warto placic za fabryczne radio?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piokon
    Classic
    • 2014
    • 6

kabanos, co innego hamowanie z tzw. "szuraniem" a co innego brak hamowania. Ja mam prawie 100 kkm i oprócz "szurania" nie widzę różnicy. Jak depnę do oporu to ABS-y się włączają.

Nie wrzucajmy wszystkich przypadłości z brakiem hamulców do jednego worka zrzucając brak hamowania na syf (patrz sól) leżąca na drogach. Chciałbym zaznaczyć, że w na większości drogach stosuje się już chlorek magnezu zamiast soli, który nie ma właściwości korodujących.

Będziemy wmawiać, że tak musi być zimą, aż ktoś faktycznie będzie miał usterkę, ale po przeczytaniu naszych postów nie zgłębi tematu. Od tego do dramatu niedaleka droga...
    To forum ma swoją renomę i wielu uważa, że to co na OCP jest pisane jest "święte".
    Odpisując na posty "TTTM" miejmy to na uwadze.
    piokon
  • delirium
    Classic
    • 2012
    • 12

Witam ponownie,
    mam juz prawie deal umowiony na octavie tour 1.6MPI z gazem razem z AC itp (pakiet optimum) tylko jeszcze z radiem sie borykam. Dealer nie chce dorzucic "fabrycznego" bluesa w cenie tylko za doplata 1200zl co oczywisice jest niezle przesadzone. Osobiscie wolalbym miec radio oryginalne bez zciaganego panela ale dobre radio kupie w sklepie za 300zl a nie za 1200zl. Wprawdzie dealer powiedzial ze moge sobie kupic bluesa na allegro za pol ceny i mi zamontuja... co byscie radzili? a w ogole to dobra cena?
    dzieki

Komentarz

• lu5asz
      RS
      • 2011
      • 2006
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ja do swojego szkodnika kupilem radio poza salonem i jak odbieralem auto to mi je zamontowali.Ja bym Ci polecil Swinga,pewnie za 700,800 juz kupisz od kogos kto wymienia na Bolero badz cos lepszego jeszcze.Pozdro
      Kondziu

OCP

Komentarz

• iFi
        Elegance
        • 2012
        • 906

Jeśli fabryczne to Swing jest za 1600 a przynajmniej lepiej wygląda :P

Zawsze można w tej cenie iść np w Bolera od nawet kolegów handlujących na naszym forum ekstrasami do naszych furek...

Jest na forum temat o dokładaniu radia fabrycznego do samochodu bez radia. Poczytaj, są tam opisane problemy z pojedynczą anteną itd i zdecyduj czy opłaca Ci się taki zabieg...

Komentarz

• Jaroslav92525
          Rider
          • 2009
          • 358
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Re: warto placic za fabryczne radio?

Zamieszczone przez delirium
          ...moge sobie kupic bluesa na allegro za pol ceny i mi zamontuja... co byscie radzili? a w ogole to dobra cena?
          dzieki
          Poza wszystkim (ceną, wyglądem etc.) to na nówkę sztukę masz jeszcze gwarancję i dostajesz dodatkową antenę w aucie. Znając życie to w przypadku problemów z instalacją elektryczną ASO może się wypiąć i stwierdzić że "impuls elektryczny poszedł od nieoryginalnego radia. Pan zapłaci za naprawę " :-) Ja osobiście wyszedłbym z założenia że jeśli biorę nowe auto to i radio też musi być nowe, pachnące :-) ale tak jak napisał przedmówca: wybór należy do Ciebie....
          Pozdrawiam,
          Jaroslav92525

-----------------------
          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• Biszczu
            RS
            • 2011
            • 5567

delirium, poszukaj na forum Bolero lub Swinga... Bluesa w salonie się nie opłaca, bo choć jest fabrycznym radiem to mi osbiście nie podoba się ta półka pod nim
            "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Ferd
              Rider
              • 2011
              • 320

Zamieszczone przez Jaroslav92525
              Znając życie to w przypadku problemów z instalacją elektryczną ASO może się wypiąć i stwierdzić że "impuls elektryczny poszedł od nieoryginalnego radia. Pan zapłaci za naprawę " Ja osobiście wyszedłbym z założenia że jeśli biorę nowe auto to i radio też musi być nowe
              Dokładnie takie jest ryzyko wypięcia się serwisu i odstąpienia od gwarancji. Kwota 1200 pln to potworne zdzierstwo i haracz, kup/zamów w salonie najtańsze możliwe radio, a po gwarancji założysz sobie inne, dużo lepsze. Po co mają Cię wydymać z gwarancją.

Komentarz

• delirium
                Classic
                • 2012
                • 12

Re: warto placic za fabryczne radio?

Zamieszczone przez Jaroslav92525
                Poza wszystkim (ceną, wyglądem etc.) to na nówkę sztukę masz jeszcze gwarancję i dostajesz dodatkową antenę w aucie. Znając życie to w przypadku problemów z instalacją elektryczną ASO może się wypiąć i stwierdzić że "impuls elektryczny poszedł od nieoryginalnego radia. Pan zapłaci za naprawę " :-) Ja osobiście wyszedłbym z założenia że jeśli biorę nowe auto to i radio też musi być nowe, pachnące :-) ale tak jak napisał przedmówca: wybór należy do Ciebie....
                no tez lubie nowe i pachnnace ale w ten sposob dealerzy zarabiaja najwiecej - na dodatkach nie na samochodzie. Tak czytalem gdzies ze najwieksze skubanie klienta jest na dodatkach...

Komentarz

• TomekRs
                  RS
                  • 2011
                  • 1670

Wez w pizdu z tymi z ASO. Za te pieniadze znajdziesz fajne Bolero uzywane albo dolozysz troche i bedzie nowka. Taka sama gwarancja będzie jak z salonu jak nowke kupisz. Ja jak bralem fabie kiedys w salonie nowke, to wpakowali mi radio JVC (takimi handlowali w salonie) wiec nie bylo to oryginalne (fabryczne) radio a gwarancja na wszystko byla. Nawet na forum przeciez miesiek^wro sprzedaje i ma taniej niz w salonie. Nie pakuj sie w tego blusea.
                  Teraz wlaczylem w google i szczeka mi opadla. Jak mozna za takie cos dac tyle pieniedzy..
                  Co do AC-poczytaj dokladnie bo pozniej moze sie okazac, ze przez czas trwania tego ubezpieczenia nie naliczaja Ci sie znizki. Chyba, ze masz maksymalne juz.
                  .

Komentarz

• delirium
                    Classic
                    • 2012
                    • 12

Zamieszczone przez octaviars1
                    Co do AC-poczytaj dokladnie bo pozniej moze sie okazac, ze przez czas trwania tego ubezpieczenia nie naliczaja Ci sie znizki. Chyba, ze masz maksymalne juz.
                    .
                    AC to mialem na mysli klime - ubezpieczenie jest extra 2200...

Komentarz

• Romecky81
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 105

Ten sam problem co u mnie
                      Ja zdecydowałem się nie brać radia - jak dla mnie minimum to coś typu Swing (fabryczne 1600 zł - skandal).
                      I teraz szukam czegoś... zacząłem od Swinga właśnie - pasuje idealnie bez zmiany ramki a cena jak już ktoś napisał to koło 700, 800 zł. "Zaoszczędzone" pieniążki można w coś innego zainwestować - np w opijanie fury Tylko, że w miarę szukania apetyt rośnie i ja np już szukam czegoś typu Columbus, albo jakiś chiński zamiennik.

Fakt, że występuje problem z podwójną anteną... Na forum jest rozwiązanie.
                      Pomyśl - są za i przeciw. Dodatkowo jak kupisz to pewnie z tym radiem się trochę "pobujasz"...

Komentarz

• delirium
                        Classic
                        • 2012
                        • 12

dealer juz troche zmiekl i proponnuje swinga za 1200 a bluesa za 1140zl, no swing wyglada zdecydowanie lepiej i pokazuje temperature na zewnatrz podobno.

Komentarz

• Big Wojtek
                          Rider
                          • 2010
                          • 440
                          • Hyundai

Przy takiej różnicy nawet nie myśl o bluesie. 1200 zł za swinga to dalej straszne zdzierstwo, ale biorąc pod uwagę gwarancję, nowość i estetykę, godne przemyślenia.
                          U mnie dealer taki miły nie był i kupiłem nówkę na forum za 800 lub 900 zł (nie pamiętam) Zamontowałem sam.
                          W trakcie gwarancji zgłosiłem stuki przy zmianie biegów.Coś posmarowali i stuki zniknęły. Miałem też terkotanie z tylnego nadkola. Wymienili filtr paliwa i dalej nie prowadzili śledztwa w sprawie radia. Nie wiem co by było gdyby padło coś z elektryki.

1600 zł to masakra, ale za 1200 chyba bym się skusił. Swing fajnie wygląda. Temperaturę wyświetla, a jak naciśniesz odpowiednie guziczki to nawet prędkość wyświetli. Choć obydwa bajery zbędne :P

Komentarz

• Rosomak
                            L&K
                            • 2011
                            • 1365
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big Wojtek
                            a jak naciśniesz odpowiednie guziczki to nawet prędkość wyświetli
                            które guziczki???
                            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Jaroslav92525
                              Rider
                              • 2009
                              • 358
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Big Wojtek
                              1600 zł to masakra, ale za 1200 chyba bym się skusił. Swing fajnie wygląda. ...
                              Czyli pozostaje 300-400 zł różnicy pomiędzy ceną u dilera (1200 PLN-ów) a ceną poza ASO (800-900 PLN-ów). Delirium wtedy tak naprawdę za 300-400 zł kupujesz gwarancję na 2 lata a nie często tylko rozruchową (na radio i brak potencjalnych problemów z respektowaniem gwarancji na elektrykę auta) a do tego dostajesz 2 antenę w aucie. No i radio masz wtedy full-legal i praktycznie 100% pewność że nie przechodziło z rąk do rąk :-) - to wszystko oczywiście jeśli radyjko zamontują Ci w fabryce Skody bo później to różne wałki dziać się mogą...
                              Pozdrawiam,
                              Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• Ceed1
                                Rider
                                • 2012
                                • 461

No właśnie, które guziczki należy nacisnąć aby pokazał prędkość?

Komentarz

• Rosomak
                                  L&K
                                  • 2011
                                  • 1365
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Big Wojtek, no właśnie! Które???
                                  Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
                                  http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
                                  Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Rok z Bagien
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1172

Zamieszczone przez mkania777
                                    no właśnie! Które???

Komentarz

• Audioza
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 22

Ja również jak brałem auto to zamówiłem fabrycznego Swinga za 1200zl (po rabacie)
                                      Radyjko zajebiście gra i wygląda. No i dodatkowo masz fabrycznie zamontowaną drugą antenę, co zdecydowanie poprawia zasięg stacji radiowych. Był gdzieś na forum temat drugiej anteny i problemu z zasięgiem.
                                      Więc 300-400zł dodatkowo za dodatkową antenę, gwarancję i montaż to uważam, że nie jest tak strasznie.

Komentarz

• Jaroslav92525
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 358
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Audioza
                                        Ja również jak brałem auto to zamówiłem fabrycznego Swinga za 1200zl (po rabacie)
                                        Radyjko zajebiście gra i wygląda. No i dodatkowo masz fabrycznie zamontowaną drugą antenę, co zdecydowanie poprawia zasięg stacji radiowych. Był gdzieś na forum temat drugiej anteny i problemu z zasięgiem.
                                        Więc 300-400zł dodatkowo za dodatkową antenę, gwarancję i montaż to uważam, że nie jest tak strasznie.
                                        He,he - stąd to już tylko krok do domówienia MDI (tylko 500 PLN-ów przy montażu w fabryce) a funkcjonalność znacząco się zwiększa (jeśli ktoś korzysta z pendrive, Ipodów, USB HDD (np. 500 GB :-)... apetyt rośnie w miarę jedzenia :-)
                                        Ja np. dołożyłem sobie później MDI ale kosztowało to więcej no i było z tym trochę roboty (montaż, ingerencja VCDS-em)...
                                        Pozdrawiam,
                                        Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

Qrfa - nie ten dział po pierwsze, pod drugie jest tych tematów na forum od metra, po trzecie strach ma wielkie oczy a Swinga można podłączyć samemu i nie pierdzielić o problemach z ASO, po czwarte Romecky81 polecam mojego Kenwooda DNX520 VBT :diabelski_usmiech
                                          Temat do zamknięcia :wink:

Komentarz

• andrzej111
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1391

Zamieszczone przez hotrain
                                            Temat do zamknięcia
                                            +1
                                            Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

Pracuję...