wyskalowanie licznika ??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KzaM
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 56

wyskalowanie licznika ??

Zamieszczone przez herman
    Misiek ktory Mobil 1? Ja mam mobila 1 super synt s i na pewno jest to syntetyk..A o innym spelniajacym norme 505.01 nie slyszalem i on tz nie mogl znalezc

Bede wdzieczny za dokladne info
    pozdrowionka
    :shock: :lol:

do tej pory zawsze pisali ze semi :lol: a teraz nagle qrfa stworzony na bazie syntetycznej :szeroki_usmiech niestety obawiam sie ze to to samo :roll:
  • JaroSz
    Ambiente
    • 2006
    • 166

wyskalowanie licznika ??

Koleżanki i koledzy, nurtuje mnie jedna myśl, a mianowicie do ilu macie wyskalowane liczniki w swoich autkach ??

Pytanie zrodziło się w trakcie przeglądania aukcji na Allegro. Są tam liczniki np. do silników AGR wyskalowane do 240 km/h.

Ja mam właśnie AGR-a, ale licznik wyskalowany do 220 km/h. Czyżby poprzedni właściciel zrobił jakąś podmiankę ?
    JaroSz
    Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)

Komentarz

• Pulse
      Rider
      • 2006
      • 461

podmianka

Mam w AHF 110KM do 220
      :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• JaroSz
        Ambiente
        • 2006
        • 166

Czyli jak mam w AGR 90 KM wyskalowany do 220 km/h, to znaczy że poprzedni właściciel podmienił ????
        JaroSz

Komentarz

• yoschua
          Rider
          • 2006
          • 339

Może tak być, ale niekoniecznie.

Z założenia do mocniejszych silników są wkładane liczniki przeskalowane na trochę wyższe prędkości.

W praktyce to jest nie istotne jaka jest załozona skala - bebech jest ten sam, a jedynie w pamięci wewnętrzej licznika jest inny podział założony, tak żeby prawde pokazywał.

To do ilu jest wyskalowany licznik bym się nie przejmował, tylko sprawdził na autostradzie lub prostym odcinku drogi ze stała prędkością w jakim czasie przejeżdza samochód 1km i przeliczył czas na prędkość - wtedy będzie wiadomo czy jest dobrze wyskalowany.

Ja mam benzyne ARX i obecnie założony licznik z maxem 260 (zegary są z Golfa bo akurat takie były, a maskownica i wskazówki z Passata bo ładniej wyglądała)
          pozdrawiam
          Załączone pliki
          Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
          HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Nie wiem czy po roku 2003 wszytkie liczniki nie sa na 240, no a podmieniony to wiadomo. Znam tez metode, ze zmienia sie tylko prawa czesc licznika, zamiast calej szafy i tez jest dobrze, ale zazwyczaj chodzi o cos wiecej np pelny maxi-dot
            Spritmonitor.de

Komentarz

• JaroSz
              Ambiente
              • 2006
              • 166

Zamieszczone przez Maicroft
              no a podmieniony to wiadomo
              Czyli sugerujesz, że mam podmieniony licznik ?? Bo nie bardzo rozumiem ...
              JaroSz

Komentarz

• QBA
                RS
                • 2004
                • 2646

yoschua, ile Cie ta zabawa wyniosła :?: Bo wyglada powalajaco :twisted:

Komentarz

• jotka
                  Drive
                  • 2006
                  • 66

Zamieszczone przez JaroSz
                  chyba tak... niestety dodatkowo skoro podobno po chip tuningu to pewnie zajechany...

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez jotka
                    Zamieszczone przez JaroSz
                    chyba tak... niestety dodatkowo skoro podobno po chip tuningu to pewnie zajechany...
                    hmm, zapytam delikatnie: skad taki ciekawy wniosek wysnules :?: :!:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• yoschua
                      Rider
                      • 2006
                      • 339

Koszty poniesione były takie:
                      Najpier kupiłem licznik z połową wyświetlacza od Passata B6 za 140zł.
                      Kupiłem go głównie poto żeby zobaczyć czy się w ogóle da coś zrobić, no i się dało - potrzebowałem dwu niedziel aby dostosować licznik tak żeby działał ładnie.
                      (Czemu tak długo, ano nauka zabiera czas - a czas zabiero wylutowywanie eeproma, grzebanie i porównywanie z moim oryginalnym licznikiem, zapis i wlutowanie, sprawdzenie i tak w kółko)

Z tym licznikiem pojeździłem około miesiąca i kupiłem docelowy od Golfa IV za 350zł. Licznik był ze zbitą przednią szybą, ale to mi nie potrzebne bo obudowa jest z mojego oryginalnego licznika. I znowu troszke trwało dopasowanie tego nowego licznika do mojego samochodu, czemu, ano kupiłem licznik do diesela to raz, więc musiałem tak go przeprogramować żeby pasował do benzyny, a dwa o ile dobrze pamiętam to prędkościomierz też nie był taki jak chciałem, czyli też do przestawienia.
                      Troszke na ślepo kopiując różne sektory eeproma doszedłem do obecnej konfiguracji która jest bliska mojego ideału.
                      Co nie działa: w chwili obecnej jakoś mi się wyłaczyło ostrzeganie o pozostawionych zapalonych światłach i znikneła fukcja komputera pokazująca dystans do stacji benzynowej, ale wiem o tym że to tylko kwestia znowu pogrzebania w zawartości eeproma.

No i to tyle, czyli sumaryczny koszt to: 140 + 350 = 490 zł
                      Oczywiście duuuuuuużo czasu z lutownicą przy eepromie i komputerze przy programowaniu. (Odradzam programowanie przez OBD2 - najczęstrzy powód psucia liczników)
                      Oba liczniki miały uszkodzone przednie obudowy na których mi nie zależało.
                      I niestety przód z Octawii jest nieco inny jak przody Golfa czy Passata - objawia się to tylko tym że jak widać na zdjęciu dookoła wskaźnika temperatury i ilości paliwa są złe ramki, oraz fioletowa kontrolka od długich niema znaczka tylko wielka kropa, ale narazie mi to nie przeszkadza, a efekt jest super, bo licznik jest podświetlany na niebiesko a wskazówki na czerwno .
                      Octavia Combi 4x4 1,8T ARX 2001
                      HPI Baja 5B SS - nowa zabawka

Komentarz

• jotka
                        Drive
                        • 2006
                        • 66

Zamieszczone przez szkoda
                        hmm, zapytam delikatnie: skad taki ciekawy wniosek wysnules :?: :!:
                        to miał być żart ! :twisted: :twisted:

Komentarz

• QBA
                          RS
                          • 2004
                          • 2646

Zamieszczone przez yoschua
                          Oczywiście duuuuuuużo czasu z lutownicą przy eepromie i komputerze przy programowaniu.
                          Czyli to nie dla mnie, bo nie mam bladego pojecia to takich rzeczach THX za szczegolowa odpowiedz

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

JaroSz, Ktory masz rocznik, ja nic nie sugeruje, w fabrykach czesto jakies dziwne rzeczy sie dzieja, skonczyly sie takie, to dali inne, bo auto musialo zjechac z tasmy
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• JaroSz
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 166

JaroSz, Ktory masz rocznik
                              Moja oktawka to rocznik 2002 wersja Ambiente, silnik AGR, więcej grzechów nie pamiętam
                              JaroSz

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Rocznik 2003 - 240

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1598606 tak samo

Wiec roznie z tym bywa.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...