czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?
Zwiń
X
-
czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?
To znaczy wiem ze nie ma takiego guzika ale czy w prosty sposob mozna go zdeaktywowac prze wyciagniecie bezpiecznika itp? ABS przyprawil mi juz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia Jednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog. Z niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...
-
-
delirium, abs to cudeńko elektroniczne według Ciebie? Ty tak "sportowo" jeździsz po publicznych drogach kolego? Może lepiej sobie kup gokarta i na tor zapraszamy, a nie stwarzasz zagrożenie swoją "sportową" jazdą (bez absu dodatkowo) dla zdrowia i życia innych. Mi abs pomógł wiele razy, powiem więcej asr i inne bajery też pomagają w normalnych warunkach, nawet jak czasem depniesz ciut np. spiesząc się gdzieś. A bez nich też potrafię sobie dobrze radzić - nawet szybko jadąc.
Komentarz
-
-
Re: czy jest mozliwosc wylaczenia ABS w octavi?
Zamieszczone przez deliriumTo znaczy wiem ze nie ma takiego guzika ale czy w prosty sposob mozna go zdeaktywowac prze wyciagniecie bezpiecznika itp? ABS przyprawil mi juz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia Jednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog. Z niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...
Komentarz
-
-
delirium,
Technicznie: jeżeli samochód jest wyposażony w ABS i nie ma możliwości wyłączenia go seryjnym przyciskiem to znaczy, że nie można ABS dezaktywować. Samochody fabrycznie bez ABS posiadają coś takiego jak rozdzielacz siły hamowania między przednią, a tylną osią. Jeżeli w samochodzie z ABS dezaktywujesz go (np. odłączając czujnik) to wtedy układ hamulcowy przechodzi w tryb awaryjny i wtedy masz pełne hamowanie na przód i tył. Wystarczy wtedy awaryjne hamowanie i okaże się, że tył wyprzedzi Ci przód.
Podsumowując: jeżeli nie znasz różnic zasad działania podzespołów to dla własnego (i innych) bezpieczeństwa nie modyfikuj układów odpowiadających za nie.Octavia 2.0 BKD
Komentarz
-
-
delirium. Co za łoś z Ciebie.... Widzę czasami takich sportowców na ulicy. Statystyki ofiar śmiertelnych są nieubłagane. Najpierw zainwestuj w porządny samochód. Nie sądzę żebyś był "miszczem" kierownicy w fabii II. Rozumiem, że forum jest o wszystkim co dotyczy skód ale niektóre pytania i pomysły sa z kategorii głupich. To jest takie kombinowanie jak najszybciej zejść z tego świata a może czasami kogoś niewinnego wziąć ze sobą.
Komentarz
-
-
kabanos, no raczej
Zamieszczone przez deliriumjuz nie jeden raz gesia skorke i nawet jedno bliskie spotkanie 3 stopnia
Zamieszczone przez deliriumJednym slowem dla kogos kto jezdzil troche sportowo i w ogole jezdzi dosc dobrze ABS to tylko potencjalny wrog.
Polecam porozmiawiać z instruktorami z SBJ Tomka Czopika - po szkoleniu sam zmieniłem podejście do ABSu że o starych wyjadaczach którzy są instruktorami u Czopika nie wspomnę. Tomek Płaczek przyznał mi się że kiedyś miał podobne zdanie ze ABS to lipa póki nie nauczył się go używać jak trzeba.
Niewielu wie że hamowanie awaryjne z ABS w łuku drogi itp jest dużo bezpieczniejsze niż bez ABSu.
Jazda na torze czy OESie to zupełnie inna bajka.
Zamieszczone przez deliriumZ niepokojem wiec patrze jak coraz wiecej aut ma jakies cudenka elektroniczne, ktore nie mozna wylaczyc...
Komentarz
-
-
koledzy łosie 8) zle mne zrozumieliscie, nie mowilem tutaj o jezdzie na drogach publicznych sportowo tylko o doswiadczeniu sportowym. Nie mam zamiaru z nikimi polemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet). Dobry kierowca ABS ma w nodze i to o niebo lepszy niz fabryczny. W kazdym razie milo sie bylo dowiedziec ze tak wielu kierowcow opowiada sie za bezpieczenstwem i rozwaga za kierownica - szkoda ze tylko na forum a nie w praktyce na drogach w PL. Tylko taka dygresja. :P
Pytanie bylo tylko o mozliwosc wylaczenia ABS w sposob bezpieczny nie powodujacy zadnych problemow w systemie auta. Rozumie ze nikt tego nie wie.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Ale go zjechaliscie. A nie odpisal nawet o co chodzi, czy na tor czy na publiczna droge. Panowie, spokojnie. Po to jest forum, zeby zadawac pytania. Rownie dobrze mozna tak potraktowac tych, ktorzy z seryjnych aut robia auta o mocy +300KM i jezdza tym ppo publicznych drogach.
Byl juz na forum kiedys watek na temat absu i sporo osob wypowiadalo sie na ten temat, ze w zimie lepiej niby bez absu..
A wiec: dlaczego chcesz odlaczyc abs?
Komentarz
-
-
z sytuacji kiedy auto z ABS-em sprawuje się gorzej niż bez: kopny piach, śnieg i inne luźne nawierzchnie... nierówna droga i zużyte amortyzatory. :?Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez deliriumkoledzy łosie
Zamieszczone przez deliriumNie mam zamiaru z nikimi polemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet).
Zamieszczone przez deliriumW kazdym razie milo sie bylo dowiedziec ze tak wielu kierowcow opowiada sie za bezpieczenstwem i rozwaga za kierownica - szkoda ze tylko na forum a nie w praktyce na drogach w PL.
Zamieszczone przez deliriumPytanie bylo tylko o mozliwosc wylaczenia ABS w sposob bezpieczny nie powodujacy zadnych problemow w systemie auta. Rozumie ze nikt tego nie wie.
Komentarz
-
-
delirium, chyba kolega się rozpędza za bardzo...i mówi o sobie.
1. Jak byś zadał logiczne złożone pytanie, to byś nie miał takich odpowiedzi od nas, bo to pytanie mniej więcej na poziomie: "Czy można odkręcić koło w Octavii i jechać?" Nie można od razu pisać jakie przeznaczenie - sport, modyfikacja auta? My nie jesteśmy dziećmi z piaskownicy i można pytanie wielokrotnie złożone zadać, bez obaw.
2. Odnieśliśmy się nie do pytania, tylko do Twoich komentarzy o absie, które są w pierwszym poście (zbędnych do zaistnienia pytania) NAPISANE PRZEZ CIEBIE JAKO PIERWSZEGO, więc nie rozumiem Twoich pretensji odnośnie naszych komentarzy.
3. Ty z niepokojem patrzysz na abs w pojeździe, a ja z niepokojem patrze na iq obywateli naszego kraju, czytając Twój pierwszy post
:wink:
Komentarz
-
-
Sebastian_M26, o czym Ty człowieku piszesz?! przeczytaj pierwszy post uważnie. Problem polega na tym, że nie wiadomo o czym mówimy nadal czy o wyścigach czy o normalnym użytkowaniu w kontekście tego absu.
I jestem ciekawy o jakim seicencie Ty mówisz i co znaczy objechać. Bo objechać w korku to ja mogę rowerem Twoje seicento, idąc Twoim tokiem rozumowania. A jak mówisz o przerobionym seiu, to możemy też porozmawiać o przerobionym tdi sesika, piramidy czy dobregogrzesia.
Komentarz
-
-
Sebastian_M26, ale kto powiedział, że Fabia to gorsze auto? I co ma do tego jazda po Nurburgringu? Cała akcja dotyczy możliwości odłączenia ABS-u, tylko jak kolegasew1981, pisze nie wiadomo po co, na co, jak, kiedy i w jakich pięknych okolicznościach przyrody a rozwiązania problemu padły conajmniej 3.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez deliriumpolemizowac o przydatnosci ABS itp (te wynalazki sa dla kobiet). Dobry kierowca ABS ma w nodze i to o niebo lepszy niz fabryczny.
Dobre masz pojęcie o układach hamulcowych i ich działaniu :lol:
Oczywiście w takiej sytuacji potrafisz przyhamować np lewe przednie koło?
jak to robisz :shock: :?:
rozumiem że otwierasz drzwi i butem ocierasz o oponę :idea: :?:
Zamieszczone przez deliriumPytanie bylo tylko o mozliwosc wylaczenia ABS w sposob bezpieczny nie powodujacy zadnych problemow w systemie auta. Rozumie ze nikt tego nie wie.
kup seicento
Zamieszczone przez deliriumW kazdym razie milo sie bylo dowiedziec
Komentarz
-
-
Piszesz to zwracając się do nas per łosie? :wink: Och gdzież te czasy gdy z grodu Kraka wyższa kultura spływała na kraj? O tempora.. o mores :lol:Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
Komentarz