[O2] skrzynia biegów -zgrzyt przy zmnianie na2.octavia2 ,20

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ANDREW13
    Classic
    • 2013
    • 1

Zamieszczone przez krzynol
    musisz wiedzieć jaki masz moduł gateway'a
    najlepiej jakby ktoś zrobił Ci autoscana i tu wrzucił
    bo prawdopodobnie trzeba będzie go wymienić
    a mozesz mi powiedziec czy da sie to rozpoznac po numerze seryjnym czy czy konieczne podlaczenie pod komp?
  • mlody33pip
    Classic
    • 2011
    • 5

witam mam pytanie mam octavie 2006r. 105kM coś mi sie dzieje przy zmianie biegów gdy próbuje zmienic na 2 bieg jest zgrzyt a sprzegło jest w 100% wciśniete. zdarza sie to sporadycznie ale jednak jest co to moze byc>? i co robic octovicze?pozdrawaim
    mlody.......33

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

użyć szukajki na forum, bo już było nie raz
      zmienić olej w skrzyni na początek, bo to wyjdzie najtaniej i raczej będzie to
      regulacja na wybierakach
      wymiana sprzęgła i dwu masy

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

mlody33pip, na początek wymiana oleju na G 052 512 A2 ( dostępny w ASO ). Jak nie pomoże to do wymiany synchronizator 2 biegu w skrzyni. Innych opcji nie ma...
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• mlody33pip
          Classic
          • 2011
          • 5

witam jeszcze raz . mechanik zaproponował mi na poczatek wymiane oleju tak jak pisaliście cena 150zł z wymianą jak sądzicie cena ok? a naprawa synchronizatora 2 biegu do 1200+400robocizna . napiszcie mi ile dawaliście za te rzeczy.pozdrawiam :lol:
          mlody.......33

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

mlody33pip oryginalny olej to ok. 50 pln/litr, Ty potrzebujesz dwie takie butelki ( do skrzyni, bez rozbierania, wchodzi 1,7l ). Jedna, bardzo ważna rzecz, którą powinien wiedzieć twój mechanik, choć czasami nie wiedzą tego nawet "specjaliści" w ASO :diabelski_usmiech , więc powtórzę... Oleju nie wlewa się teraz przez korek spustowy oleju!!! Dlaczego tak jest to poczytaj TUTAJ i najlepiej wydrukuj "awaryjnie" dla mechanika, żebyś nie jeździł potem na suchej skrzyni.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Ferd
              Rider
              • 2011
              • 320

Zdecydowanie zacząłbym od wymiany oleju, jakiś najlepszy jak się da. Mi też coś skrzynia haczyła i ciężko było np. 1 wrzucić. Po wymianie oleju jak ręką odjął już tak od roku co najmniej.

Zanim zaczniesz drogo naprawiać skrzynię, lub ją wymieniać, zacznij od najprostszych i najtańszych czynności.

Ja bym nie naprawiał skrzyni, stara sprzedałbym na części, a nową to jakaś 6 biegową założył 8)

Komentarz

• mlody33pip
                Classic
                • 2011
                • 5

witam,olej jest już wymieniony w skrzyni i narazie <odpukać> jest ok nic nie trzeszczy przy zmianie na 2 bieg ,ale teraz dokładnie to sprawdze jadąc nad morze z Jaworzna;slask. pozdro i dzieki za podpowiedzi
                mlody.......33

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mlody33pip, jaki olej zalany :?:

Komentarz

• kazik79
                    Drive
                    • 2011
                    • 88

Zamieszczone przez kowal 2002
                    mlody33pip ... , więc powtórzę... Oleju nie wlewa się teraz przez korek spustowy oleju!!! Dlaczego tak jest to poczytaj TUTAJ i najlepiej wydrukuj "awaryjnie" dla mechanika, żebyś nie jeździł potem na suchej skrzyni.
                    mam takie pytanie do znawców tematu, a mianowicie czy w OI 2006r. 1.9 tdi AXR też będą takie problemy z wlewaniem oleju do skrzyni czy w normalnie wleje się po Bożemu korkiem wlewowym i będzie ok. tj prawidłowy stan oliwy w skrzyni???

Komentarz

Pracuję...