 2 razy te cudo, i - tak mi sie wydaje, że rzeczywiście jakby ździebko mniej auto paliło... , przynajmniej tak wskazuje komputer, także w ilości kilometrów, które jeszcze przejadę. Dawno nie miałem takich wskazań
                    Ludzie na długi wykend wyjechali, mniejsze korki to i zużycie mniejsze
                    Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                    Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

Zamieszczone przez Ceed1
                      1-2% mniejsze spalanie. Gratuluję wyczucia i porównania do takich samych warunków z poprzednich tankowań na innym paliwie. Co za bzdura!
                      dla Ciebie bzdura dla mnie wystarczy spojrzeć parę (-naście) razy na spalanie chwilowe przy 60km/h na V biegu na tempomacie na płaskim terenie z podobnym załadunkiem na trasie którą pokonuję rocznie dziesiąt razy aby się zorientować co i jak.
                      no ale skoro wiesz lepiej...

Komentarz

• URO
                        Classic
                        • 2012
                        • 6

he ...
                        "W trumnie z BALTONY wyglądasz jak żywy"
                        To tak samo jak z tą nowością.

Komentarz

• FRESH
                          Drive
                          • 2012
                          • 86
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

mi w stolicy na krótkich odcinkach średnia z ostatich kilku tankowań wynosi 10-11l. LPG do zbiornika wchodzi zazwyczaj 42-43 l LPG. 350-370 km mój zasięg po wawie.
                          jeszcze całego zbiornika jadąc tylko w trasie nie udało mi sie wyjeżdzić więc nie wiem na 100% jak to wygląda.
                          450-470 km zrobiłem najwiecej na jednym zbiorniku ale zawsze częśc tego przebiegu była razem z jazda po mieście ;/

Komentarz

• str33t
                            Rider
                            • 2010
                            • 625

Zamieszczone przez FRESH
                            mi w stolicy na krótkich odcinkach średnia z ostatich kilku tankowań wynosi 10-11l. LPG do zbiornika wchodzi zazwyczaj 42-43 l LPG. 350-370 km mój zasięg po wawie.
                            jeszcze całego zbiornika jadąc tylko w trasie nie udało mi sie wyjeżdzić więc nie wiem na 100% jak to wygląda.
                            450-470 km zrobiłem najwiecej na jednym zbiorniku ale zawsze częśc tego przebiegu była razem z jazda po mieście ;/
                            A to ten fuel save obejmuje też gaz? Myślałem, że tylko ON i PB. Jak ostatnio tankowałem na shellu, to PB miało nalepkę "fuel save", a na gaz nie zwróciłem uwagi... Jeżeli tak to i ja zacznę robić jakieś pomiary w km :wink:

Komentarz

• Dig Dug
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1306
                              • Seat

Brednie do kwadratu. Na termianalu Lotosu leją Lotos, Bp i Shell, a i Orlen się czasem pojawi. Układ dodowania dodatków uszlachetniających do tego samego paliwa wstrzykuje odpowiedni dodatek w ilości ppm-ów. I macie całą tajemnicę super-hiper paliw. Cały ON idzie z jednego zbiornika, a benzyna z dwóch, bo 95 osobno i 98 osobno. A nazwa, to marketing danego dystrybutora, bo producentem jest Lotos. W innej części Polski jak sprawa dotyczy bazy paliw Orlenu, paliwo jest orlenowskie. I tyle w temacie. Tyle razy było wałkowane, a jak wymyślą kolejne "gówno" marketingowe to zaraz rozpisujecie się i dajecie wkręcić.
                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                Rider
                                • 2011
                                • 418

No wlasnie - stacji milion a dostawcow dwoch - tez o tym myslalem

Swoja droga - moze jednak gonimy zachod i tak jak jest ponoć z proszkami do prania u niemcow - opakowanie 2kg mniejsze a opierdolic mozesz 2 razy wiecej prania niz na "mące" z polski.

Moze po prostu akcje nazwali "nasze nowe dodatki" a tak na prawde chodzi o "lejemy mniej wody" i nagle auto ciagnie jak trzeba...

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

tak znalazłem w necie:

"paliwo jest to samo, rura doprowadzająca do rękawa nalewczego ta sama. tajemne szczegóły są dodawane podczas tankowania cysterny i takie już pomieszane paliwo wiezie cysterna na stację i tam spuszcza. "

"dodatek dodawany jest nie na stacji - w rafinerii.
                                  nie wiem czy to jeszcze aktualne - kilka lat temu gadałem z (niedoszłym tesciem), ktory pracuje w Grupie Lotos, w samej rafinerii na "monitorach" (kontroluje proces produkcyjny). mowiil ze Shell ma u nich osobny zbiornik na paliwo. kupuja baze od nich i przysyłają własne uszlachetniacze."

tutaj opis właściwości energetycznych paliwa, gdyby ktoś potrafił to rozszyfrować

no i ogólnik po angielsku dotyczący skąd się biorą oszczędności

Shell FuelSave Unleaded

Shell FuelSave Unleaded is enriched with a Shell Efficiency Improver
                                  The Shell Efficiency Improver helps to reduce energy losses by lubricating parts of the engine where engine oils are less effective, such as the upper piston-ring Shell FuelSave Unleaded is designed to help keep inlet valves clean, prevent deposits from forming and so help improve engine efficiency Shell FuelSave Unleaded has been extensively tested and the fuel economy benefit has been quantified across a range of car types

Shell FuelSave Diesel

Shell FuelSave Diesel is enriched with a Shell Efficiency Improver
                                  The Shell Efficiency Improver helps the fuel to ignite and burn more effectively, helping to produce more efficient combustion in your engine
                                  Shell FuelSave Diesel is formulated to protect against the build-up of deposits

PS NIE nie pracuję ani dla shella ani w ogóle w branży "paliwowej"

Komentarz

• conan
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 546

Tak z ciekawostek to ostatnio po nocce puściłem tv i na discovery akurat leciał jakiś program i testowali paliwa, wzięli Pb z shella, bp i jakieś marketowe. Okazało się że paliwo z shella i bp było lepszej jakości i na hamowni wyszło że i na jednym i na drugim był przyrost mocy o około 6KM ( jak sami twierdzili nie zauważalne dla zwykłego kierowcy )
                                    Moja skodzinka o2
                                    Blacharstwo i lakiernictwo Autoklinika

Komentarz

• Rok z Bagien
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1172

Jakiś czas temu obiecałem, że napiszę jak wypalę bak.

Tankowałem, więc podaje....

830 km na 51 litrach (6,14 l/100km)

No jakoś różnicy nie widzę. Zobaczymy dalej, bo i tak na Shellu innej ropy (poza extra) nie ma.

Komentarz

• dragster
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 895
                                        • Honda

U mnie nie pali mniej na fuel save niż na innych paliwach.
                                        Silnik R18A2.
                                        http://www.dadrl.org.uk
                                        http://www.lightmare.org

Komentarz

• mau74
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 56

według mnie z tym paliwem to po prostu chwyt marketingowy i tyle

Komentarz

Pracuję...