instalacja elektryczna - POMOCY !!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mardi
    Classic
    • 2006
    • 16

tomek70, jest na forum wystarczy poszukac po oznaczeniach
    Było 1,9TDI 4x4,
    Jest 2,0 TDI DSG
  • Jabu23
    Classic
    • 2005
    • 37

Siema
    mam pytanie do wszystkich którzy lubiągrzebać w swoich autach, potrzebyję nie wiem jak to nazwać wykresu o lepiej schematu instalacji elektrycznej świateł przednich do Octavi 2001 AGR.
    hciałbym założyć automatyczny włącznik świateł ale nie wiem w co i gdzie go podłączyć .
    Jeżeli ktoś posiada takie dane to będe wdzięczny o przesłanie na maila [email protected]
    pozdro dla wszystkich
    OCTAVIA 1.9 TDI - AGR

Komentarz

• BioBogon
      Elegance
      • 2005
      • 921

Ostatnio przerabiałem ten temat. Oto co udało mi się wyniuchać we wtyczce (nry pinów z podpisów we włączniku świateł):
      światła postojowe:
      30 - tu jest podany prąd niezależnie od kluczyka, który zwiera się z:
      53 - podświetlenie zegarów i tablicy rej. z tyłu
      58L - lewe światło postojowe przód i tył
      58R - prawe światło postojowe przód i tył

światła mijania:
      Xz - tu jest podawany prąd po przekręceniu kluczyka, który zwiera się z:
      56 - oba światła mijania na raz

Tak to wygląda u mnie w wersji Classic, gdzie nie ma dodatkowych świateł przeciwmgielnych i innych bajerów. Musisz wpiąć ten swój włącznik równolegle w te dwa obwody. Dla świateł postojowych trzeba to na diodach pomontować, żeby nie robić zwarcia jak będziesz normalnie włącznikiem włączał.

I jeszcze zwróć uwagę na grubości przewodów, bo dla świateł mijania trzeba dać taki konkretniejszy, bo tam płynie tak na oko 110W/13.5V=8A. I jeszcze radzę dać na tym przewodzie bezpiecznik np. 15A tak na wszelki wypadek.

To co jest na pinach to doświadczalnie ustaliłem, więc lepiej zweryfikuj to u siebie przed montażem końcowym, bo nie chce być współautorem fakapu Twojego auta

[ Dodano: Pon 25 Wrz, 06 21:38 ]
      Co do schematu to został podany przez kolegę gulinskiego w temacie:
      Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• splawik
        L&K
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1292

Zamieszczone przez BioBogon
        I jeszcze zwróć uwagę na grubości przewodów, bo dla świateł mijania trzeba dać taki konkretniejszy, bo tam płynie tak na oko 110W/13.5V=8A. I jeszcze radzę dać na tym przewodzie bezpiecznik np. 15A tak na wszelki wypadek.
        Na strone to bedzie 60W w koncu mamy zarowki 60/55W .
        Razem masz 120W, w realu to jakies 10A na obu lampach czyli po 5A na strone przy dlugich swiatlach. Przewody 1.5mm2 spokojnie wystarczą
        A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
        AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
        O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
        -------------------------------------------------
        Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• BioBogon
          Elegance
          • 2005
          • 921

Zamieszczone przez splawik
          Na strone to bedzie 60W w koncu mamy zarowki 60/55W .
          Razem masz 120W, w realu to jakies 10A na obu lampach czyli po 5A na strone przy dlugich swiatlach. Przewody 1.5mm2 spokojnie wystarczą
          Na światła mijania wychodzi jeden przewód, więc zakładam, że zasilane nim są oba światła na raz. Żarówka do świateł mijania świeci się żarnikiem 55W, więc daje to 110W po jednym przewodzie. Co do grubości przewodu to ciężko powiedzieć dokładny wymiar, ale proponuje się sugerować grubością oryginalnego przewodu doprowadzającego prąd do włącznika.
          Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

kolega gulinski w temaci przedstawił kawałek wyłącznika swiateł a ja jak cos postaram sie zeskanować i wrzucić to za chwile. PZDR

[ Dodano: Wto 26 Wrz, 06 15:12 ]
            Jak cos to większą i lepszą jakośc moge wysłac ale na maila , jak dasz znać na pw
            Załączone pliki
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• splawik
              L&K
              S_OCP Member
              • 2006
              • 1292

Co do grubości przewodu to ciężko powiedzieć dokładny wymiar, ale proponuje się sugerować grubością oryginalnego przewodu doprowadzającego prąd do włącznika.
              10A na 1mm2 - taka uproszczon a zasada.

Co do watów to rzeczywiście była mowa o światłach mijania a ja do drogowych napisałem ale to tylko 5W na stronę różnicy.
              A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
              AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
              O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
              -------------------------------------------------
              Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• gulinski
                Classic
                • 2005
                • 27

2 dni temu dałem schemat i łopatologie - ale widać muszę uzupełnić treść w TEMACIE

Komentarz

Pracuję...