Skrzynia 6 Przełozenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LUPA
    Classic
    • 2007
    • 3

Skrzynia 6 Przełozenie

proponuje sie zacząc bujac od 21 :?: np spod McSraczki :?:
  • Rafaelo
    Classic
    • 2006
    • 16

Skrzynia 6 Przełozenie

Usilnie zmagam sie od pewnego czasu nad przełozeniem skrzyni bieg,5 z 1.8t 2001r na skrzynie 6 z tdi
    Czy posiada ktos dokładne informacjie jakie dokładnie częsci potrzeba do przekładki.[/b]

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A czemu akurat na skrzynie do TDI, ze wytrzymuje wiekszy moment obrotowy :?:

Jakie oznaczenia ma skrzynia, to cos poszukam wtedy z ETCE to wrzuce foty
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
        L&K
        • 2005
        • 1145

Re: Skrzynia 6 Przełozenie

Zamieszczone przez Rafaelo
        Usilnie zmagam sie od pewnego czasu nad przełozeniem skrzyni bieg,5 z 1.8t 2001r na skrzynie 6 z tdi
        Czy posiada ktos dokładne informacjie jakie dokładnie częsci potrzeba do przekładki.[/b]
        A co chesz uzyskać?? Powiedz mi jaką masz na 4-ce i 5-ce stosunek obrtoty/prędkość. To ja ci podam swoje z TDI.
        Ja chyba chciałem zrobić odwrtotnie (znaczy wydłużyć biegi) ale za cholerę nie mogę się połapać w tych kółeczkach i trybikach.
        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ale to tak nie wyjdzie, bo inne jest przelozenie glowne silnika, chyba ze to sie da zniwelowac. Jakby tak bylo to taka skrzynie 6 biegowa z TDI to do 300km/h przy 1.8T rozkreci bez pudla :twisted:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Maicroft, taką skrzynke i octavke z nią widziałem w hradec kralove w zeszłym roku i kolo mówił że auto rozpedza sie do 320 km/h ale cos za coś bedzie duży spadek na przyspieszeniu i elastyczności ja mysłałem o przeszczepie pojedyńczych biegów czyli 1,2,3 z benzyny 4,5 z TDI

Komentarz

• Rafaelo
              Classic
              • 2006
              • 16

Chodzi mi o wydłuzenie v predkosci ,mocy mam dużo tylko brakuje biegów.Skrzynie z tdi maja maja taki sam wałek główny co 6 sharan audi vw itd.Wiem ze trzeba zmienic koło zamachowe,rozrusznik,półosie i pare innych detali. Sprawdzałem po etce ale po symbolach i po fotkach cięzko sie połapac .Daje przykład mam skrzynie mam skrzynie FRF z vw jakie teraz kupic przeguby zeby zgrało :?: W zasadzie to w praktyce nie wiem jaką skrzynie mam kupic zeby póżniej było jak najmniej przerubek ?

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

Rafaelo, odgrzeje bardzo starego kotleta. Myślę że dla posiadaczy OI 1.8 t , co drażni 5 biegowa przekładnia to dobry koncept, dorwać skrzynie z takiego auta:

powinno podejść do OI bez problemu. Się zastanawiam czemu w OI rs takiego czegoś nie pchali od razu...wrrr :cry:

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

jakie przełożenie ma 5 w 1.8T? tak pytam bo może to nie ma sensu... np.: 1.8TSI jakby wycieli 5 bieg, to tragedii by nie było.
                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

Zorr, ale masz na myśli w tej skrzyni z leona 6 stopniowej?

[ Dodano: Pią 22 Cze, 12 09:57 ]
                    szukam tych przełożeń, ciekawostką jest to że w leonie I nie było wersji 150 konnej silnika 1.8 t , tylko 180 konne, 209 i 225. Samych 180 tek były 4 odmiany (tylko ostatnia znana z OI RS):
                    AJQ – 1.8T 20V 180 KM 03/00-01/01

APP – 1.8T 20V 180 KM 08/99-12/00

ARY – 1.8T 20V 180 KM 09/00-04/04

AUQ – 1.8T 20V 180 KM 09/00-10/05
                    :shock:

[ Dodano: Pią 22 Cze, 12 10:06 ]
                    nie mogę znaleźć dla tej wersji 180 koni przełożeń, audi tt 1.8t o mocy 225 koni ma takie:
                    "Przełożenia skrzyni
                    » Bieg: 1 3.417
                    » Bieg: 2 2.105
                    » Bieg: 3 1.429
                    » Bieg: 4 1.088
                    » Bieg: 5 1.097 (2)
                    » Bieg: 6 0.912 (2)"
                    Myślę że 180 konna wersja ma podobne, a na pewno leon cupra o tej samej mocy co tt. Tylko pytanie czy jest sens pchania tego do OI i czy można zapakować skrzynie od awd do fwd (nie mam pojęcia)
                    Na alledrogo są takie po 2-3 klocki

z tego co piszą konstrukcja tej skrzyni jest bardzo zbliżona do 6 gangowej z tdi, tylko oczywiście przełożenia krótsze. Troche bezsensu pchać według mnie skrzynie z tdi do 1.8t, auto nie pojedzie....będzie mułowate.
                    lepiej zastanowić się nad wrzuceniem takiej 6 z benzyny,albo rzeźby i dołożenia zębatki - to jednak pewnie droższe.

Komentarz

• Zorr
                      RS
                      • 2011
                      • 2110

sew1981,
                      Pytanie główne jest "co chcemy osiągnąć"
                      a ja chciałem się dowiedzieć jakie przełożenie ma 1.8T 5 bieg w skodach.
                      Chodzi o to, że aby wybrać coś to trzeba dokładnie przemyśleć co chce się uzyskać i gdzie się jest w chwili obecnej.

Np.: wariant skrzynia z diesla
                      Efekt będzie taki, że na dwójce jeżeli diesel cisnął do 80km/h to benzyna będzie dobijać do 120km/h. Samo wyprzedzanie drogowe np.: Tira będzie równie szybkie, ale tylko wtedy kiedy będziemy redukować bieg o 1 , czyli zamiast na trójce jak poprzednio to na dwójce. Od razu wspomnę, iż hałas i spalanie wzrośnie w takim wariancie jeżeli będziemy chcieli przyśpieszać równie szybko, spadnie przy stałych prędkościach na najwyższym biegu i suma summarum może się okazać, iż nic nie zyskujemy.
                      Taka wymiana może mieć sens na 1/4 mili gdzie mamy nadmiar mocy i problemy z przyczepnością a przez dłuższe biegi redukujemy ilość ich zmian.
                      Dla wyższych biegów diesla może się okazać, iż 1.8T nie będzie w stanie ich uciągnąć i się nie rozpędzi dalej niż do np.: 170km/h

Z tego co widzę to do samego silnika 1.8T były różne skrzynie montowane np.:

Bieg 1: 3.300
                      Bieg 2: 1.944
                      Bieg 3: 1.308
                      Bieg 4: 1.034
                      Bieg 5: 0.838
                      Wsteczny: 3.060
                      Główne: 3.647

no ale trzeba wiedzieć co chce się uzyskać.

Komentarz

• sew1981
                        RS
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2009
                        • 10917
                        • Fiat

Zorr, si, prawda :wink:
                        Mam na myśli normalne warunki użytkowe, nie 1/4 mili czy sport.
                        Wydaje mi się,że 6 biegowa seryjna w leonie 1.8 t 180ps w normalnych warunkach drogowych, będzie ciut lepszym rozwiązaniem niż 5 biegowa w OI 1.8 t.
                        Myślę, na chłopski rozum, że powinien mieć taki leonek czy tt ciut mniejsze obroty i tak jadąc np. te 130 km/h na trasie - widać to choćby po przełożeniach które ja podałem (6 gangów) i Ty podałeś (5 gangów) dla tego samego silnika 1.8 t. Pytanie czy to opłacalna podmiana w OI, bo raczej podejdzie plug and play taka skrzynka do OI 1.8t.

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Zamieszczone przez sew1981
                          Zorr, si, prawda :wink:
                          Mam na myśli normalne warunki użytkowe, nie 1/4 mili czy sport.
                          Wydaje mi się,że 6 biegowa seryjna w leonie 1.8 t 180ps w normalnych warunkach drogowych, będzie ciut lepszym rozwiązaniem niż 5 biegowa w OI 1.8 t.
                          niby tak, z drugiej strony producenci dobierają skrzynie pod silnik a czasami na siłę dodają 6 bieg, aby na papierze pokazać mniejsze spalanie, w efekcie więcej machamy albo jak ja przeskakujemy biegi.

IMO o ile nie zmieniamy skrzyni wyczynowo albo nie padła nam obecna skrzynia albo mamy środki tj. dostępną sprawdzoną skrzynię i możliwości przeprowadzić operacje samemu, tanio,
                          to taka wymiana skrzyni nie ma sensu.

Jeżeli jest nam za głośno to można z lepszym skutkiem wyciszyć, jeżeli chodzi o spalanie i koszty to 1.8T można zagazować, też będzie lepiej. Za koszty zakupu, wymiany itp. można zrobić tuning czegoś innego.

Komentarz

• sew1981
                            RS
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2009
                            • 10917
                            • Fiat

Zorr, dokładnie wszystko zależy od kosztów.
                            Z tymże pamiętaj że masz już motor tsi, a w nich wszystkie silniki już mają 6 biegów manualnych,nawet 1.2 tsi.
                            Aby być w 100 procent rzetelnym trzebaby przejechać taką OI 1.8 t 5 biegową i leonem 1.8t 6 biegowym i wtedy stwierdzić, czy jest różnica sensowna i czy warta gra zachodu.
                            Osobiście jechałem kiedyś OI 1.8 t 150 ps jako kierowca i stwierdzam, że 5 bieg jest za krótki według mnie i auto ma za wysokie obroty na trasie :wink:

Komentarz

• Zorr
                              RS
                              • 2011
                              • 2110

Zamieszczone przez sew1981
                              Osobiście jechałem kiedyś OI 1.8 t 150 ps jako kierowca i stwierdzam, że 5 bieg jest za krótki według mnie i auto ma za wysokie obroty na trasie :wink:
                              Próbuję dociec co znaczy za wysokie obroty, dlaczego uważasz że bieg jest za krótki,
                              ewentualnie dlaczego przeszkadza jak przy 140km/h 1.8tsi ma 3000obr a 1.8T 3500obr

Znalazłem na Niemieckim forum przełożenia dla skody 1.8T
                              frontantrieb mit 150ps
                              Achsübersetzung : 3,684
                              Gangstufe I. 3,30
                              Gangstufe II. 1,94
                              Gangstufe III. 1,31
                              Gangstufe IV. 1,03
                              Gangstufe V. 0,84

4x4 mit 150ps
                              Achsübersetzung :1 3,938
                              Gangstufe I. 3,78
                              Gangstufe II. 2,06
                              Gangstufe III. 1,36
                              Gangstufe IV. 1,03
                              Gangstufe V. 0,84

i na jeszcze innym forum niemieckim znalazłem jeszcze takie porównanie:
                              hier mal eineige Übersetzungsverhältnisse von 6-Gang-Getrieben im Vergleich vom 5-Gang-Getriebe des RS:

Modell / Octavia RS / Golf R32 4-Motion / Golf GTI / Bora Variant
                              Motor / 1,8T 180PS / 2,8 V6 241 PS / 1,8T 180 PS / 1,8T 180 PS
                              1.Gang / 3,30 / 3,36 / 3,36 / 3,36
                              2.Gang / 1,94 / 2,09 / 2,09 / 2,09
                              3.Gang / 1,31 / 1,47 / 1,47 / 1,47
                              4.Gang / 1,03 / 1,10 / 1,15 / 1,15
                              5.Gang / 0,84 / 0,86 / 0,93 / 0,93
                              6.Gang / ---- / 0,72 / 0,76 / 0,76
                              R-Gang / ? / 3,08 / 3.12 / 3,12
                              Achse / 3,65 / 4,24 / 3,94 / 3,94
                              V-max / 235bzw.231 / 247 / 222 / 228

Z tego co widzę to wymiana na 6 biegową skrzynie z 1,8T nie ma większego sensu ponieważ
                              1.8T 150KM V bieg to 3,65*0,84 = 3,066
                              1.8T 180KM VI bieg to 3,94*0,76 = 2,944
                              czyli prawie bez zmiany, ot po prostu dostajemy 1 bieg gdzieś po środku to wachlowania.

Komentarz

• sew1981
                                RS
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2009
                                • 10917
                                • Fiat

Zorr, to faktycznie zgłębiając temat to bezsensu zmiana.... :x
                                Może dlatego mi przeszkadzało bo OI jest gorzej wyciszone niż OII i bardziej te obroty słychać. A poza tym nie mów - 500 obr róznicy to już sporo na tej samej prędkości między OI a OII, to już dźwiękowo jest mocno odczuwalne. :wink:

Komentarz

Pracuję...