tomek70, jest na forum wystarczy poszukac po oznaczeniach
instalacja elektryczna - POMOCY !!
Zwiń
X
-
instalacja elektryczna - POMOCY !!
Siema
mam pytanie do wszystkich którzy lubiągrzebać w swoich autach, potrzebyję nie wiem jak to nazwać wykresu o lepiej schematu instalacji elektrycznej świateł przednich do Octavi 2001 AGR.
hciałbym założyć automatyczny włącznik świateł ale nie wiem w co i gdzie go podłączyć .
Jeżeli ktoś posiada takie dane to będe wdzięczny o przesłanie na maila [email protected]
pozdro dla wszystkichOCTAVIA 1.9 TDI - AGR
-
-
Ostatnio przerabiałem ten temat. Oto co udało mi się wyniuchać we wtyczce (nry pinów z podpisów we włączniku świateł):
światła postojowe:
30 - tu jest podany prąd niezależnie od kluczyka, który zwiera się z:
53 - podświetlenie zegarów i tablicy rej. z tyłu
58L - lewe światło postojowe przód i tył
58R - prawe światło postojowe przód i tył
światła mijania:
Xz - tu jest podawany prąd po przekręceniu kluczyka, który zwiera się z:
56 - oba światła mijania na raz
Tak to wygląda u mnie w wersji Classic, gdzie nie ma dodatkowych świateł przeciwmgielnych i innych bajerów. Musisz wpiąć ten swój włącznik równolegle w te dwa obwody. Dla świateł postojowych trzeba to na diodach pomontować, żeby nie robić zwarcia jak będziesz normalnie włącznikiem włączał.
I jeszcze zwróć uwagę na grubości przewodów, bo dla świateł mijania trzeba dać taki konkretniejszy, bo tam płynie tak na oko 110W/13.5V=8A. I jeszcze radzę dać na tym przewodzie bezpiecznik np. 15A tak na wszelki wypadek.
To co jest na pinach to doświadczalnie ustaliłem, więc lepiej zweryfikuj to u siebie przed montażem końcowym, bo nie chce być współautorem fakapu Twojego auta
[ Dodano: Pon 25 Wrz, 06 21:38 ]
Co do schematu to został podany przez kolegę gulinskiego w temacie:
Leon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonI jeszcze zwróć uwagę na grubości przewodów, bo dla świateł mijania trzeba dać taki konkretniejszy, bo tam płynie tak na oko 110W/13.5V=8A. I jeszcze radzę dać na tym przewodzie bezpiecznik np. 15A tak na wszelki wypadek.
Razem masz 120W, w realu to jakies 10A na obu lampach czyli po 5A na strone przy dlugich swiatlach. Przewody 1.5mm2 spokojnie wystarcząA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez splawikZamieszczone przez BioBogonI jeszcze zwróć uwagę na grubości przewodów, bo dla świateł mijania trzeba dać taki konkretniejszy, bo tam płynie tak na oko 110W/13.5V=8A. I jeszcze radzę dać na tym przewodzie bezpiecznik np. 15A tak na wszelki wypadek.
Razem masz 120W, w realu to jakies 10A na obu lampach czyli po 5A na strone przy dlugich swiatlach. Przewody 1.5mm2 spokojnie wystarcząLeon FR 2.0TDI 170KM
Komentarz
-
-
kolega gulinski w temaci przedstawił kawałek wyłącznika swiateł a ja jak cos postaram sie zeskanować i wrzucić to za chwile. PZDR
[ Dodano: Wto 26 Wrz, 06 15:12 ]
Jak cos to większą i lepszą jakośc moge wysłac ale na maila , jak dasz znać na pwZałączone pliki[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BioBogonCo do grubości przewodu to ciężko powiedzieć dokładny wymiar, ale proponuje się sugerować grubością oryginalnego przewodu doprowadzającego prąd do włącznika.
Co do watów to rzeczywiście była mowa o światłach mijania a ja do drogowych napisałem ale to tylko 5W na stronę różnicy.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz