czy silnik 1.6 MPI to juz totalny przezytek?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krisoctav
    Rider
    • 2008
    • 417

najlepiej zrobić swap silnika 2.0 8v 115 km do fl i wyjąć ten 1.6 i gitara gazik i jeździsz a tak ogólnie jak ktoś nie obawy to można do 1.2 .1.4 i 18 tsi założyć gaz vialle cena zaporowa ale jeździsz tylko na gazie nie ma problemu z chłodzeniem wtryskiwaczy
    tu link do poczytania
    http://www.vialle.com.pl/lpdi.html koszt 9 tys.

Komentarz

• Ferd
      Rider
      • 2011
      • 320

krisoctav

Gaz za 9 tys. pln do Octavii to dla mnie jest lekkie przegięcie. Gdybym miał jakiegoś drogiego suva, jakieś drogie auto klasy D/E za 150 tys. pln w górę to można było by rozważyć gaz w takiej cenie, cenie nie stanowiącej w sumie dużego procentu wartości początkowej auta. W Octavii to raczej przerost formy nad treścią.

Jeżeli chodzi o swapy to problemem jest znalezienie dawcy lub dobrego, pewnego silnika. Ja może nawet w tym roku zajmę się tym problemem, bo ten silnik od Octavii RS 180 koni lub Audi TT 225 koni chodzą za mną i coś muszę z tym zrobić. Najpierw bardzo dokładnie należy skalkulować wszystkie, absolutnie wszystkie koszty takiej operacji.

Samochodu nie będę wymieniał, bo to droga przez mękę, rynek używanych wozów to szambo, itp itd

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez tomek
        Czyli 1.6 na trasie pali przy jeździe 100-130 6.5 do 7 litrów.
        Dokladnie tak.
        Czarny Elegance

Komentarz

• cieslo
          Ambiente
          • 2009
          • 206

Spalanie wg Maxidota, 2 osoby dorosłe i dziecko na pokładzie, ze 30 kg w bagażniku:
          Trasa Olsztyn - Kętrzyn przez Jeziorany (jazda 80-100km/h), klima cały czas - średnie 6,4 l/100km
          Trasa Kętrzyn - Olsztyn przez Mrągowo (jazda 90-110km/h, od Biskupca 130-160km/h), klima cały czas - średnie 7,1 l/100km

Komentarz

• Peteski
            Classic
            • 2012
            • 13

Witam...moja octavia jest chyba jakaś inna, albo moja noga zbyt ciężka...fakt...nie jeżdżę wolno, bawię się biegami i nie patrzę na spalanie ale o ile jadąć do 100 k/h można ją uznać za ekonomiczną ( biorąc pod uwagę gaz), to jeżdżąc dość często do trójmiasta z Łodzi spalania poniżej 9 litrów gazu nie zaznałem...średnia prędkość mniej więcej 116-120, do Torunia dość energicznie ale wiadomo jak to jest jak się jedzie z tirami i przez miasta a na autostradzie ile fabryka dała czyli 170 do końca...spalanie nigdy nie zeszło poniżej 12.8 gazu...Tylko teraz należy się zastanowić czy chcemy pobijać rekordy spalania( ja najniższe) bo mamy czas, czy go nie mamy i kalkuluje się przycisnięcie...
            Dodam że miasto z klimą okolice 12.5 do 13 gazu...
            pozdrawiam

Komentarz

• renegat83
              Drive
              • 2010
              • 82
              • Octavia IV (NX3)

Mój 1.6MPI LPG ostatnio w Wawie w mega korkach, prawie cały czas na klimie spalił poniżej 11l/100km - średnia prędkość <20km/h.

Komentarz

• Podbiel
                Ambiente
                • 2011
                • 164

Zamieszczone przez Peteski
                To jakaś masakra.... u mnie max 13l to pali przy tempomat 170... Gdzieś było ze komuś tez tak dużo palił i okazało się, że nie zanotowali mu jakiegoś czujnika...
                Genialna furka => http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=876165#876165

Najnowsza zabawka http://zulpanter.blogspot.com -> serdecznie zapraszamy

Komentarz

• Peteski
                  Classic
                  • 2012
                  • 13

Zamieszczone przez Podbiel
                  To jakaś masakra.... u mnie max 13l to pali przy tempomat 170... Gdzieś było ze komuś tez tak dużo palił i okazało się, że nie zanotowali mu jakiegoś czujnika...
                  no słuchaj...jak się jedzie non stop 170-190 na autostradzie to tak jest :P ogólnie trasa łódź-Gdańsk 2.40 więc nie ma co się dziwić
                  No ale jeszcze muszę jedną sondę wymienić ( bo już chyba jej czas) i ponownie mapę przerobić...może to coś da w tym mieście...

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8162
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Peteski, a jakie objawy masz tej sondy?
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Peteski
                      Classic
                      • 2012
                      • 13

Wiesz co...ogólnie jak założyłem gaz ( przebieg oryginalny 190 tys) to się zaczął zapalać check od sondy (tej tańszej)...więc wymieniłem...ogólnie objawów nie było odczuwalnych...niestety po wymianie, niby check zniknął ale jak podłączyliśmy pod kompa to się okazało, że ta druga średnio reaguje na pedał gazu...błąd mi się od czasu do czasu zapali, ale później znika...muszę się teraz dowiedzieć ile sonda i ją wymienić, bo nawet nie ma sensu robić nowej mapy bez tego...tylko gdybym miał na to czas :P
                      jak ogarnę wymianę i nową mapę to zobaczymy czy coś się zmieni...wiecie...taka sonda przy przebiegu 240 tys może mieć już dość więc... :P
                      pozdrawiam

Komentarz

• x_cite
                        L&K
                        • 2011
                        • 1478
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Czy ktoś może wie jaką kupić przejściówkę do instalacji gazowej dla instalacji Landi Renzo? wybieram się swoją skodziną do Anglii i nie mam pojęcia co mnie czeka po minięciu granicy RP i czy będę mógł zatankować spokojnie LPG. Gdyby ktoś miał jakieś uwagi i porady to z góry dziękuję

Komentarz

• yarecki
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 130

ja kupiłem kiedyś coś chyba takiego :

generalnie bez problemów - raz tyko miałem problem z tym że wersja z bolcami po bokach nie chciała sie zmieścić w pistolet ;-)

nie jestem pewien gwintu .... chyba 10 mm

Komentarz

• dudek_t
                            L&K
                            • 2008
                            • 1421

Zamieszczone przez Big
                            Zamieszczone przez tomek
                            Czyli 1.6 na trasie pali przy jeździe 100-130 6.5 do 7 litrów.
                            Dokladnie tak.
                            To jeszcze Bigu napisz jakie masz obroty przy 130km/h na piątym biegu... 6.5 do 7 jest do osiągnięcia ale prędkość nie może przekraczać 110km/h a te 130km/h to jedynie na bardzo krótkie chwile.

Wynik Enriqueza jest jeszcze lepszy: 140km/h (tempomat!!! - wnioskuje że przez kilkaset kilometrów miałeś zapięte 140km/h) i spalił Ci 6,5l/100km.... przy ponad 4000obrotów/min.
                            Dobre sobie :P

Komentarz

• kapi
                              L&K
                              • 2009
                              • 1174
                              • Fabia combi

Zamieszczone przez yarecki
                              tak, M10.

co do spalania -
                              prędkość autostradowa z klimą to ok. 9-11 l. zależy od terenu.
                              OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• x_cite
                                L&K
                                • 2011
                                • 1478
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez yarecki
                                ja kupiłem kiedyś coś chyba takiego :

generalnie bez problemów - raz tyko miałem problem z tym że wersja z bolcami po bokach nie chciała sie zmieścić w pistolet ;-)

dziękuję za pomoc

już dzwoniłem do gościa i zamówiłem

Komentarz

• zer0
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 38
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez cieslo
                                  Spalanie wg Maxidota, 2 osoby dorosłe i dziecko na pokładzie, ze 30 kg w bagażniku:
                                  Trasa Olsztyn - Kętrzyn przez Jeziorany (jazda 80-100km/h), klima cały czas - średnie 6,4 l/100km
                                  Trasa Kętrzyn - Olsztyn przez Mrągowo (jazda 90-110km/h, od Biskupca 130-160km/h), klima cały czas - średnie 7,1 l/100km
                                  a u mnie w wakacje, trasa Zamość - Darłówko, prawie 800 km, z tego prawie 300 km po autostradach z prędkością między 140 - 160, ze 2 godziny korek noga za nogą, wynik 7,3 l/100 km, klima non stop, uważam, że całkiem przyzwoicie jak na auto załadowane na full.

Komentarz

• yunior81
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1657
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam...moja octavia jest chyba jakaś inna, albo moja noga zbyt ciężka...fakt...nie jeżdżę wolno, bawię się biegami i nie patrzę na spalanie ale o ile jadąć do 100 k/h można ją uznać za ekonomiczną ( biorąc pod uwagę gaz), to jeżdżąc dość często do trójmiasta z Łodzi spalania poniżej 9 litrów gazu nie zaznałem...średnia prędkość mniej więcej 116-120, do Torunia dość energicznie ale wiadomo jak to jest jak się jedzie z tirami i przez miasta a na autostradzie ile fabryka dała czyli 170 do końca...spalanie nigdy nie zeszło poniżej 12.8 gazu...Tylko teraz należy się zastanowić czy chcemy pobijać rekordy spalania( ja najniższe) bo mamy czas, czy go nie mamy i kalkuluje się przycisnięcie...
                                    pozdrawiam
                                    Nie wiem czy masz ciężką nogę ale twoje wyniki spalania są jak najbardziej realne i prawdziwe.

Jazda na PB trasa Częstochowa - Piotrków Trybunalski jazda ok 170 km/h, zielona fala na skrzyzowaniach i zwalnianie na nich do 70km/h spalanie z kompa 10,5 litra.....
                                    Patrząc na wyniki innych osób to chyba mam auto popsute.

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

yunior81, Ty po tych dziurach i koleinach zapierdzielasz 170km/h??? Aż tak odważny jesteś...? :shock:
                                      Adam... Używam:
                                      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• yunior81
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1657
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Agamek12, w 2010 r. było trochę mniej dziur..... na lewym pasie....

Komentarz

• elpolacco
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1372
                                          • Volkswagen
                                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez Big
                                          To, że masz 8 a nie 16 zaworów ma swoje zalety np. silnik 1.6 BSE jest bardzo elestyczny z samego dołu. Podczas gdy 16V trzeba mocno kręcić (taka jest charakterystyka wszystkich 16 zaworówek) 1.6 MPI idzie ładnie od samego dołu. Dodatkowo ten silnik wcale nie jest taki mułowaty. Jeszcze się nie zdarzylo aby ktoś kto jechał moim autem i nie wiedział jaki jest silnik pod maską nie powiedział, że " ty tu masz z 1.8 prawda ?", kiedyś kolega ktory za mną jechał Mitsubishi Space Star, pytał się mie czy ja pod maską nie mam przypadkiem tak ze 2.0 8)
                                          Także, jak sie chce i ładnie ułoży sobie ten silnik to może on też dać frajdę z jazdy.
                                          Dodatkowo ten silnik jest totalnie bezawaryjny i gdy zajdzie taka potrzeba spokojnie bezawaryjnie przejedzie 500-600, a może i nawet z 800 tys km.
                                          Wczoraj zabrałem i przewiozłem dwóch kumpli i jeden co ma Alfe 159 1.9JTD 150KM pytał mi się ze zdziwieniem ile tutaj mam koni :diabelski_usmiech Jak mu powiedziałem, że 102 to jego mina była bezcenna :lol:

Mi również znacznie lepiej jeździ się 8 zaworowym silnikiem niż 16V. Charakterystyka jazdy bardzo podobna do diesla chociaż tutaj nie mamy takie uderzenia jak w aucie z turbem. Mam idealne porównanie ponieważ przesiadłem się z Fabii II 1.4 16V 85KM która jeździłem przez 1,5 roku
                                          VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• Octavianos
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1130

1.6 MPI bardzo dobrze jeździ się w mieście, gdzie można szybko włączyć 5-tkę a samochód nie protestuje przy 60km/h...
                                            SIMPLY CLEVER
                                            Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• kniazuk
                                              Drive
                                              • 2013
                                              • 79

Witam,
                                              jak się tak chwalicie jak mało/dużo pali przy dużych prędkościach to sprawdzajcie poziom oleju - u mnie po jednym wyjeździe wakacyjnym (ok. 1.5 tys km autostradami) należało dolać 1l oleju i to mimo tego, że auto ma 18tys km przebiegu. Mój stary Seat 1.6 z przebiegiem 185 tys km wymaga takich dolewek...
                                              Pozdrawiam,
                                              IGK

Komentarz

• georgg
                                                RS
                                                • 2013
                                                • 17118
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

kniazuk, A u mnie nie bierze wcale więc to nie jest reguła. Auto przegonione w wakacje z prędkościami autostradowymi. Na liczniku 17500 km.
                                                BTW- temat był już poruszany na tym forum.
                                                SPOTY ŚLĄSKIE- ruszyć ZAPRASZAMY!
                                                ​​​
                                                Grzegorz

Moja Ambitna Czarnula

Komentarz

• rodaczek
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1602
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                                  włączyć 5-tkę a samochód nie protestuje przy 60km/h...
                                                  ani trochę, to jest super. Bo nawet w mojej felci 1.3 mpi 60 km/h na 5 biegu to za wolno.

Moja Octavia:
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...-1-6-mpi-combi
                                                  Rafał

Komentarz

• paulob1
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 470
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

delirium, mam co prawda BFQ, ale z moich doświadczeń (zrobione 82 kkm od nowości) mogę stwierdzić, że dla kobiety ten silnik jest ok. Ciężko go zamulić, nawet przy obrotach rzędu 1800 rpm po mieście idzie pod górkę bez zbędnego buczenia.
                                                    Gorzej jest z dynamiczną jazdą autostradą. Silnik jest moim zdaniem dość głośny powyżej 130 km/h, dlatego powyżej auta i siebie nie męczę. Pójdzie pod 200 km/h ale szaleństw nie będzie.
                                                    Moje spalanie przy jeździe typowo mieszanej i dość spokojnej (jestem po klubowym kursie eco drivingu) oscyluje pomiędzy 8,0 a 8,2 litra LPG plus niecały litr benzyny.
                                                    Zużycie oleju od wymiany do wymiany u mnie niezauważalne.

[ Dodano: Sro 03 Gru, 14 20:13 ]
                                                    Aha, przy załadowanym aucie w 5 osób plus bagaże trzeba ważyć zamiar wyprzedzania tira na krętej drodze.

Komentarz

Pracuję...